Zomerse recepten, heerlijk fris

Zomerse recepten, heerlijk fris In de zomer heb je andere voedingsstoffen nodig dan in de winter. Daarom kun je het beste voor seizoensgroenten en fruit kiezen. Tegenwoordig kun je de meeste groenten en fruitsoorten het hele jaar door verkrijgen, maar elk seizoen heeft zijn eigen producten. Het is niet voor niets dat in elk seizoen andere producten groeien en bloeien. In de winter hebben we andere voedingsstoffen nodig als in de zomer. Hier een aantal heerlijk lichte, zomerse recepten.

Gazpacho

Een heerlijk frisse, koude soep.
Vier personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo tomaten, ontveld en van pitjes ontdaan
  • 1 komkommer, geschild en in stukken
  • 2 teentjes knoflook, schoongemaakt
  • 1 ui, schoongemaakt en in vieren
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper
  • 2 lente-uitjes, schoongemaakt en fijngehakt

Bereidingswijze:

  • Tomaten ontvellen door, met een scherp mesje een kruis in de tomaten te maken, ze een paar minuten in kokendheet water leggen, daarna zijn ze gemakkelijk te ontvellen.
  • Doe de tomaten, komkommer, knoflook en het ui bij elkaar en maal alles fijn met de staafmixer
  • Doe het sap van de halve citroen erdoor
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Laat het resultaat minstens een uur in de koelkast staan
  • Garneer de gazpacho met de lentje-uitjes

Garneertip 1: Strooi er wat geschaafde en geroosterde amandelen en fijngehakte koriander overheen.
Garneertip 2: Strooi er wat geroosterde pijnboompitten en grof gehakte basilicum overheen.

Meloensalade met garnalen

Frisse salade met een pittig tintje.
Vier personen

Ingrediënten:

  • 1 galiameloen geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 200 gram grote, gepelde en gekookte garnalen
  • 50 gram ongezouten geroosterde pinda’s
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels vissaus
  • Sap van 1 citroen
  • 2 chilipepers, fijngehakt
  • 3 eetlepels fijngehakte koriander
  • 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes

Bereidingswijze:

  • Meng de honing, knoflook, vissaus, chilipepers en het citroensap in een grote kom goed door elkaar. Schep er de garnalen, meloen, pinda’s, koriander en munt door en zet minstens een half uur in de koelkast.

Couscous salade

Zo gemaakt, deze salade.
Vier personen

Ingrediënten:

  • 250 gram couscous
  • 250 gram cherry tomaatjes, in stukjes
  • 1 komkommer, geschild en in stukjes
  • 100 gram pitloze zwarte olijven, in stukjes
  • Handvol grof gehakte muntblaadjes
  • Handvol grof gehakte koriander
  • Handvol grof gehakte peterselie
  • 2 strengen lente-uitjes, grof gehakt
  • Sap van 1 citroen
  • Scheutje olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  • Maak de couscous klaar zoals op de verpakking aangegeven
  • Meng de olijfolie en het citroensap in een grote kom
  • Schep de rest van de ingrediënten erdoor
  • Breng op smaak met zout en peper
  • Zet minstens een uur in de koelkast

Indiase yoghurtdrank

Heerlijk fris en gezond.

De basis:

  • Mix één deel yoghurt met drie delen ijskoud water.

De smaakjes:

  • Voor een zoete drank, naar smaak honig toevoegen
  • Honing en wat geraspte limoenschil
  • Honing en wat fijngehakte muntblaadjes
  • Voor een goede spijsvertering, kardemom en kaneel toevoegen
  • Voor een zoutige variant, snufje zout, komijn, gember en koriander toevoegen

Water met een smaakje

Water is elke dag nodig, maar in de zomer is het onontbeerlijk.

  • Wat takjes munt in een kan water, een paar uur in de koelkast
  • Pureer een halve, van pitten ontdane watermeloen met een staafmixer. Schenk in een kan en vul bij met water, zet de kan in de koelkast tot het ijskoud is.
  • Het sap van drie citroenen op een liter water, heerlijk fris

Zomerse ijsjes

Met fruit maak je de heerlijkste en gezondste ijsjes. Een gezonde traktatie.

Ingrediënten:

  • 500 gram bevroren bessen (gemixt of een soort)
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 500 gram dikke Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes

Bereiding:

  • Doe de bevroren bessen, honing, muntblaadjes en de Griekse yoghurt in de keukenmachine en mix alles goed door elkaar. Schep het ijs meteen in ijshoorntjes of in glazen ijcoupes.

Watermeloenijs

Lekkers op een stokje.

Ingrediënten:

  • 1 watermeloen
  • IJsstokjes
  • Plastic bekertjes

Bereidingswijze:

  • Schil en ontpit de watermeloen
  • Pureer de watermeloen met de staafmixer
  • Schep in elk bekertje wat watermeloenpuree
  • Dek het bekertje af met plastic folie (om het stokje in het midden te houden)
  • Steek in het midden een stokje
  • Zet een paar uur in de diepvriezer
Tip: Schep de bekertjes niet te vol
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soepDe koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fij…
Zelf koffie en thee ijsjes maken zonder ijsmachineZelf koffie en thee ijsjes maken zonder ijsmachineOp zoek naar lekkere recepten voor dessertijsje? Met deze recepten voor koffie en of thee ijs vang je twee vliegen in ee…
Weg met die regen, we zorgen zelf voor de zomer!Weg met die regen, we zorgen zelf voor de zomer!In de vakantie wil iedereen graag zomers weer. Toch krijgen we dit niet op bestelling. In Nederland en België gebeurt he…
Variatietips voor het etenVariatietips voor het etenSoms kun je alledaagse producten en gerechten met een kleine verandering of aanpasing veranderen in iets nieuws, lekkers…

Twee lekkere recepten met varkenshaas uit de wokTwee lekkere recepten met varkenshaas uit de wokLekkere recepten van varkenshaas in de Wok bereid. Door het roerbakken blijven de ingrediënten smaakvol en het vlees sap…
Tosti: verrassende recepten voor een simpel gerechtTosti: verrassende recepten voor een simpel gerechtIedereen heeft hem wel eens gegeten, de tosti. Twee sneden brood met daartussen ham en kaas. Zalig als lunch of als tuss…
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.