Klassiekers: Waldorfsalade

In het rijtje van de klassieke salades is de Waldorfsalade ook een omiskbenbare topper. De misschien iets ongewonere bestanddelen, zoals fruit en blauwe kaas, maken de salade een buitengewone en misschien ook iets meer exquisiet rauwkost gerecht. Zoals zo vaak is deze salade behoorlijk simpel om te maken, mits voldoende kennis van zaken. Deze salade is ook weinig seizoensgebonden: hij misstaat niet op de menu tijdens de herfst, evenmin in de zomer. De moeite waard om te proberen!

Historiek

In New York pronkt al ruim een eeuw het prestigieuze Waldorf-Astoria Hotel. In zijn geschiedenis is het hotel in twee verschillende historische panden ondergebracht geweest. Sinds 1931 ligt het in hartje Manhattan op de 301 Park Avenue. Het telt maar liefst 47 verdiepingen en is een prachtig stukje art deco ontworpen door het architectenduo Schultze and Weaver. Het is gekend voor zijn ongeziene luxe en weelde.

In 1893 werd er een gerechtje bedacht door de toenmalige maître d'hôtel, Oscar Tschirky, door wiens creativiteit menige gerechten zijn beïnvloed of gecreëerd. Het gerecht verscheen in 1896 in het historische en spraakmakende kookboek genaamd "Oscar of the Waldorf". In het originele recept zaten geen walnoten, maar die zijn ondertussen een vast bestanddeel van de salade geworden. Zoals zo vaak zijn er een aantal extra ingrediënten mogelijk voor tal van variaties op het bekende recept voor deze salade, hieronder een persoonlijke benadering.

Recept

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1/2 kropsla
  • 1 appel
  • 5-tal gepelde walnoten
  • knolselder en witte selder
  • mayonaise
  • olijfolie
  • verse groene kruiden (bieslook, tuinkers, peterselie, ...)
  • citroensap
  • blauwe kaas (roquefort, Deense blauwe of gorgonzola)

Bereidingswijze

  1. Was de kropsalade en de groene kruiden.
  2. Droog de salade.
  3. Ciseleer (opplooien en fijnsnijden) de salade en meng de grof gehakte tuinkruiden onder de salade in een ruime kom.
  4. Hou een beetje tuinkers of peterselie opzij als garnituur.
  5. Schil de knolselder en witte selder (zodat er geen vliezen meer rond de stengels zitten, deze zijn onaangenaam om te eten).
  6. Gebruik een mandoline of keukenrobot om de knolselder fijn te raspen en meng onder de salade.
  7. Snijd de selder in fijne blokjes of fijne balkjes en meng eveneens onder de salade.
  8. Was de appels, het is niet nodig van de appels te schillen en snijd de appels in een mooie julienne (lucifers), besprenkel met de helft van het citroensap (tegen het verkleuren).
  9. Meng de appels onder de salade.
  10. Doe een 2-tal eetlepels mayonaise in een kommetje en voeg hier de rest van het sap en peper en zout aan toe.
  11. Klop de mayonaise een beetje los en leng aan met een scheutje olijfolie.
  12. Giet vervolgens de vinaigrette over de salade en meng het geheel.
  13. Neem een diep bord en leg hier een bergje van de salademengeling op.
  14. Brokkel vervolgens de blauwe kaas en stukken over en rondom de salade in het bord.
  15. Verbrijzel de walnoten in kleinere stukken en strooi eveneens over de salade.
  16. Werk het geheel af met een beetje opzij gehouden groene kruiden.

Variaties

De hierboven vermelde versie is en wordt vooral gebruikt als bijgerecht. De salade kan uiteraard ook als maaltijdsalade geserveerd worden door toevoeging van een stukje vlees of vis:

Kip

  1. Zet een grillpan op het vuur.
  2. Snijd 1 kipfilet per persoon in lange reepjes.
  3. Kruid de reepjes kip met peper, zout, tijm en een beetje paprika of currypoeder (naar smaak).
  4. Besprenkel de reepjes kip met een beetje olijfolie.
  5. Grill de kip in de pan en leg op en rond de salade.

Zalm

  1. Snijd de zalm in kubusjes van 3 op 3 cm.
  2. Kruid ze met peper, zout, tijm en een beetje oregano (naar smaak).
  3. Bak de zalmblokjes goudbruin in een hete pan met een beetje olie en wat goede boter.
  4. Garneer de salade met de zalmblokjes.

De salade kan perfect uitgebreid worden met tal van andere rauwkost, ook druiven en kersen worden wel eens gebruikt in deze salade. De walnoten kunnen weggelaten worden of vervangen door andere noten of pijnboompitten.
© 2011 - 2024 Siegfried, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Zomersalades; 2 varianten met fruitZomersalades zijn salades met toevoeging van fruit. Een salade is meestal een bijgerecht. Als je wilt kun je van iedere…
Seizoenen: betekenis, data en halfrondeSeizoenen: betekenis, data en halfrondeVier keer per jaar wisselen wij in Nederland van seizoen. In de lente komt de wereld tot leven, in de zomer is het warm,…
Astronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenAstronomische en meteorologische seizoenen/jaargetijdenDe lente, zomer, herfst en winter. Dit zijn de seizoenen, ook wel jaargetijden die wij over het algemeen hanteren. Het b…

Typische winterreceptenTypische winterreceptenOmdat zowat alle groenten en fruit het hele jaar door verklaarbaar is, raken we haast het gevoel bij de typische seizoen…
Panna Cotta, een Italiaans desertPanna Cotta, een Italiaans desertPanna cotta is een typisch Italiaans dessert op basis van room. Letterlijk betekent het gekookte room en eigenlijk is he…
Bronnen en referenties
  • http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=151
  • http://www.freedigitalphotos.net/images/view_photog.php?photogid=1824
Siegfried (20 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.