InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pastarecepten: Pastasauzen

Pastarecepten: Pastasauzen

Lekker uw eigen pastasaus maken. Zelf op eigen smaak brengen met kruiden, echt uw eigen gemaakte saus. U vindt hier recepten zoals kalfsbouillon, bruine kalfsfond, romige kaassaus, romige mostersaus en basilicumsaus.

Pastasauzen


Brodo di vitello – Kalfsbouillon

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 4 uur


Benodigdheden

  • 3 ½ l water
  • 2 uien
  • 2 wortelen
  • 1 kg ontbeende kalfsborst
  • 1 scheut olie
  • zout en peper

Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in grove stukken. Fruit ze met het vlees kort in de olie, overgiet met water en breng aan de kook. Schuim geregeld af en houd gedurende drie uur tegen kookpunt aan. Giet door een fijne zeef en door een stuk neteldoek en kruid met peper en zout.

Tip

De bouillon kan ingevroren worden.

Bruine kalfsfond

Voor ongeveer 2 liter
Bereidingstijd: 5 uur


Benodigdheden

  • 1 ½ kg kalfsschenkel
  • 1 kg gehakte kalfsbeenderen
  • 200 gr varkensreuzel
  • 300 gr wortelen
  • 3 uien
  • 3 vleestomaten
  • 1 peterselietakje
  • 1 takje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • gekneusde peperkorrels
  • ½ koffielepel zout

Doe de schenkel, beenderen en reuzel in een braadslee of de druippan van de oven en schuif in de op 250˚C voorverwarmde oven. Laat een uur bakken en schep regelmatig om. Voeg er de schoon gemaakte en gewassen groenten en kruiden bij en leng aan met ¼ liter water. Draai de oven op 200˚C en laat nog twee uur verder bakken. Giet er af en toe een scheut water bij om aanbakken te voorkomen. Schep de hele inhoud van de braadslee in een grote kookpan, kruid met zout en overgiet met een liter water. Zet de braadslee of druippan op een laag pitje, giet een liter water bij en schraap de braadbodem los. Laat kort opkoken en giet in de kookpan. Breng aan de kook, leg de deksel erop en laat nog twee uur pruttelen. Giet de fond door een fijne zeef en vervolgens door een stuk neteldoek. Laat een nacht afkoelen en schep er dan de gestolde vetlaag af.

Tip

De fond kan van tevoren worden bereid en ingevroren. Het is een ideale basis voor soepen en sauzen.

Crema di formaggio – Romige kaassaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 2 ½ dl verse room
  • 50 gr boter
  • 200 gr geraspte parmezaan
  • vers gemalen zwarte peper

Roer de verse room met de helft van de kaas door de gesmolten boter en houd het warm. Meng vervolgens eerst de rest van de kaas door de deegwaren en dan pas de roomsaus. Bestrooi met de zwarte peper.

Crema di mostarda – Romige mosterdsaus

Voor ongeveer 2 ½ dl
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 2 eetlepels zachte mosterd
  • 2 dl verse room
  • 1 scheutje citroensap
  • vers gemalen peper, zout

Verwarm zachtjes de verse room en roer er de mosterd door. Kruid met peper en zout en laat indikken. Breng op smaak met citroensap.

Pesto – Basilicumsaus

Voor ongeveer 4 dl
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 100 gr verse basilicumblaadjes
  • 1 gepeld knoflookteentje
  • 20 gr pijnappelpitten
  • 20 gr fijn gerapste pecorinokaas
  • 20 gr fijn geraspte parmezaanse kaas
  • ¼ l groene olijfolie
  • 1 snuifje zout

Meng basilicum met knoflook en pijnappelpitten in de mixer, in de keukenmachine of gebruik een vijzel, waardoor de suas nog smeuïger en geuriger wordt. Meng er de kaassoorten door en giet er met straaltjes de olijfolie bij. Meng tot een gladde fluwelen saus en breng op smaak met zout.

