Vanille cupcakes met boterglazuur

De dag van vandaag zijn cupcakes een echte trend. Ze zijn leuk, maar vooral ook makkelijk om te maken. En ook aan het versieren van je zelfgemaakte trendy cakejes kan je heel wat plezier beleven.

Benodigdheden cupcakes (voor +/- twaalf cakejes):

  • 125g zelfrijzende bloem
  • 125g suiker
  • 125g boter
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • 2 eetlepels vanille extract

Zet een cupcake bakblik met daarin papieren cupcake vormpjes klaar. Als je zo’n bakblik gebruikt is het namelijk makkelijker om de vormpjes te vullen met het beslag. Meestal gaan er twaalf cupcakes in een cupcake bakblik.

Haal de boter en eieren op voorhand al uit de koelkast. Zo krijgen ze de kans om op kamertemperatuur te komen.

Methode cupcakes:

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Zeef de zelfrijzende bloem.
  • Klop alle ingrediënten met een mixer bij elkaar tot een glad deeg.
  • Neem je cupcake bakblik en vul de papieren cupcake vormpjes tot ze ongeveer 2/3de vol zijn. Neem hiervoor een eetlepel, en schraap het beslag in de vormpjes met een tweede lepel.
  • Bak de cupcakes ongeveer 20 minuten op 170 graden. Tip: prik na 20 minuutjes met een houten prikker in een cupcake om te controleren of ze gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven mogen de cakejes uit de oven gehaald worden.
  • Laat de cupcakes vervolgens afkoelen op een koelrooster.

Benodigdheden boterglazuur:

  • 100g boter
  • 225g poedersuiker
  • 1à2 eetlepels melk
  • 1 theelepel vanille extract

Zorg er ook bij de boterglazuur voor dat de boter op voorhand uit de koelkast wordt gehaald. Zo krijgt deze de kans om wat zachter te worden.

Methode boterglazuur:

  • Doe de boter in een kom en mix het geheel tot een luchtige massa.
  • Zeef de poedersuiker en voeg die langzaam aan de boter toe.
  • Voeg vervolgens ook de melk en het vanille extract toe, en mix door tot een mooie crème.
  • Breng het glazuur met een mes of spuitzak aan op de cupcakes.

Tips:

  • Voeg kleurstof toe aan het boterglazuur om een leuke kleur te bekomen.
  • Voeg, in plaats van vanille extract een ander ingrediënt naar keuze toe aan het boterglazuur om een andere smaak te bekomen. Bijvoorbeeld kaneel, chocoladesaus, karamelsiroop,… .
  • Versier de cakejes met o.a. snoepkersen, kokosschilfers, hagelslag, eetparels, eetglitters,… .

De cupcakes serveren

Zorg voor een mooi bord of een speciale schaal. Je cupcakes zien er dan meteen veel feestelijker uit.

Cupcakes bewaren

Het cupcake beslag kan je maximum één dag bewaren. Maar gebruik het toch liefst meteen op. Er zitten namelijk ingrediënten zoals eieren in die beperkt houdbaar zijn. Als je het toch besluit te bewaren dan doe je het best in een goed afsluitbare doos en zet je het vervolgens in de koelkast.

Je kan het beslag ook invriezen. Dit doe je het best door het beslag in plastieken zakjes (bijvoorbeeld zip lock zakjes) te steken. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakjes voor je ze sluit, en steek ze vervolgens in de diepvries. Voor gebruik laat je het beslag gewoon weer op kamertemperatuur komen.

De gebakken cupcakes zelf kan je tot drie dagen in een luchtdichte doos bewaren. Als je ze in de diepvries steekt dan blijven ze twee tot drie maanden goed. Eenmaal weer uit de vriezer moet je de cakejes twee uur op kamertemperatuur laten komen.
© 2012 - 2024 Sarahh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cupcakes maken en versierenCupcakes, lekkere en vrolijke cakejes. Je kan ze gemakkelijk zelf maken en het is erg leuk, ook met kinderen. Maar wat i…
Oreo cupcakes en oreo mikshakeOreos zijn chocoladekoekjes met daartussen een zoete witte vulling. Leer hier hoe je zelf een lekker oreo milkshake kunt…
Cupcakes versieren: alles over glazuurCupcakes zijn helemaal in! Ze zijn lekker, makkelijk te maken en aan het versieren kun je ook erg veel plezier beleven.…
De perfecte cupcakeDe perfecte cupcakeBij sommige mensen gaat het altijd goed, en bij sommige mensen lukt het nooit. Cupcakes bakken. Lang of juist kort mixen…

Fruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly's zijn heerlijk in de zomer. Ze zijn makkelijk te maken en er zitten weinig suiker en kleurst…
ChocoladebananenEen lekker stukje bevroren banaan met een jasje van knapperige chocola. Makkelijk te maken en erg leuk voor de kinderen!…
Bronnen en referenties
  • http://www.cupcakerecepten.nl
Sarahh (77 artikelen)
Laatste update: 16-05-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.