Thais koken: Currypasta

Thais koken: Currypasta Currypastas vormen de basis van de Thaise curries. U kunt currypasta kopen in een toko of zelfs in de supermarkt, maar een vers gemaakte currypasta is vele malen lekkerder. In dit artikel leest u hoe u currypasta maakt voor de drie bekendste Thaise curries (de groene, de rode en de phanaeng curry). Door meer of minder chillipepers toe te voegen aan uw currypasta kunt u de scherpte van uw curries bepalen. In de recepten is uitgegeaan van benodigde hoeveelheden voor 2-3 personen.

Groene currypasta (Nam-Phrik Kaeng Khiaw-Waan)

Ingrediënten

Voor het maken van een groene currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
  • 7 fijngehakte kleine groene chillies
  • 2 el fijngehakte knoflook
  • 2 el fijngehakte sjalotten
  • 1 el fijngehakt citroengras
  • ½ tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
  • 1 tl fijngehakte korianderwortel
  • ½ tl fijngehakte Kaffir limoenschil
  • 1 tl fijngehakte geelwortel
  • ½ tl geroosterde peperkorrels
  • 2 tl geroosterde korianderzaadjes
  • 1 tl geroosterde komijnzaadjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl garnalenpasta

Bereiding

  • Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
  • Voeg behalve de garnalenpasta alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Voeg de garnalenpasta toe en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.

Rode currypasta (Nam-Phrik Kaeng Phet)

Ingrediënten

Voor het maken van een rode currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
  • 7 fijngehakte kleine rode chillies
  • 2 el fijngehakte knoflook
  • 2 el fijngehakte sjalotten
  • 1 el fijngehakt citroengras
  • 1 tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
  • 1 tl fijngehakte korianderwortel
  • ½ tl fijngehakte Kaffir limoenschil
  • ½ tl geroosterde peperkorrels
  • 1 tl geroosterde korianderzaadjes
  • ½ tl geroosterde komijnzaadjes
  • ½ tl zout
  • ½ tl garnalenpasta

Bereiding

  • Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
  • Voeg behalve de garnalenpasta alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Voeg de garnalenpasta toe en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.

Phanaeng currypasta (Nam-Phrik Kaeng Pha-Naeng)

Ingrediënten

Voor het maken van een phanaeng currypasta heeft u de volgende ingrediënten nodig. Meer informatie over de onderstaande ingrediënten kunt u vinden in het artikel ingrediënten in de Thaise keuken. Afkortingen: el = eetlepel, tl = theelepel.
  • 7 fijngehakte gedroogde rode chillies
  • 2 el fijngehakte knoflook
  • 2 el fijngehakte sjalotten
  • 1 el fijngehakt citroengras
  • 1 tl fijngehakte Laos wortel (galanga)
  • 1 tl fijngehakte korianderwortel
  • 1 tl fijngehakte Kaffir limoenschil
  • ½ tl geroosterde peperkorrels
  • 2 tl geroosterde korianderzaadjes
  • ½ tl geroosterde komijnzaadjes
  • 1 tl zout

Bereiding

  • Stamp de peperkorrels, de korianderzaadjes en de komijnzaadjes fijn met een mortier of vijzel.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe en stamp tot de ingrediënten goed zijn vermengd en stamp tot u een mooie, gladde currypasta heeft.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…
Thaise spicy viskoekjes Tod Man Plaa met komkommer relishThaise viskoekjes of Tod man pla is een favoriet gerecht in Thailand, maar het staat bijna nergens op het menu in Nederl…
Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurryDe Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde i…
Zelf Pitabroodjes makenZelf Pitabroodjes makenIedereen lust ze wel; een heerlijk pitabroodje met kipfilet of shoarma. Voor weinig geld kun je ze kant en klaar kopen,…
Reactie

Jan Hennep, 19-08-2011
Een vraag: bij de bereiding van deze currys staat niet beschreven of er olie in de vijzel bij moet het lijkt mij om een mooie glade curry te verkrijgen dat er toch wel olie bij moet of heb ik het helemaal mis? Kan iemand mij hier informatie over geven? Mijn dank is zeer groot, sawasdee krap. Reactie infoteur, 23-08-2011
Beste Jan Hennep,

Het is niet nodig om olie toe te voegen aan de currypasta in de vijzel.

Wanneer u curry gaat bereiden met de currypasta voegt u de currypasta wel toe aan een pan waar u olie in heeft verwarmd. Zie hiervoor: http://eten-en-drinken.infonu.nl/bereiding/67757-thais-koken-curry.html

Met vriendelijke groet,
Ikn280

Ikn280 (93 artikelen)
Laatste update: 08-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.