Normandië: zoute recepten met cider

Normandië: zoute recepten met cider Wie Normandië zegt, denkt appels en cider. Lekker om zo te drinken of bij een maaltijd. Maar wist je dat cider ook kan verwerkt worden in tal van zoete en zoute gerechten. Mosselsoep bijvoorbeeld of langoestinepannenkoeken. Hier enkele lekkere zoute recepten met cider om thuis verder te genieten van die zalige vakantie!

Wat is cider?

Cider is een drank op basis van appels. Oorspronkelijk werden de appels geperst in een cidermolen, voortgedreven door mankracht. Nu gebeurt het steeds vaker machinaal. Ciders bevatten tussen 2 en 8% alcohol. Cider onder de 3% is cidre doux, die veel suiker bevat. Tussen de 3 en de 5% heb je cidre demi-sec of brut. Boven de 5% is het cidre traditionnel. Cider kan zowel troebel als helder zijn en de kleur kan variëren van licht geel tot bruin. Aan de traditionele appelcider kan een extra smaak worden toegevoegd zoals aardbeien, frambozen, specerijen, cranberry, etc. Je kan het zo gek niet verzinnen of het bestaat wel. Overal vind je deze speciale ciders in Normandië: in supermarkten, in delicatessewinkels, in souvenirwinkels, in de shop van het Musée du sabot in La-Haye-de-Routot, etc. Normandië staat op de eerste plaats qua kweek van ciderappels en op de eerste plaats voor de ciderproductie. Maar niet alleen in Normandië wordt cider gemaakt. Ook in Bretagne, in de Loirestreek, in de Franse Ardennen en in het Baskenland wordt deze lekkere drank geproduceerd. Wie denkt dat cider typisch Frans is, heeft het mis. Ook in Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten en zelfs Nepal wordt cider gemaakt. Zo ook in België, en dan vooral in de provincies Namen, Henegouwen en Luik. In Canada maakt men een wel erg speciale variant. Daar fabriceert men cidre de glace. Hiervoor laat men de appels in de vrieskou hangen. Het sap bevriest in de appels en zo komen er meer suikers vrij. In Normandië wordt vrij veel cider gedronken, zowel bij pannenkoeken als bij vis en vlees. Het is dan ook de vakantiedrank nummer 1 van toeristen in de streek. Maar cider kan ook verwerkt worden in tal van zoete en zoute gerechten. De "boeuf au cidre" werd zelfs al in de Middeleeuwen klaargemaakt. Hier een aantal typisch zoute recepten uit Normandië.

Zoute gerechten met cider

Mosselsoep met cider

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 1,5 kg mosselen
  • 3 ajuinen
  • 3 preiwitten
  • 3/4 l cidre brut
  • 3/4 liter melk
  • 75 g boter
  • 75 g room
  • 20 g aardappelzetmeel
  • 20 g kervel
  • zout en peper uit de molen

Bereiding:
Snijd de ajuin en het preiwit in fijne stukjes. Schraap en was de mosselen. Laat de mosselen open komen in een weinig water op een zacht vuurtje. Wanneer ze open zijn, de schelpen er af halen. Leg de mosselen opzij en filter het kookvocht. Bak de ajuin en het preiwit in een beetje boter, overgiet met de cidre brut en de melk. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg het kookvocht toe, meng met het aardappelzetmeel. Voeg de room, het zout en de peper toe. Voeg de mosselen toe en laat nog even doorkoken. Doe de soep in borden en bestrooi met fijn gesneden kervel. Lekker met croûtons.

Mosselen met cider

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 2 kg mosselen
  • 1/2 fles cidre brut
  • 100 g room
  • 3 ajuinen fijn gesneden
  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 40 g Mosterd van Dijon
  • peterselie
  • bieslook
  • zout en peper

Bereiding:
Giet 1/4 liter cidre brut in een pot en voeg de mosselen toe. Doe er zout en peper op. Zet op een hevig vuur. Haal de mosselen van het vuur van zodra ze opengaan, Schik ze in een schotel. Zeef het kookvocht en hou het warm. Stoof de fijn gesneden ajuin in een pot, voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel en breng aan de kook. Voeg het kookvocht toe, alsook de rest van de cider. Laat voor de helft inkoken. Zet het vuur lager en voeg al roerend de room en de mosterd toe. Laat nog even pruttelen. Giet het mengsel over de mosselen en bestrooi met de fijngehakte peterselie en bieslook.

Langoestinepannekoeken

Maak een klassieke pannenkoekendeeg voor 12 pannenkoeken. Voeg hierbij 1/2 liter cidre sec, 60 g room, 5 g zout en fijngehakte bieslook.

