Vleesgerechten uit de magnetron

Vlees dat in de magnetron bereid wordt behoeft de helft of eenderde van de tijd die nodig is in de traditionele keuken. Gebraden, gestoofd en gesmoord vlees zal altijd zacht en sappig zijn want het garen gebeurd aan de binnenkant en droogt niet aan de buitenkant uit zoals in traditionele ovens. Het heeft altijd de voorkeur het vlees op te rollen en vast te binden voordat t bereid wordt. Als het stuk vlees niet gelijkmatig van vorm is, is het het beste het dunnere deel af te schermen met een stuk aluminiumfolie dat u halverwege de bereidingstijd weghaalt.

Grotere stukken vlees, zoals rollades worden beter gaar met de combinatiefunctie microgolven + grill. Gebruik de grillfunctie voor kleine stukken vlees zoals koteletten of filets. Aan het einde van de bereiding is het beter braadvlees en goulash circa 15 minuten te laten rusten, alvorens hen te serveren.

Nuttige wenken:
  • Zout en aroma's pas aan het einde van de bereiding toevoegen.
  • Er zijn speciale kookzakken voor voedsel waarmee u braadvlees kunt bereiden met behoud van al hun aroma's en zonder dat er vetspatten tegen de ovenwanden komen.
  • Om het vlees gelijkmatig gaar te laten worden, draait u het braadvlees halverwege de bereidingstijd om.
  • Begin het bereiden van goulash op het volle vermogen. Halverwege de bereidingstijd doorroeren en het vermogen halveren.
  • De bereiding van het vlees kan ook worden voltooid nadat het gesneden is.


Varkensvlees met uien en paprika

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram varkenspoulet
  • 1-2 uien
  • 2-3 paprika's (verschillende kleuren)
  • 2-3 eetlepels olie of sojasaus
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels vloeibare keukenroom +
  • melk zoveel als nodig
  • zout, peper

Bereiding:

  1. De uien pellen en in schijven snijden, het zaad uit de paprika's verwijderen en in reepjes snijden.
  2. Het vlees, de uien en de olie of de sojasaus in een ovenschaal doen, en goed mengen.
  3. Afgedekt koken gedurende 10 minuten op 750 W
  4. De paprika toevoegen, doorroeren, bedekken en door laten koken gedurende 8-10 minuten op 500 W, het vermogen verminderen als het koken te hard gaat.
  5. Het aardappelmeel met het water mengen en over het vlees gieten, weer afdekken en nog 2 minuten door laten koken op 750 W.
  6. De vloeibare keukenroom iets verdunnen met wat melk, in de ovenschaal gieten doorroeren, bedekken en 10 minuten laten rusten alvorens het te serveren.

Rosbief

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg rosbief
  • zwarte peper en zout

Bereiding:

  1. Peper over de rosbief strooien en deze in een ondiepe schaal leggen.
  2. Afdekken en 10 minuten lang bakken op 750 W.
  3. De rosbief omdraaien en verder laten bakken gedurende 15-20 minuten op 350 W.
  4. Aan het einde van de bereidingstijd zout over het vlees strooien, bedekken met een stuk aluminiumfolie en 15 minuten laten rusten alvorens het vlees te snijden.

Goulash

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 700 gram rundvlees
  • 300 gram gepelde tomaten
  • 250 gram uien
  • 50 gram reuzel of fijngesneden vetspek
  • een laurierblad
  • een snufje marjolein en wat komijnzaad
  • paprikapoeder
  • een teentje knoflook
  • 1 citroen
  • een bouillonblok
  • 1/2 glas zure room of naturel yoghurt
  • zout

Bereiding:

  1. De uien pellen, wassen en in dunne ringen snijden.
  2. Het vlees in forse blokjes snijden, in een ruime schaal leggen, de ui, de fijngesneden reuzel, het geperste teentje knoflook, het komijnzaad, de marjolein en het laurierblad erover leggen. Weinig zout toevoegen en doorroeren.
  3. Gedurende 10 minuten laten bakken op 750 W.
  4. De tomaten een eetlepel gefilterd citroensap, een half glas water, een verkruimeld bouillonblok en de paprikapoeder aan het vlees toevoegen.
  5. Doorroeren, afdekken en 70 minuten laten sudderen op 350 W. Het vlees halverwege van de bereidingstijd doorroeren.
  6. Ongeveer 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de zure room toevoegen.
  7. De goulash na de bereidingstijd nog 5 minuten in de uitgeschakelde magnetron laten staan.
  8. Serveren met aardappels of polenta.

Amerikaans gehakt

Ingrediënten:

  • 500 gram rauw gehakt
  • 1 fijngehakte ui
  • 100 gram paneermeel
  • 1 geklopt ei
  • 40 gram geraspte kaas
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels ketchup
  • zout,peper en wat fijngehakte peterselie

Bereiding:

  1. Alle ingrediënten met elkaar vermengen en een grote gehaktbal vormen.
  2. De gehaktbal in een glazen ovenschaal leggen en het oppervlak bestrijken met wat ketchup. Onafgedekt laten braden gedurende 10 minuten op 750 W.
  3. Het vermogen terugbrengen tot 350 W. en nog 5-7 minuten braden.
  4. Warm of koud serveren.

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 400 gram gehakt
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1/2 fijngehakte ui
  • 1 ei
  • 1 eetlepel boter
  • zout, peper

Bereiding:

  1. Het vlees zorgvuldig mengen met het paneermeel, de ui, het ei, zout en peper.
  2. Uw handen vochtig maken in koud water en de gehaktballetjes vormen en in een cirkel leggen.
  3. Een ovenschaal beboteren en de gehaktballetjes in een kring leggen.
  4. Gedurende 4 minuten laten garen met de combinatie grill en microgolven op 500 W. Doorroeren en nog 4 minuten door laten koken.

