InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Warme sauzen voor bij groenten, vlees, vis of gekookt ei

Warme sauzen voor bij groenten, vlees, vis of gekookt ei

U wilt eens flink uitpakken en uitgebreid koken, dan mag een lekker sausje natuurlijk niet ontbreken. Echt moeilijk is het niet, probeer het maar eens.

Champignonensaus voor bij vlees

Warm bijgerecht, voor 6 personen

Wat heb je nodig:
  • 2 doosjes champignons
  • 0,5 kilo uien, in stukjes
  • 2 bekertjes crème fraiche
  • 2 ons ontbijtspek, in stukjes
  • Olijfolie of bakboter
  • Peper
  • Keukenpapier

Bereiding:
Wrijf de champignons schoon en snijdt ze in plakjes. Verhit in een grote pan met dikke bodem wat olijfolie en bak hierin de stukjes ontbijtspek knapperig krokant. Schep vervolgens met een schuimspaan het ontbijtspek uit de pan en laat het overtollige vet eraf lekken, op wat keukenpapier. Doe vervolgens de stukjes ui in het hete spekvet en fruit deze tot ze glazig zijn, voeg dan de plakjes champignons en een beetje peper toe. Bak de ui en champignons gaar in ± 10 minuten en roer vervolgens de crème fraiche er door. Doe dan de stukjes spek bij de saus en roer alles flink en laat het goed door warmen, maar laat de saus niet meer koken. Serveer de warme champignonensaus bij bijvoorbeeld een varkenshaas, maar ander vlees kan natuurlijk ook.

Bechamelsaus

Warme basissaus voor over groenten (bijvoorbeeld asperges, bloemkool etc.)

Wat heb je nodig voor 0,5 liter:
  • 0,5 liter melk
  • 60 gram bloem
  • 50 gram boter
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaatpoeder

Bereiding:
Doe de melk in een pannetje en verwarm het op een laag vuurtje. Verwarm de boter op een half hoog vuur en laat het in een pan met dikke bodem smelten. Voeg de bloem toe, als er belletjes op de boter komen en roer het een paar minuten flink door. Schenk dan beetje bij beetje de warme melk bij het bloem mengsel, zodat er een mooie gladde saus ontstaat. Voeg als naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe en laat de bechamelsaus nog 2 minuten zachtjes door koken.

Kerriesaus

Warme saus voor bij asperges, gekookte eieren of vlees

Wat heb je nodig voor ± 0,25 liter
  • 0,25 liter bechamelsaus
  • 1 eetlepel boter
  • 1 teentje knoflook, fijn gehakt
  • 1 sjalotje, fijn gehakt
  • Kerrie, naar smaak
  • Peterselie, fijn gehakt

Bereiding:
Verhit in een pan met dikke bodem (bijvoorbeeld een steelpannetje of melkpannetje) de boter en fruit hierin de stukjes knoflook, het sjalotje en de kerrie. Roer alles flink door, ongeveer 3 minuten en voeg dan de bechamelsaus toe. Breng de kerriesaus al roerend aan de kook en garneer het voor het opdienen met fijn gehakte peterselie.

Kruidensaus

Warme saus voor bij gegrilde vis

Wat heb je nodig voor 0,5 liter saus:
  • 0,5 liter bechamelsaus
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 2 zoetzure augurken, fijn gehakt
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel peterselie, fijn gehakt
  • Kervel, naar smaak, fijn gehakt
  • Dragon, naar smaak, fijn gehakt

Bereiding:
Verwarm de bechamelsaus in een pan met dikke bodem en roer de mosterd, de kervel, dragon, de stukjes augurk en de fijn gehakte ui door. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en verwarm het op een half hoog vuur ± 5 minuten. Schep vervolgens de kruidensaus over de vis en garneer deze met fijn gehakte peterselie.
© 2010 - 2017 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Vijf simpele sausjes voor bij het avondetenVijf simpele sausjes voor bij het avondetenIn Nederland zijn we niet gewend zelf sausjes te maken bij het eten. Vroeger werd voornamelijk jus gebruikt om het avond…
Aantal calorieën in sauzenNeem jij wel eens een saus bij je maaltijd, maar ben je bang dat de saus toch wel heel erg vet is? In veel gevallen is d…
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Australische recepten, kangoeroeWeer eens iets anders klaarmaken en in voor iets aparts? Maak dan eens een keer kangoeroevlees klaar volgens een Austral…

Reageer op het artikel "Warme sauzen voor bij groenten, vlees, vis of gekookt ei"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Kandelaar, 20-11-2012 16:02 #1
Wil meer weten over de sausen die eten lekkerder maken

Infoteur: Anhi
Gepubliceerd: 07-07-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 1
Schrijf mee!