Pruimentijd: vier lekkere recepten

Pruimentijd: vier lekkere recepten Het is weer pruimentijd en als je een (of meer) pruimenbomen in de tuin hebt dan kun je het best druk hebben met pruimen te verwerken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld jam of moes van maken; je kunt ze drogen; je kunt er compote van maken; of sap; je kunt er een taart van bakken; je kunt ze ook in wijn leggen. Of je ze in de tuin hebt, bij de boer of in de winkel koopt, hier vindt u vier recepten om er iets lekkers van te maken. Pruimen zijn niet alleen lekker maar ook gezond: gedroogde pruimen helpen bij verstopping; pruimen zijn gunstig bij voedselvergiftiging; ze zijn zenuwsterkend, zijn goed voor de lever en passen heel goed bij bleke mensen met bloedarmoede of nerveuze personen. Ook mensen met jicht en rheuma hebben er baat bij. Let wel, pruimen genezen niet, ze ondersteunen alleen.

Als je pruimen in potten wilt verwerken dienen deze vantevoren altijd heel schoon te zijn. Het beste kun je schone glazen potten spoelen in sodawater en daarna weer afspoelen in schoon heet water en ze op een schone theedoek uit laten lekken.

Pruimenplaatkoek

Dit is een makkelijk en eenvoudig recept.
Je hebt nodig:
  • 600 gr pruimen zonder pit
  • 300 gr bloem
  • 100 gr poedersuiker
  • 3 eieren (alleen het eigeel)
  • 100 gr vanillesuiker
  • 150 gr boter

Bereiding:
De gewassen pruimen halveren en ontpitten. Bloem en boter in een grote kom doen en met een mes klein maken en vermengen. Eigeel en gezeefd poedersuiker toevoegen en alles snel tot deeg kneden. Dan de deegbal 10 minuten in de koelkast laten rusten. Een bakblik invetten en het deeg 1 cm dik uitrollen, pruimen erop verdelen en in 50 minuten in de oven backen bij 180°. Tenslotte de koek met vanillesuiker bestrooien.

Pruimenjam uit de oven ( voor ca. 5 potten van 450 gram)

Je hebt nodig:
  • 5 kg verse pruimen of kwetsen
  • 500 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kruidnagelen

(voor 3 potten heb je de helft nodig)

De pruimen goed wassen, ontstelen, halveren en de pit eruit halen. Vermeng de vruchten met de suiker en leg ze in een braadslee. Verwarm de oven op 150° en schuif de braadslee erin. Het vocht moet kunnen verdampen, daarvoor kun je het beste een houten lepel tussen de ovendeur klemmen. De deur moet dus iets open blijven.
Het duurt zo'n drie tot vier uur totdat de pruimen geslonken zijn en het vocht siroop is geworden. Dan kunnen de pruimen uit de oven. Door de jam op deze manier te maken, krijgt het een vollere aromatischere smaak dan wanneer je de ingrediënten in de pan kookt.

Is de moes klaar kun je er nog de kruiden toevoegen en goed door elkaar roeren, en de met sodawater gereinigde potten ermee vullen. Schroefdeksel erop en de glazen 10 minuten op z'n kop zetten.
Op deze manier kunnen ook ontpitte kersen of peren worden ingedroogd.

Pruimen drogen

Een voorraad gedroogde pruimen is nooit weg, ze zijn niet alleen lekker maar helpen ook bij obstipatie (verstopping).
Als je pruimen in de tuin hebt, kun je ze het beste op een zonnige droge dag oogsten. Het liefst als ze al flink rijp zijn en vanzelf al iets gaan rimpelen. Wrijf het fruit alleen af met een droge doek. Leg dan op het ovenrooster twee lagen aluminiumfolie en leg hierop de pruimen dicht tegen elkaar. Stel de oven in op 50º en laat de pruimen 24 uur indrogen. De deur moet wel op een kiertje open blijven (met een houten lepel ertussen) zodat het vocht weg kan.

Daarna de vruchten nog 14 dagen verder laten indrogen op een luchtige plaats, tot ze helemaal verschrompeld en donker gekleurd zijn. Je kunt ze bewaren in goed afsluitbare potten/trommels en voor gebruik 1 nachtje laten weken.

Pruimen in rode wijn (als toetje)

Voor 2 potten van 450 gram heb je nodig:
  • 500 gr gedroogde pruimen (zie hieronder)
  • ¼ liter rode wijn
  • 1 achtste liter brandewijn van 43%

Verdeel de pruimen met pit over de potten. Voeg dan de rode wijn toe en tenslotte de brandewijn. Schroef de deksels op de potten en schud de inhoud flink door elkaar. Het liefst koel en donker bewaren.
Deze pruimen kunnen al na drie dagen gegeten worden, bijvoorbeeld met ijs en/of slagroom.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eet pruimen voor een goede darmwerkingEet pruimen voor een goede darmwerkingPruimen zijn lekker. Maar dat is niet het enige wat er over de pruim te vertellen valt. Pruimen zijn gemakkelijk om mee…
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…
De pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesemDe pruimenboom geeft lekkere pruimen en mooie bloesemIn een wat ruime tuin is het erg mooi om een pruimenboom te planten. Je kunt dan in het voorjaar genieten van de prachti…
De geneeskracht van pruimenDe geneeskracht van pruimenDe pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken.…

De befaamde Herman CakeEen Herman. Hij is al jaren bekend en komt volgens zeggen, oorspronkelijk uit Amerika, alwaar de Amisch hem al maakten u…
Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Groene Smoothies. Wat zijn groene smoothies?Smoothies zijn op het gebied van voedsel een gezonde trend, en groene Smoothies worden ook steeds bekender. Groene Smoot…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Congerdesign, Pixabay
  • Het grote inmaakboek Boek: De geneeskracht van ons dagelijks voedsel van Hans van Cuijlenborg
Minga (63 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.