Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekker

Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekker Het is niet alledaags om nagerechten met pasta te bereiden. Met deze recepten, zoals 'Pastamisu', 'Macaroni met bruine suiker en peperkoek' en 'Rigatoni met banaan en sinas', kan men een lekker, verrassend dessert op tafel toveren. Als men aan pasta denkt, dan denkt men niet meteen aan een nagerecht. Rond de jaren 1800 begon men pasta als een zoet gerecht te bereiden omdat vanaf toen suiker overvloedig beschikbaar was. Men gebruikt al langer pasta in bv.: vanillepudding en dit bewijst dat de zoete pasta bij velen in de smaak valt. Deze nagerechten zijn iets verfijnder maar zijn zeker door de hobbykok gemakkelijk te bereiden.


Pastamisu

Benodigdheden voor 4 personen

  • 50 g orecchiette
  • ½ kg mascarpone
  • 2 eidooiers 1 eiwit
  • 5 cl amaretto
  • 8 speculaaskoekjes
  • 50 g bloemsuiker
  • 5 cl sterke koffie

Werkwijze

  • Kook de orichiette in licht gezouten kokend water, net iets verder dan al dente.
  • Giet af en spoel.
  • Prak de speculaas en voeg de koffie toe.
  • Meng bij de orichiette.
  • Klop in de keukenrobot de eidooiers samen met de amaretto en de suiker schuimig.
  • Roer de mascarpone er zachtjes door.
  • Spatel het stijfgeklopt eiwit er nu door.

Afwerking

  • Bedek de bodem van kleine diepe schaaltjes met een bodempje van de pasta.
  • Vul aan met de tiramisu.
  • Laat opstijven in de koeling.
  • Bestrooi voor het serveren rijkelijk met cacaopoeder vermengd met bloemsuiker.

Weetje

Serveer dit eventueel in een klein borrelglaasje als onderdeel van een dessertbord of als een desserthapje bij de koffie.


Macaroni met bruine suiker en peperkoek

Benodigdheden voor 4 personen

  • 400 g macaroni
  • 100 g boter
  • 4 el bruine suiker
  • 4 sneden peperkoek

Werkwijze

  • Snijd de peperkoek in kleine blokjes en bak ze kort in een beetje boter in een pan met teflonlaag.
  • Kook de macaroni in ruim kokend licht gezouten water. Giet de macaroni af in een vergiet.
  • Schep de macaroni onmiddellijk terug in de pan.
  • Bestrooi met de bruine suiker en verdeel er de boter in blokjes over.
  • Laat de boter smelten door de warmte van de macaroni.
  • Roer alles kort door elkaar.

Afwerking

  • Schep de macaroni in een diep warm pastabord.
  • Strooi de korstjes van peperkoek over de pasta.

Weetje

Hou er rekening mee dat de korstjes van peperkoek tijdens het bakken vlug kleuren door de suiker in de peperkoek.


Rigatoni met banaan en sinas

Benodigdheden voor 4 personen

  • 300 g rigatoni
  • 4 bananen
  • 2 sinaasappelen
  • 100 g suiker
  • 75 g suiker
  • 1/8 bosje munt
  • 5 cl sinaasappellikeur
  • 40 g boter
  • 2 cl cognac
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 4 bolletjes vanille-ijs

Werkwijze

  • Pel de bananen en snijd ze in 12 gelijke stukken
  • Bak ze kort in boter en bestrooi ze met de suiker.
  • Laat lichtjes carameliseren.
  • Flambeer met de cognac en sinaasappellikeur.
  • Haal de bananen uit de pan.
  • Blus met het sinaasappelsap en laat even doorkoken.
  • Bind eventueel de saus wat bij en voeg de bananen terug toe aan de saus.
  • Kook ondertussen de rigatoni al dente in een ruime hoeveelheid kokend water.
  • Giet af in een vergiet en voeg bij de banaan.

Afwerking

  • Verdeel de pasta met de banaan over de diepe warme pastaborden.
  • Werk af met een bolletje vanille-ijs en wat munt.

Weetje

Dit is een vrij eenvoudig gerechtje maar vrij calorierijk. Serveer het dus best na een sobere maaltijd.
© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal achter tiramisuTiramisu is een uiterst populair dessert, afkomstig uit Italië. Karakteristieke ingrediënten van dit dessert zijn mascar…
Pastagerechten, eenvoudig en lekkerPastagerechten, eenvoudig en lekkerJe ziet steeds meer variaties met allerlei pastagerechten. Pasta is lekker en inderdaad goed te combineren met allerlei…
Macaroni en pasta, snel en voordelig!Wanneer je weinig tijd hebt maar wel een goede maaltijd op tafel wil zetten is macaroni of pasta een goede optie! Deze v…
Pasta-soorten, gedroogde en verse pastaPasta-soorten, gedroogde en verse pastaEr bestaan naar het schijnt meer dan 700 verschillende pastasoorten. Veel pastasoorten hebben meerdere namen, en worden…

Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…
Recept voor mini appelflappen, perenflappen en appeltaartHeerlijke mini-appelflappen voor jong en oud. Appelflappen zijn heel bekend en leuk om te maken. Nog leuker zijn de mini…
Bronnen en referenties
  • Restaurant Au Bain Marie, Mol - België, Chef's recepten.
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.