Recepten met bloemkool

Bloemkool is een groente die nogal eens ondergewaardeerd wordt. Nederlanders kennen de groente vaak vooral als zijnde gekookt met een kaassaus. Niets mis mee natuurlijk, maar de groente kan op zeer verschillende manieren bereid worden. In dit artikel vier recepten; een Palestijns, een Indiaas en twee anderen recepten, zeer verschillend, maar allemaal zeer de moeite waard voor wie eens bloemkool op een andere manier wil proberen.

Bloemkool met een jasje

Dit recept is een bijgerecht uit Palestina, het kan ook dienen als hapje 's avonds.

Ingrediënten:

  • Een flinke bloemkool
  • Zout
  • Peper
  • 4 eieren
  • Peterselie
  • Bloem

Bereidingswijze:

Maak mooie roosjes van de bloemkool en doe ze in een flinke pan met water. Breng het geheel aan de kook en laat de roosjes in zo地 kwartiertje gaar koken. Ze moeten niet te gaar zijn, omdat ze anders uiteen vallen tijdens het frituren. Maak vervolgens een papje van de eieren, peterselie, de bloem, het zout en de peper. Doe de gare bloemkoolroosjes hierdoor zodat ze goed bedekt zijn met het mengsel. Frituur ze vervolgens tot ze mooi bruin van kleur zijn.

Bloemkool met sesamzaad

Met brood of rijst ernaast en een salade kan dit recept als hoofdgerecht dienen. Het is afkomstig uit India.

Ingrediënten:

  • Olijfolie
  • Komijnzaad
  • 2 uien
  • Turmeric (of geelwortelpoeder)
  • Zout
  • Bloemkool
  • Chilipoeder
  • 2 tl sesamzaad
  • 5 teentjes knoflook
  • Gember (poeder of beter nog vers)
  • 2 of 3 el verse koriander ter decoratie

Bereidingswijze:

Breek de bloemkool in stukken en kook die in een kwartiertje gaar. Zorg er voor dat de bloemkool niet te gaar is, hij moet nog een beetje bite hebben.

Verhit vervolgens de olie en voeg de komijnzaadjes toe, zo地 halve minuut. Voeg vervolgens de uien toe met het geelwortelpoederen zout naar smaak. De uien moeten een lichtbruine kleur krijgen. Voeg vervolgens het chilipoeder, het sesamzaad, de knoflook en wat gember toe. Voeg na een minuut de bloemkool toe en laat het mengsel zo地 vijf minuten op een laag vuur koken. Voeg eventueel nog wat zout en gember naar smaak toe en serveer met de fijngehakte koriander.

Bloemkoolsoep

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 el boter
  • 2 uien in ringen gesneden
  • klein handje verse tijm
  • 2 laurierbladeren
  • zout en peper
  • 4 glazen kippenbouillon
  • 1 kopje Gorgonzola kaas
  • een paar lepels crème fraîche
  • peterselie ter garnering

Bereidingswijze:
Verwijder het groen van de bloemkool en breek hem in stukken/roosjes en leg apart. Smelt de boter en voeg de uien toe en laat zo地 vijf minuten bakken, totdat de uien doorzichtig worden. Voeg de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Nu is het tijd om de bloemkool toe te voegen, samen met de peper, het zout, de tijd en laurierbladeren. Laat de bloemkool zo地 twintig minuten op een zacht vuur koken, totdat hij gaar is. Voeg de gorgonzola toe en laat die smelten en doe dan de crème fraîche bij het geheel en roer tot alles goed gemengd is. Verwijder nu de laurierbladeren en de tijm en maak de soep fijn met een staafmixer of blender (een ouderwetse passe-vite doet het werkje ook). Voeg eventueel nog peper of zout naar smaak toe. Serveer met peterselie ter garnering.

Snelle bloemkool

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 handje fijngesneden bieslook
  • schil van een citroen, geraspt
  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Breek de bloemkool in kleine roosjes, zorg dat ze ongeveer even groot zijn. Was ze en zet ze apart. Doe de olie in een pan en voeg het zout toe. Wanneer de olie heet is kun je de bloemkoolroosjes toevoegen. Zorg nu, onder voortdurend roeren, dat de roosjes mooi bruin van kleur worden, dit duurt ongeveer een minuut of tien, voeg op einde de knoflook toe. Verwijder de pan van het vuur en voeg de bieslook, geraspte citroenschil en de kaas toe.

Eet smakelijk!
© 2012 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over bloemkool, maar dan andersAlles over bloemkool, maar dan andersBloemkool. Veel mensen gruwen er werkelijk van. De geur die de bloemkool verspreidt, de zachte papperigheid als hij geko…
Bloemkool, een bron van vitamine CBloemkool, een bron van vitamine CDe bloemkool kent iedereen. Het is een lekkere, vederlichte groente dat op vele manieren kan worden gegeten. Het is niet…
Gezonde caloriearme gerechtenGezonde caloriearme gerechtenGezond eten; het is iets wat iedereen wil maar wat zelden lukt. Je wil ook eens een keertje iets lekkers eten en niet al…
Koken voor een prikkie: creatief met BloemkoolKoken voor een prikkie: creatief met BloemkoolIn de maanden april, tot en met november is de bloemkool weer volop te verkrijgen in de winkel. Regelmatig kun je dan oo…

Party snacks - Hapjes - FingerfoodParty snacks - Hapjes - FingerfoodMakkelijke fingerfood ideeën voor de volgende casual-, of elegante samenkomst. Met deze 'iedereen kan het', goedkope, ma…
Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"Sticky Toffee Pudding is een overheerlijke Engelse desserttaart, machtig maar uitermate lekker! Het wordt altijd warm ge…
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.