Twee lekkere recepten met varkenshaas uit de wok

Twee lekkere recepten met varkenshaas uit de wok Lekkere recepten van varkenshaas in de Wok bereid. Door het roerbakken blijven de ingrediënten smaakvol en het vlees sappig. Voor vegetariërs kan het tweede recept ook met tahoe worden gemaakt in plaats van vlees...

Varkenshaas met ananas

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaas in smalle reepjes gesneden
  • 2 theelepels maizena
  • 4 eetlepels bouillon of water
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 theelepels donkere basterdsuiker
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 3 stengels bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 4 schijven ananas in blokjes gesneden
  • zout en peper

Marinade

  • 2 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel wijnazijn

Bereidingswijze

  1. Doe de reepjes vlees in een schaal, voeg alle ingrediënten voor de marinade toe en meng goed.
  2. De kom afdekken en het geheel 30 minuten laten staan.
  3. Roer de maizena met de bouillon of water, samen met de sherry en suiker door elkaar, totdat het een glad mengsel is.
  4. Verhit de wok en voeg 2 eetlepels olie toe. Laat deze op middelhoge hittebron heet worden.
  5. Voeg het vlees en de marinade toe en roerbak het 3-4 minuten op hoog vuur.
  6. Haal dan het vlees uit de pan en doet het samen met het vocht in een kom.
  7. Verhit de olie in de wok en roerbak de bleekselderij 2-3 minuten.
  8. Doe het vlees met het vocht er bij in de wok en schep het geheel door elkaar.
  9. Voeg dan de blokjes ananas toe totdat ze warm zijn.
  10. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Dit is een gerecht voor 3 tot 4 personen. Opdienen met rijst, nasi of bami.

Varkenshaas met groenten en noten

Ingrediënten

  • 500 g varkenshaas in blokjes
  • 125 g cashewnoten
  • 4 wortelen, in plakjes dunne gesneden
  • 4 courgettes, in dunne plakjes gesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 middelgrote ui, geschild en in dunne plakjes
  • 2½ cm gember, geschild en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, geschild en uitgeperst
  • 1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in smalle reepjes gesneden
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 125 g taugé
  • zout

Bereidingswijze

  1. Hak ongeveer een derde van de noten in stukjes en houd ze apart voor de garnering.
  2. Blancheer de plakjes wortel 2 minuten in kokend water.
  3. Haal ze er met een schuimspaan uit, spoel ze direct onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
  4. Doe de plakjes courgette in het water en blancheer ze 1½ minuut.
  5. Giet ze af, bewaar 3 deciliter blancheerwater, spoel ze af onder de kraan en laat ze uitlekken.
  6. Verhit de wok. Voeg de olie toe en laat deze op middelhoge hittebron heet worden.
  7. Voeg het vlees toe en roerbak het 3-4 minuten op hoog vuur, haal daarna het vlees uit de pan.
  8. Voeg ui, gember en knoflook toe en roerbak 2-3 minuten. Laat dit niet bruin worden.
  9. Voeg de reepjes paprika toe en roerbak 2-3 minuten.
  10. Roer er dan beetje bij beetje wat blancheerwater door en daarna pindakaas, sojasaus en cayennepeper.
  11. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  12. Doe het vlees, de wortelen, courgettes en taugé in de wok, zet de hittebron hoog en schep de ingrediënten om gedurende 1-2 minuten.
  13. Voeg de hele cashewnoten toe en meng ze goed door het vlees en de groenten.
  14. Bestrooi het gerecht met de fijngehakte cashewnoten en dien het gerecht op.

Voor 4 personen, met mie of rijst opdienen.
© 2012 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Een simpel kerstdiner met: varkenshaasVarkenshaas is het lekkerste en zachtste deel van het varken. Je kan er oneindig veel mee variëren. Deze recepten zijn e…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Drie lekkere recepten met kipfiletDrie lekkere recepten met kipfiletDrie heerlijke recepten met kipfilet. Het eerste recept is gemaakt met kipfilet, ui en champignons. Het tweede recept is…

Bladerdeeg en filodeeg hapjesBladerdeeg en filodeeg hapjesIedereen kent de wel bekende appelflap, ja gemaakt van bladerdeeg. Maar wat voor hartige hapjes kun je allemaal maken me…
Zomerse recepten, heerlijk frisZomerse recepten, heerlijk frisIn de zomer heb je andere voedingsstoffen nodig dan in de winter. Daarom kun je het beste voor seizoensgroenten en fruit…
Bronnen en referenties
  • Deze recepten zijn gebaseerd op: Lekker koken met de Wok, door Jeni Whright
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 04-08-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.