Tip

Giet u een beetje olijfolie over de pesto en sluit u het af in een hermetisch gesloten potje, kunt u de pesto langer bewaren in de koelkast.

Salsa agli spinaci – Spinaziesaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten


Benodigdheden

  • 800 gr verse spinazie
  • ½ l bechamelsaus
  • 1 snuifje muskaatnoot
  • vers gemalen zwarte peper, zout

Laat de gewassen spinazie in de pan met deksel vijf minuten smelten en houd een handvol spinazieblaadjes apart. Laat de gestoofde spinazie goed uitlekken en vang het stoofnat op. Hak de spinazie fijn, kruid met peper, zout en muskaatnoot en houd warm. Roer de spinazie en het stoofnat door de warme bechamelsaus en meng er de fijn gehakte rauwe spinazieblaadjes door.

Salsa ai funghi – Paddenstoelensaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten


Benodigdheden

  • 50 gr cantharellen
  • 50 gr eekhoorntjesbrood
  • 50 gr oesterzwammen
  • 50 gr shiitake
  • 50 gr boleten
  • 2 lente-uien
  • 1 eetlepel gesnipperd bieslook
  • 50 gr boter
  • 6 eetlepels droge witte wijn
  • 2 dl kalfsfond
  • 6 eetlepels verse room

Maak de paddenstoelen schoon, was ze en snij ze kleiner. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen en fruit ze in de boter. Voeg de paddenstoelen toe, zet het vuur hoger en laat meefruiten tot al het vocht verdampt is. Kruid met peper en zout, blus met de wijn en laat ze volledig inkoken. Overgiet met kalfsfond en room en laat op hoog vuur indikken. Roer het bieslook erdoor en kruid bij indien nodig.

Salsa ai peperoni – Paprikasaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten


Benodigdheden

  • 1 kg rode, gele en groene paprika’s
  • 6 eetlepels groene olijfolie
  • 4 knoflookteentjes
  • vers gemaken peper en zout

Maak de paprika’s schoon, was ze en snijd ze in reepjes. Laat de gepelde en gesnipperde knoflook kleuren in de olie en voeg er de paprikareepjes bij. Laat onder de deksel 10 minuten zacht stoven. Haal de deksel van de pan, kruid met peper en zout en laat nog ongeveer 5 minuten doorstoven.

Salsa al gorgonzola – Gorgonzolasaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 250 gr broccoli
  • 200 gr gorgonzolakaas
  • 100 gr mascarpone
  • 1 ½ dl yoghurt
  • vers gemalen witte peper

Snijd de schoongemaakte broccoli in kleine roosjes en kook ze een paar minuten in kokend gezouten water tot ze nog beetvast zijn en giet af Verkruimel de gorgonzola en doe hem samen met de mascarpone in een pannetje. Verwarm al roerend tot de gorgonzola gesmolten is. Meng er de broccoli en de yoghurt door en kruid met peper. Laat nog een paar minuten al roerend doorwarmen.

Salsa al pepe verde e limone – Groene pepersaus met citroen

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 2 koffielepels vers ingelegde groene peper
  • 1 geraspte citroenschil
  • 3 eetlepels boter
  • 1 ½ dl verse room
  • 1 snuifje zout

Smelt de boter en roer de room erdoor. Kneus de uitgelekte peperkorrels en roer ze door de room met de geraspte citroenschil en zout. Laat zacht doorwarmen zonder aan de kook te komen tot de saus begint in te dikken en serveer.

Salsa al tonno

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten


Benodigdheden

  • 200 gr tonijn natuur uit blik
  • 60 gr gepelde walnoten
  • geraspte citroenschil
  • 1 koffielepel Worcestershiresaus
  • 4 eetlepels gehakte peterselie
  • 4 basilicumblaadjes
  • 2 dl groene olijfolie
  • vers gemalen zwarte peper en zout

Pureer de uitgelekte tonijn met de noten, citroensap, Worcestershiresaus, peterselie en basilicum. Roer tot een gladde smeuïge saus en klop er in dunne straaltjes de olijfolie door. Kruid met zout en peper en serveer bij de hete pasta.

