Hoe kun je goedkoop en gezond eten voor één persoon?

Hoe kun je goedkoop en gezond eten voor één persoon? Het lijkt erg moeilijk: goedkoop én gezond eten. Zeker als je alleen woont zul je al snel merken dat het niet gemakkelijk is telkens iets op tafel te zetten. Daarom kun je hier leuke gerechten vinden die goedkoop, makkelijk klaar te maken én gezond zijn. De gerechten zijn bedoeld voor één persoon, maar uiteraard ook prima voor meerdere personen klaar te maken.

Avondmaal voor één persoon

Een avondmaal bedenken voor slechts één persoon kan best lastig zijn. De supermarkten houden doorgaans geen reden met singles, waardoor je altijd teveel koopt. Ook hebben veel mensen geen zin om bijvoorbeeld aardappelen te schillen als ze voor zichzelf koken. Het wordt dan ook doorgaans als prettig ervaren om makkelijke maaltijden klaar te maken. Een makkelijke maaltijd is al snel ongezond. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Je kunt ook heel goed maaltijden maken die gezond zijn én gemakkelijk klaar te maken zijn. En nog leuker: ze zijn nog goedkoop ook.

Invriezen

Een groot voordeel is dat je veel producten kunt invriezen. Wanneer je bijvoorbeeld vlees koopt, dan kun je dit ook heel makkelijk invriezen. Zorg dat je alles per stuk invriest wanneer je alleen woont. Als er toch een keer iemand blijft eten pak je gewoon twee porties. Ook veel groente kun je invriezen. Hetzelfde geldt voor veel gerechten:pasta, rijst en zelfgemaakte soep kun je zonder problemen invriezen.

Acties en aanbiedingen

Om goedkoper te kunnen winkelen, kun je het beste de acties en aanbiedingen in de gaten houden bij een supermarkt. Dit is een goede manier om bijvoorbeeld goedkoop aan vlees te komen. Bedenk altijd wel of je iets echt nodig hebt. Het is zonde van je geld als je van alles koopt dat je toch niet nodig hebt.

Goedkoop en gezond eten voor één persoon

Hier volgen enkele gerechten die goedkoop en gezond zijn. Ook zijn ze gemakkelijk klaar te maken. Uiteraard zijn er nog veel meer gezonde maaltijden te bedenken.

Pasta met Spinazie Boursin

Dit gerecht is gemakkelijk en goedkoop. Pasta kun je zeer goedkoop kopen: de goedkoopste spaghetti ligt rond de 25 cent voor 200 gram. Hier kun je meerdere keren van eten. De spinazie is duurder, maar kan ook meerdere keren worden gebruikt. De pijnboompitten kun je ook vaker gebruiken. Zorg wel dat je ze goed en vochtdicht verpakt hebt.

Ingrediënten

  • 50 gram pasta
  • 200 gram spinazie Boursin (Iglo)
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 100 gram champignons
  • Eventueel een theelepel sambal

Bereiding

Zorg dat je 200 gram aan deelblokjes van de spinazie hebt ontdooid(dit kan eventueel ook in de magnetron). Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en bak ondertussen in een wok de champignons. Voeg de spinazie toe en daarna de pijnboompitten toe. Roer alles goed op een laag pitje. Wanneer de pasta gaar is kun je deze apart van de saus serveren, of door de saus mengen.

Bruine bonen en tomatensaus

Dit gerecht kan in één pan worden klaargemaakt. Bruine bonen kun je in een blikje kopen van het merk Bonduelle. Je hebt kleine blikjes, speciaal voor één persoon. Deze kosten nog geen euro. Wanneer je bruine bonen eet hoef je geen aardappelen, rijst of pasta te eten. Bruine bonen bevatten namelijk erg veel voedingsstoffen. De tomatenpuree kun je op zijn goedkoopst voor 7 cent kopen. Het gehakt is ook betaalbaar: voor zo’n 500 gram betaal je tussen de 1,50 en 2 euro. Je kunt hier dus meerdere porties van maken en invriezen.

Ingrediënten

  • 1 blikje Bonduelle bruine bonen
  • 150 gram gehakt
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Water

Bereiding

Bak het gehakt, kruid het met wat peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Doe de bruine bonen in een vergiet en voeg ze daarna toe bij het gehakt. Als alles goed opgewarmd is doe je wat water in het mengsel. Niet teveel, een klein laagje is voldoende. Nu doe je hier de tomatenpuree bij en roer je alles goed tot je een goede tomatensaus hebt zonder klonten en de saus ook op temperatuur is.

Ovenschotel met spinazie en aubergine

Voor deze ovenschotel heb je aardappelschijfjes nodig. Er zijn maar een paar supermarkten waar je aardappelschijfjes voor één persoon kunt vinden. In andere gevallen kun je kiezen voor een grotere verpakking en de aardappelschijfjes ook te gebruiken voor andere maaltijden. De spinazie en de aubergine is wat duurder, maar kan worden ingevroren en meermaals worden gebruikt.

Ingrediënten

  • 200 gram aubergine in blokjes gesneden
  • 200 gram spinazie (diepvries)
  • 200 gram aardappelschijfjes in blokjes gesneden
  • 30 gram geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Roer de aubergine en aardappel door elkaar. Pak een ovenschaal en vet deze goed in. Op de onderste laag doe je de spinazie en daarna volgt de mix van aardappel en aubergine. Op de bovenste laag doe je de geraspte kaas. Nu zet je de ovenschaal in de oven voor ongeveer 15 tot 20 minuten.
© 2012 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren: Een voedzame en gezonde maaltijd?Eieren maken deel uit van heel wat recepten en gerechten. Maar ook als product op zich worden ze vaak als maaltijd gebru…
Als je peuter niet wil etenAls je peuter niet wil etenKinderen hoeven niet altijd hun bord leeg te eten, als zij honger hebben gaan ze vanzelf wel eten. Het wordt pas een pro…
Waarom we eten, functies van het etenWaarom we eten, functies van het etenWaarom moeten we eten? Welk functie heeft het eten? Hoe gebuikt het lichaam energie? Wat gebeurd er met overtollig energ…
Goedkoop en gezond eten: 7 tipsGoedkoop en gezond eten: 7 tipsHoe kan ik gezond maar tegelijkertijd ook goedkoop eten? Veel mensen denken dat gezond eten duur moet zijn, dit is geluk…

Uit de Roemeense keuken: sarmaleUit de Roemeense keuken: sarmaleGevulde bladeren van de witte kool in de oven is het lievelingsgerecht van de Roemenen. Ze noemen het ‘sarmale’ (met het…
Aubergine in de Griekse keukenAubergine in de Griekse keukenIn de Griekse keuken wordt regelmatig met aubergines gewerkt. Het is een erg populaire groente in Griekenland. Als bijge…
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.