Recepten bavarois

Bavarois is een luchtige franse pudding. Deze pudding wordt in een vorm gegoten of gebruikt voor taartvulling. Er zijn vele verschillende soorten mogelijk.

Citroen Bavarois

Ingrediënten

  • 2 eetlepels kwark
  • 4 eetlepels citroensap
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 3 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze

Week de gelatineblaadjes in koud water. Scheidt de eiwitten van de eierdooier. Doe de citroensap in een kleine steelpan en maak deze warm (niet koken). Knijp de gelatine uit en doe de blaadjes vervolgens in de pan. Laat de gelatine oplossen. Als de gelatine opgelost is kan dit mengsel afkoelen. Klop vervolgens de eiwitten en de slagroom. Voeg deze samen met de suiker en de kwark toe aan het citroensap mengsel. Warm het langzaam weer op en zorg ervoor dat alles goed oplost. Als alles is opgelost is het klaar om te gieten in desgewenste vorm.

Mandarijn Bavarois

Ingrediënten

  • 2 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 ml mandarijnsap
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze

Week de gelatineblaadjes in koud water. Pers de mandarijnen uit en zeef het sap. Scheidt de eiwitten van de eierdooier. Doe de citroensap en mandarijnensap in een kleine steelpan en maak deze warm, let erop de vloeistof mag niet gaan koken. Knijp de gelatine uit en doe de blaadjes vervolgens in de pan. Laat de gelatine oplossen. Als de gelatine opgelost is kan dit mengsel afkoelen. Klop vervolgens de eiwitten en de slagroom. Voeg deze samen met de suiker en de kwark toe aan het mandarijnensap mengsel. Warm het langzaam weer op en zorg ervoor dat alles goed oplost. Als alles is opgelost is het klaar om te gieten in desgewenste vorm.

Sinaasappel Bavarois

Ingrediënten

  • 2 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 4 blaadjes gelatine
  • 125 ml slagroom
  • 2 eiwitten

Bereidingswijze

Week de gelatineblaadjes in koud water. Pers de sinaasappels uit en zeef het sap. Scheidt de eiwitten van de eierdooier. Doe de citroensap en mandarijnensap in een kleine steelpan en maak deze warm, let erop de vloeistof mag niet gaan koken. Knijp de gelatine uit en doe de blaadjes vervolgens in de pan. Laat de gelatine oplossen. Als de gelatine opgelost is kan dit mengsel afkoelen. Klop vervolgens de eiwitten en de slagroom. Voeg deze samen met de suiker en de kwark toe aan het sinaasappelsap mengsel. Warm het langzaam weer op en zorg ervoor dat alles goed oplost. Als alles is opgelost is het klaar om te gieten in desgewenste vorm.

Taartvulling

Bavarois kan zeer goed als vulling gebruikt worden. Hier zijn verschillende manieren voor.

Bavarois taart

Er wordt een bodem gemaakt van koekkruimels en (room)boter. Voor de bavarois wordt het recept gevolgd van de gewenste smaak. In de springvorm wordt een mooie egale bodem gelegd van het roomboter/koekkruimel mengsel. Hieroverheen wordt de bavarois gegoten voor dat deze gestold is. Zet het geheel in de koelkast, na 2 uurtjes kan ervan genoten worden.

Vulling voor boltaartje

Er kunnen verschillende soorten taarten worden gevuld. Waaronder het boltaartje. Volg het volledige recept van een cake-mix. Met de mix van 1 volledige cake kunnen 2 bakken worden gevuld met een doorsnede van 12 cm. Als de cake gaar en afgekoeld is kan hij doormidden worden gesneden (als een broodje). Eerst wordt er aan de binnenkant langs de rand een laag botercreme gespoten. Vervolgens kan in het midden de half gestolde bavarois geschept worden. Als de bavarois hard is geworden kunnen er plakken worden gesneden. Vervolgens wordt de top van de taart op de vulling geplaatst. Het geheel wordt gelijkmatig ingesmeerd met botercreme. Vervolgens kan de taart worden bekleed met marsepein of rolfondant
© 2011 - 2024 Cabelona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advocaatbavarois, sinaasappelschuim en mandarijnbavaroisAdvocaatbavarois, sinaasappelschuim en mandarijnbavaroisBavarois klinkt chique en feestelijk. Het is geen dagelijkse kost, maar toch is dit nagerecht eenvoudig klaar te maken.…
Zwanger en bavaroisZwanger en bavaroisEen zelfgemaakte bavarois wordt vaak bereid met rauwe eieren. Zwangere vrouwen worden gewaarschuwd om op te letten voor…
Bavarois, een heerlijk nagerechtNu het kerstfeest nadert, is het een goed moment om na te denken hoe we het gezellig kunnen maken. Eten en drinken nemen…
Twee Spaanse tapas recepten met zeevruchtenTwee Spaanse tapas recepten met zeevruchtenTwee heerlijke tapas voor 4 personen met zeevruchten. Een met mosselen, pímenton (zoet paprikapoeder) en knoflook. De an…

Zelf bami makenGraag zou ik mijn favoriete bami gerecht met u willen delen. Op kooksites dwalen verschillende recepten van bami rond, e…
Lekkere gerechten die snel klaar zijnLekkere gerechten die snel klaar zijnGerechten die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn, en die toch erg lekker zijn, dat wil iedereen wel! Het is leuk om…
Cabelona (43 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.