Salsa alla Bolognese – Bolognese saus

Voor ongeveer 1 ½ liter
Bereidingstijd: 3 uur


Benodigdheden

  • 1 kg gemengd gehakt
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 1 selderijstengel
  • 4 eetlepels groene olijfolie
  • 1 dl rode tafelwijn
  • 6 dl magere bouillon
  • 5 eetlepels tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 snuifje oregano
  • 8 eetlepels groene olijfolie
  • zout en versgemalen peper

Snij de schoongemaakte groenten in fijne reepjes en fruit ze in de hete olie. Roer het gehakt erdoor en bak mooi kruimig. Laat 15 minuten doorstoven tot al het vocht verdampt is. Blus met rode wijn en breng op smaak met laurier, peper, zout, tijm en oregano. Laat de wijn bijna volledig indampen en meng met tomatenpuree. Laat nog even doorstoven en overgiet met de bouillon. Laat onder de deksel nog minstens 2 uur zachtjes sudderen. Roer geregeld even door en giet nog wat bouillon bij als de saus te droog wordt.

Salsa alla Genovese – Genovese saus

Voor 4-6 personen
Bereidingstijd: 2 uur


Benodigdheden

  • 1 wortel
  • 1 selderijstengel
  • 100 gr rauwe ham met zwoerd
  • 2 kg uien
  • 1dl groen olijfolie
  • 1 kg mager rundvlees
  • 1 glas droge witte wijn
  • vleesbouillon
  • vers gemalen zwarte peper en zout

Hak de wortel, selderij en ham heel fijn. Snijd de uien in ringen. Verhit de olie in een pan die net groot genoeg is om het vlees en de groenten te bevatten. Fruit ham en groenten al roerend in hete olijfolie en leg het vlees erin. Bedek het volledig met de uien. Overgiet met water en kruid met peper en zout. Laat op matig vuur al roerend stoven tot het vlees begint te kleuren. Draai het vuur laag en laat nu het vlees heel langzaam twee uur gaar stoven. Giet er regelmatig een scheut bouillon en wijn bij om aanzetten te voorkomen. Keer het vlees geregeld om. Serveer het vlees in plakken gesneden bij de saus die vooraf door de pasta wordt gemengd.

Salsa alla olive – Olijvensaus

Voor ongeveer 2 ½ dl
Bereidingstijd: 40 minuten


Benodigdheden

  • 6 eetlepels groene olijfolie
  • 250 gr gepelde tomaten uit blik
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 Spaanse peper
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 gr ontpitte zwarte olijven
  • 1 gehakte peterselietakje
  • 1 snuifje zout

Laat de geplette en gepelde knoflook kleuren in de hete olijfolie en roer er het grof gehakte pepertje, zonder zaadjes, door. Roer er de geprakte tomaten door en kruid met zout. Laat onder de deksel op een laag pitje 30 minuten sudderen tot de saus gebonden is. Roer er de uitgelekte kappertjes, de gehakte olijven en de peterselie door. Laat even doorwarmen.

Salsa alla ricotta e prosciutto – Ricotta- en hamsaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten


Benodigdheden

  • 6 eetlepels boter
  • 2 prei
  • 1 geplet knoflookteentje
  • 125 gr magere gekookte ham
  • 250 gr ricottakaas
  • 1 ½ dl dikke zure room
  • vers gemalen witte peper

Snijd de prei in rondjes en fruit samen met de knoflook in de boter. Voeg er de in blokjes gesneden ham bij en laat kort meefruiten. Meng in een kom de ricotta met de room tot een gladde saus en kruid met peper. Roer door de preimengsel en laat zachtjes doorwarmen.

Tip

De ricotta kan worden vervangen door een ander type verse zachte roomkaas.

