Recept voor mini appelflappen, perenflappen en appeltaart

Heerlijke mini-appelflappen voor jong en oud. Appelflappen zijn heel bekend en leuk om te maken. Nog leuker zijn de mini-appelflappen. Makkelijk en leuk voor kinderfeestjes, party’s, traktaties of lekker voor thuis. Door de eenvoudige bereidingswijze is het ook leuk om deze mini appelflappen met kinderen te maken op feestjes, thuis of op school. Dit recept is geschikt voor 20 mini-appelflappen. Tevens bevat dit artikel het recept van een variatie op de mini-appelflappen, namelijk de peren-appelflappen. Ook het recept van een mini-appeltaart komt in dit artikel terug. Een ding is zeker, het wordt smullen!

Mini-appelflappen

Iedereen kent ze wel, de driehoekige appelflappen met stukjes suiker op de bovenkant. De binnenkant bestaat uit een lekker mengsel van stukjes appel met kaneel en suiker. Vaak zitten hier ook rozijnen en krenten doorheen, maar het is maar net wat je zelf lekker vindt. Bij de bakker wordt vaak gebruik gemaakt van roomboter. Dit geeft net wat meer smaak, maar bevat meer calorieën. Om toch zo dicht mogelijk bij die lekkere bakkers-appelflappen te komen kun je een beetje citroenrasp toevoegen aan het appelmengsel of een beetje rumaroma. Door de sterke aroma is het gebruik van een paar druppeltjes al voldoende.

Bij voorkeur kun je Golden Delicious of Goudreinet appels gebruiken. Golden Delicious zijn appels die het hele jaar door beschikbaar zijn. Het gebruik van Goudreinet is nog beter, want deze appel heeft een hogere zuurgraad en is sterk van structuur. De smaken blijven op die manier beter behouden.

Benodigdheden

  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 3 grote appels (bij voorkeur Golden Delicious of Goudreinet)
  • 50 gr rozijnen
  • 1 a 2 theelepels kaneel
  • 30 gr suiker
  • 1 ei

Bereiding

  • Verwarm de oven voor. Elektrische oven op 225 graden, heteluchtoven oven op 210 graden en de gasoven op stand 5-6.
  • Ontdooi de plakjes bladerdeeg. Dit kun je het beste doen door de 10 plakjes van elkaar te halen en deze niet op elkaar te leggen. Hierdoor bestaat de kans dat ze aan elkaar gaan kleven. Snij de plakjes, nog voordat ze helemaal ontdooit zijn, in 2 helften op een diagonale manier. Hierdoor ontstaan als het ware twee driehoeken.
  • Schil de appels en zorg ervoor dat er geen klokhuizen meer inzitten. Vervolgens kun je de appels in hele kleine blokjes snijden.
  • Doe de blokjes in een kom samen met de suiker en kaneel. Roer deze voorzichtig door elkaar zonder de appel te pletten.
  • Pak een lepel en leg het mengsel op een helft van het driehoekje van bladerdeeg. Pak de punt waarop het mengsel niet zit en vouw deze naar de andere punt. Hierdoor ontstaan weer een kleiner driehoekje. Zorg ervoor dat de randen goed aansluiten op elkaar en druk deze met je vingers nog even aan.
  • Meng het ei in een mok en gebruik een kwastje of je vingers om het ei te verdelen over de appelflappen. Nu kun je er nog een beetje suiker en indien je dat wilt kaneel over heen strooien.
  • Leg de mini-appelflappen op een bakplaat en bak ze in circa 15 a 20 minuten goudbruin.

Variatie recept 2

Een heerlijke variatie op de mini-appelflappen zijn de mini-perenflappen. Dit recept wordt op dezelfde wijze bereid als het recept van de mini-appelflappen. In plaats van rozijnen gebruik je echter 2 theelepels honing, in plaats van 3 appels gebruik je 3 peren en je kunt als laatste karamelstukjes in plaats van alleen suiker strooien op de mini-perenflappen.

Mini-appeltaart

Een leuke variatie op de normale appeltaart. Ook dit recept is leuk voor traktaties. Het recept is als volgt:

Benodigdheden

  • Bakmeel - 200 gram
  • Suiker - 200 gram
  • Boter - 160 gram
  • Appels - circa 1 kilo
  • Eieren - 2
  • Rozijnen of krenten
  • Suiker
  • Kaneel
  • Bakvorm ten grote van een muffin

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Kneed het bakmeel, de suiker, de boter en één van de eieren tot een goed deeg. Schil vervolgens de appel in kleine stukjes en voeg daar de rozijnen, wat suiker en de kaneel doorheen. Vet de muffin bakvormen in met boter en doe hier het deeg in. Leg er vervolgens wat van het appelmengsel in. Maak dunne reepjes deeg en leg deze kruislings over het appeltaartje heen. Smeer vervolgens nog wat ei over de bovenkant en strooi er wat suiker overheen.
  • Nu zijn ze klaar om in de oven te gaan. Ze mogen er voor 40 minuten in. Voor meerdere mini-appeltaartjes kan dit proces tegelijkertijd vaker gedaan worden. Handig is wanneer je een bakvorm hebt met allemaal muffin uitsneden, op die manier worden de gebakjes het mooist.

Smullen maar!
© 2012 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Appelflappen maken: receptAppelflappen maken: receptAppelflap: een gebak dat van bladerdeeg en appels wordt gemaakt, met daarnaast nog andere ingrediënten. Appelflappen zij…
Appelflap, receptenDit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en ev…
Recepten voor oliebollen en appelflappenRecepten voor oliebollen en appelflappenHet nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu ee…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…

Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekkerPasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekkerHet is niet alledaags om nagerechten met pasta te bereiden. Met deze recepten, zoals 'Pastamisu', 'Macaroni met bruine s…
Recept voor Indische spekkoekSpekkoek is een Indische cake/koek die in Nederlands-Indië is uitgevonden. Spekkoek, voor sommige ook wel bekend als spe…
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.