Varkenskoteletten

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 varkenskoteletten van ongeveer 1,5 cm dik
  • 2 eetlepels olie
  • zout, peper en aromatische kruiden naar smaak.

Bereiding:

  1. De olie mengen met het zout, de peper en de aromatische kruiden. Het oppervlak van de koteletten hiermee bestrijken en hen op het rooster leggen.
  2. Grillen met alleen de grill functie gedurende 10 minuten, de koteletten omdraaien en het oppervlak opnieuw bestrijken; vervolgens nog 6-8 minuten grillen.

Tip: Paddenstoelen zacht laten worden in lauw water gedurende 15 minuten. Béchamelsaus maken zoals beschreven in het artikel "Sauzen uit de magnetron". De paddenstoelen fijnhakken en aan de béchamelsaus toevoegen. De koteletten garneren met deze saus en warm serveren.

Gegratineerde worstjes en puree

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Maak een compactere hoeveelheid puree dan normaal
  • 1 eierdooier
  • 4 saucijzen (of 4 dikke worstjes)
  • mosterd, ketchup
  • 4 plakken kaas

Bereiding:

  1. Na de puree te hebben klaargemaakt, al roerende de eierdooier toevoegen.
  2. De saucijzen (worstjes) over de hele lengte diep insnijden en in een schaal leggen. De buitenrand van de schaal vrijlaten.
  3. De binnenkant van de saucijzen besmeren met mosterd of ketchup en er een plak kaas insteken.
  4. De puree om de saucijzen heen rangschikken.
  5. De schaal op het draaiplateau zetten en het gerecht gaar laten worden met de combinatie grill en microgolven op 350 W. gedurende 10-15 minuten of totdat de kaas gesmolten is en de puree goudbruin geworden is.

Tip: De saucijzen kunnen worden gegarneerd met in dunne ringen gesneden uien, plakjes komkommer, appel of fijngehakte peterselie.

Saltimbocca alla Romana

(Romeins kalfsvlees)

Ingrediënten:

  • 3 kalfslapjes (platgeslagen)
  • 3 plakken rauwe ham of gerookte ham
  • 1/2 eetlepel bloem
  • 1/4 glas droge witte wijn
  • 1/4 bouillonblok
  • knoflook, olie, laurier, zout en peper

Bereiding:

  1. De olie, laurier, geperste knoflook, zout en peper in een kleine schaal doen en 1,5 minuut verwarmen op 750 W.
  2. De kalfslapjes op een bord leggen en de marinade er overheen gieten en ongeveer 1 uur laten trekken. Draai het vlees zo nu en dan om.
  3. De kalfslapjes uit de marinade halen en elk lapje met ham omwikkelen. Houdt de marinade apart; deze kan gebruikt worden voor de saus.
  4. Leg de kalfslapjes op de grill en bak hen met de combinatie grill microgolven op 160 W gedurende 7 minuten.
  5. Het vlees omdraaien en nog 5 minuten bakken in de combinatie grill + microgolven.
  6. De resterende marinade in een schaal gieten en de bloem, wijn en het verkruimelde bouillonblok toevoegen; gedurende 3 minuten koken op 750 W.
  7. De saus over de kalfslapjes gieten en goed heet serveren.

Vleesspiezen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 600 gram vlees (kalfs-, varkens, saucijs, enz, in stukken gesneden)
  • Groenten (paprika, ui, champignons)
  • 1 kleine fijngehakte ui
  • Voor de marinade:
  • 4-5 eetlepels olie
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel peper
  • knoflook, rozemarijn, salie

Bereiding:

  1. Het vlees op de houten spiesen steken, afwisselend met in blokjes of schijven gesneden groenten.
  2. De knoflook, rozemarijn en salie fijnhakken, in een kleine schaal doen samen met de olie, het zout en de peper.
  3. De marinade verwarmen in een afgedekte schaal gedurende 1 minuut op 650 W.
  4. De marinade over de spiesen gieten en ongeveer een uur in laten trekken; de spiesen zo nu en dan omdraaien.
  5. De spiesen op het rooster leggen. Met de combinatie grill en microgolven 10- 15 minuten laten bakken op 350 W en hen zo nu en dan omdraaien.

U kunt de hoeveelheid vlees en groenten naar smaak variëren.

Tip: Als u hele uien gebruikt, dient u deze in een schaal te doen en enkele minuten te laten garen op 750 W.
© 2007 - 2024 Biancab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Mager en gezond vlees die helpen bij het dieet!Gezond koken en eten om te diëten is niet altijd even gemakkelijk. Een foute concludering van vele mensen is dat vlees a…
Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Gyros, souvlaki, bifteki, tigania, keftedakia. Je hebt het vast allemaal wel eens op een menu van een Grieks restaurant…
De Canarische keuken: pescado (vis) en carne (vlees)De keuken van de Canarische eilanden is niet zo uitgebreid en verfijnd als bijvoorbeeld de Franse keuken, maar het heeft…

Recepten met KoffiereceptenBoerenjongens, rozijnen op brandewijn, is een traditionele lekkernij in veel streken van ons land. Het wordt vaak gegete…
Wild en gevogelte uit de magnetronKip, kalkoen, eend en gevogelte kunnen op alle mogelijke manieren in de magnetron worden bereid (gekookt, gebraden, gest…
Biancab (51 artikelen)
Laatste update: 11-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.