Salsa alle cipolle – Uiensaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten


Benodigdheden

  • 1/2 kg uien
  • 100 gr boter
  • 2 dl verse room
  • 2 dl magere kippenbouillon
  • zout, vers gemalen zwarte peper en muskaatnoot

Fruit de in ringen gesneden uien in de boter zonder te laten kleuren. Overgiet met bouillon en laat onder de deksel nog 25 minuten doorstoven. Pureer de uiensaus met de staafmixer, roer de room erdoor en laat indikken. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.

Salsa alla salmone – Zalmsaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten


Benodigdheden

  • 250 gr gekookte zalm
  • 50 gr geraspte parmezaan
  • ½ l bechamelsaus
  • 2 eetlepels vers gehakte dille
  • muskaatnoot, zout en peper

Bereid een klassieke bechamelsaus en roer er de klein gesneden en de ontgrate zalm door met de parmezaanse kaas en dille. Kriud met peper, zout en muskaatnoot en garneer met een takje verse dille.

Salsa alle herbette – Tuinkruidensaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 35 minuten


Benodigdheden

  • 1 toefje van: dille, basilicum, peterselie, bieslook, kervel, dragon en melisse
  • 1 ui
  • 3 hard gekookte eieren
  • 1 ½ dl verse room
  • 1 ½ dl yoghurt
  • 250 gr verse kaas
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 scheutje Worcestershiresaus
  • Paprikapoeder, zout en peper

Snijd de hard gekookte eieren in blokjes. Hak de gewassen tuinkruiden heel fijn. Snipper de ui. Klop de room met de yoghurt en de verse kaas tot een gladde saus en breng op smaak met peper, zout, paprikapoeder, citroensap en Worcesterhiresaus. Roer de tuinkruiden, ui en eieren erdoor.

Tip

Deze saus smaakt heerlijk bij koude slaatjes van bijvoorbeeld fusilli, spirelli, torselli.

Salsa besciamella – Bechamelsaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten


Benodigdheden

  • ½ l volle melk
  • 50 gr gezeefde bloem
  • 50 gr boter
  • 2 eierdooiers
  • zout, peper en muskaatnoot

Smelt de boter en roer de bloem erdoor. Bereid een witte saus en giet de koude melk erop. Laat op een laag pitje indikken en blijf roeren om klontervorming te voorkomen. Neem van het vuur en roer de eierdooiers erdoor. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.

Tip

Grebruik warme saus met koude melk óf koude saus met hete melk. Anders dikt de saus niet in.

Sugo di pomodori – Tomatensaus

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten


Benodigdheden

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 knoflookteentje
  • 3 sjalotten
  • 4 eetlepels groene olijfolie
  • 6 basilicumblaadjes
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas
  • zout en versgemalen peper

Fruit de gehakte knoflook en sjalotten in de olie. Voeg er de gepureerde tomaten met hun sap en de gehakte basilicumblaadjes bij. Laat op hoog vuur 5 minuten inkoken. Draai het vuur lager en laat nog 5 minuten sudderen tot de saus dik en smeuïg wordt en de olie naar boven komt drijven. Roer af en toe om en neem het van het vuur als de saus gaat borrelen.

Eet smakelijk!
© 2007 - 2017 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten met pasta, groenten, champignons en tonijnRecepten met pasta, groenten, champignons en tonijnTwee lekkere recepten met pasta. Bij het eerste recept is de pasta gecombineerd met courgettes en tomaten, lekker en gez…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…
Twee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes en groentenTwee recepten met varkensreepjes. Het eerste recept is gemaakt van varkenslapjes met champignons en uien. Bij het tweede…
Kerstdiner idee: zeeduivel,  venkelsalade en aardappelpureeKerstdiner idee: zeeduivel, venkelsalade en aardappelpureeWat moet er dit jaar met kerst weer op tafel komen? Het liefst moet het naast lekker ook nog eens origineel zijn. Dat is…
Pasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten zijn vrij simpel om te koken. De pasta moet alleen in kokend water worden geplaatst en kan worden bereid…

Reageer op het artikel "Pastarecepten: Pastasauzen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Jootje
Gepubliceerd: 25-08-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!