Ingrediënten voor de vulling (voor zes personen):
  • 60 langoestines, gekookt en gepeld
  • 300 g champignons de Paris, fijngesneden en gestoofd in boter
  • 1/4 liter melk
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 100 g dikke room
  • 2 eigelen
  • zout en peper

Bereiding:
Maak een bechamelsaus met de boter, de bloem en de melk. Voeg hierbij ook de room en het eigeel, alsook de fijngesneden champignons. Maak met het deeg 12 pannenkoeken. Giet saus op de pannenkoeken en leg hierop op elke pannenkoek 5 langoestines. Sla de boorden om, maar laat het midden vrij, zodanig dat je nog kan zien wat er in zit. Leg de pannenkoeken in een beboterde ovenschotel en gratineer in een warme oven (220°C) gedurende ongeveer 10 minuten. Leg op borden en overgiet met de overgebleven bechamelsaus.

Tongfilets met cider

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 120 g boter
  • 80 g room
  • 3 dl cider
  • 6 sjalotjes
  • 3 grote tongen, gefileerd
  • 20 g bloem
  • sap van 1 citroen
  • zout en peper
  • peterselie

Bereiding:
Neem een ovenschotel en beboter hem royaal. Leg er de tingfilets in. Voeg zout en peper toe, de fijn gesneden sjalotjes en de cider. Bak in een voorverwarmde oven (210°C) gedurende 15 minuten. Giet het kookvocht af en bewaar het. Meng in een pot 60 g boter met de bloem en zet op een zacht vuurtje. Roer onophoudelijk met de garde. Wanneer de saus dik wordt, voeg het kookvocht toe en het citroensap. Haal van het vuur en voeg de room toe. Overgiet de tongfilets met de saus en dien onmiddellijk op.

Boeuf au cidre

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 1,5 kg rundsstoofvlees
  • 40 g boter
  • 3/4 liter cider
  • 1 1/2 deciliter ciderazijn
  • 6 wortelen in schijfjes gesneden
  • 3 ajuinen in schijfjes
  • 3 geplette knoflookteentjes
  • 1 kruidentuiltje
  • 8 peperbolletjes
  • 150 gr room
  • zout en peper

Bereiding:
Het vlees gedurende 12 uur laten marineren met de cider, de ciderazijn, de wortelen, de ajuin, de look, het kruidentuiltje en de peperbolletjes. Regelmatig roeren. Na 12 uur het vlees laten uitlekken en stoven in een beetje boter. Wortelen, ajuin, look toevoegen en laten bruin worden. Saus toevoegen, zout toevoegen en op een zacht vuurtje 3 uur laten pruttelen. Vlees terug uithalen. De saus zeven, room toevoegen en even opkoken. De saus over het vlees gieten en opdienen.

Kip met cider en appeltjes

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 80 g boter
  • 5 cl cider
  • 200 g room
  • 2 eigelen
  • 1,5 kg kip
  • zout en peper
  • 3 dikke appels

Bereiding:
Snijd de kip in stukjes. Braad aan in de pan met boter. Voeg zout en peper toe. Schil de appelen en snijd in blokjes. Voeg bij de kip en laat zachtjes stoven. Haal appelen en kip uit de pan en giet de room er in. Laat even dik worden zodanig dat de smaken van kip en appel in de room trekken. Haal van het vuur en voeg de eigelen toe. Roeren en daarna kip en appelen overgieten met deze saus.

Normandische saus met cider

Ingrediënten (voor zes personen):
  • 2 ajuinen
  • 100 g boter
  • 40 g bloem
  • 1/4 liter cider
  • 1/4 liter water
  • room
  • 5 cl ciderazijn
  • citroensap van 1/2 citroen
  • nootmuskaat
  • zout en peper

Bereiding:
Hak de ajuin fijn, stoven in boter. De rest van de boter toevoegen en de bloem, onophoudelijk roeren met de garde. De cider, het water en de ciderazijn toevoegen. Blijven roeren. Zout, peper en muskaatnoot toevoegen. Blijven roeren, room en citroensap toevoegen.Deze saus kan gegeven worden bij groenten en wit vlees.
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Normandië: zoete recepten met cider en de TeurgouleNormandië: zoete recepten met cider en de TeurgouleWie Normandië zegt, ziet onmiddellijk appels, appelbomen, pannenkoeken en cider voor zich. Cider is inderdaad drank numm…
Brunch, dessertsBrunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 person…
PannenkoekreceptenPannenkoekreceptenPannenkoeken zijn van alle tijd, met lekker zachte zoete vulling, pittige of hartige vulling. Voor ieder wat wils als he…
Bretagne: zoute en zoete specialiteiten om van te smullenBretagne: zoute en zoete specialiteiten om van te smullenWie Bretagne zegt, denkt onmiddellijk aan zoete en zoute pannenkoeken en aan cider. Toch is er heel wat meer te krijgen…

Zelf perenmoes maken: eenvoudig maar lekker!Zelf perenmoes maken: eenvoudig maar lekker!Het fruit valt weer van de bomen en wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakte moes uit eigen tuin. We kennen allemaal…
Schotse scones bakkenWie kent de heerlijk zoet broodjes die origineel uit Schotland komen nou niet? Vaak geserveerd bij de thee, met wat jam…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Luctheo, Pixabay
  • Wikipedia
  • Lokale postkaarten met recepten
  • La cuisine normande: Jean-Louis Robert
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.