InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Frisse maaltijdsalades voor de zomer

Frisse maaltijdsalades voor de zomer

Frisse maaltijdsalades voor de zomer Als de temperaturen oplopen kan een koude maaltijdsalade een welkome afwisseling zijn op het menu. Tevens worden salades of koude schotels vaak gemaakt als aanvulling op een barbecue of worden ze gebruikt bij een buffet. Onderstaande recepten kunnen voor al deze gelegenheden gebruikt worden. Het gaat daarbij telkens om aardappelsalades. Misschien kost het een beetje extra moeite, maar verse salades smaken toch beduidend beter dan die uit de winkel. Artikelindeling (interne links)

Bereiding van de aardappelen

Een bijkomend voordeel van maaltijdsalades is dat ze ruim van tevoren gemaakt kunnen worden en dan bewaard in de koelkast totdat het etenstijd is. Voor koude aardappelsalades geldt echter dat het (basis)recept ruim van tevoren gemaakt moet worden of dat minstens de aardappelen tijdig gekookt moeten worden. Het duurt namelijk vaak nog vele uren voordat de aardappelen afdoende zijn afgekoeld om koud gegeten te worden. Lauwe aardappelsalade is niet zo lekker. Daarom valt het aan te raden om, indien u de salade 's avonds wilt serveren, de aardappelen uiterlijk dezelfde ochtend nog te koken, of dan het hele (basis)gerecht te maken. In onderstaande recepten wordt uitgegaan van reeds gekookte aardappelen.

Neem bij voorkeur kruimige aardappelen. Kook ze gaar, maar ook niet te. Ze mogen niet papperig worden.

Rijk gegarneerde koude schotel van aardappelen en appels

In geval van een barbecue kan men eventueel ook volstaan met het basisrecept alleen, zonder garnering (al staat dat natuurlijk minder leuk).

Personen: 4-6
Indicatie caloriën: gemiddeld, maar wel een beetje afhankelijk van gekozen garnering
Bereiding: bewerkelijk

Ingrediënten basisrecept:
  • 1 kilo gekookte aardappelen
  • 2 appels
  • 1 blikje maçedoine de legumes
  • zoetzure augurken
  • 2-3 eetlepels sap uit het potje augurken
  • slasaus
  • eventueel wat mayonaise

Ingrediënten garnering:
  • 4-6 gekookte eieren (let op dat u deze ook tijdig kookt!)
  • 1 blikje knakworstjes
  • 1 krop (ijsberg)sla of een zakje gemengde sla
  • 1 komkommer
  • tomaten of kerstomaatjes
  • eventueel radijsjes
  • eventueel augurken en zilveruitjes

Voorbereiding basisrecept:
  • Snij de appel en de augurk in stukjes.
  • Laat de maçedoine uitlekken en spoel hem af.

Bereiding
  • Stamp de aardappels fijn met slasaus en de aurgurkensap. Zorg dat het een smeuïg geheel wordt. Begin daarom voorzichtig met de slasaus en kijk dan of je nog wat moet toevoegen. Je kunt beter steeds moeten toevoegen dan dat je teveel hebt genomen.Vind je slasaus alleen te zuur, kun je er ook nog wat mayonaise naar smaak doorheen mengen. Je kunt ook alle slasaus vervangen door mayonaise, maar dan wordt de schotel een stuk machtiger en duurder en neemt het aantal caloriën ernstig toe.
  • Meng de appel, maçedoine en augurken door de aardappelmassa.

Garnering
  • Neem een grote platte schaal of een gebaksbord.
  • Was indien nodig de sla en bedek hiermee de bodem van de schaal.
  • Leg de aardappelsalade in een rond bergje op de sla en maak het oppervlak glad met de bolle kant van een lepel.
  • Snij de eieren doormidden en leg ze naar eigen inzicht met de vlakke kant op de aardappelsalade.
  • Snij naar behoefte alle of een gedeelte van de worstjes doormidden en snij ze dan nog eens dwars door. Leg deze ook met de platte kant op de schotel.
  • Garneer de schotel dan naar eigen inzicht af met de komkommer, tomaten, kerstomaatjes, radijsjes of nog wat augurken en zilveruitjes.

Amerikaanse salade (vegetarisch)

Personen: 4
Indicatie caloriën: gemiddeld
Bereiding: duur en moeilijkheidsgraad gemiddeld

Ingrediënten:
  • ± 750 gr. gekookte aardappelen
  • 300 gr. belegen kaas in een blok
  • 1 rode paprika
  • 1 blikje maïs
  • 1 potje (= ± 200 gr uitlekgewicht) zilveruitjes
  • 1 potje augurken
  • 2½ liter Bulgaarse yoghurt
  • peterselie
  • zout, peper en paprikapoeder

Voorbereiding
  • Snij de kaas in stukjes en de paprika in reepjes.
  • Hak de augurken en zilveruitjes fijn.
  • Snij de aardappelen in stukjes.
  • Laat de maïs uitlekken en spoel hem af.

Bereiding
  • Klop de Bulgaarse yoghurt op tot een sausje met zout, peper en paprikapoeder.
  • Doe alle ingerediënten plus de saus in een grote schaal en meng ze voorzichtig door elkaar heen met een opscheplepel.
  • Strooi wat peterselie over de salade uit.

Lees verder

© 2011 - 2014 Varenna, gepubliceerd in Recepten (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De zomerse manier van etenDe zomerse manier van etenJuni, juli, augustus en een deel van september staan vaak in het teken van de zomer. Dus mooi weer, veel buiten vertoeve…
Is een maaltijdsalade altijd een maaltijdsalade?Is een maaltijdsalade altijd een maaltijdsalade?Je ziet ze in iedere supermarkt liggen, de "maaltijdsalades". Eenvoudiger en gezonder kan je het haast niet hebben en du…
Maaltijdsalades met arganolieArganolie is één van de gezondste oliën die u in maaltijdsalades kunt verwerken. Ga maar na: rijk aan de antioxidanten b…
Frisse maaltijdsalades met quinoaDeze smakelijke frisse maaltijdsalades zijn het lekkerst indien u ze van tevoren klaarmaakt. Laat de ingrediënten die mo…
Zomerse MaaltijdsaladeZomerse MaaltijdsaladeWat is er nu heerlijker dan na een dag werken thuis te komen en nog even te genieten van het mooie zomerse weer? Helaas…

Reageer op het artikel "Frisse maaltijdsalades voor de zomer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Varenna
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!