Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met ei

Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met ei Gehaktbrood is een heerlijke variatie op gehakt. Ik kende deze heerlijke vorm zelf nog niet totdat iemand mij een recept hiervan gaf! Dus voor iedereen die van variate houdt... Origineel is gehaktbrood een Amerikaans recept. In Amerika noemen ze het meatloaf. Het is een traditioneel vleesgerecht dat ook geserveerd wordt in restaurants. Op gehaktbrood zijn vele variaties. Hier onder zijn een aantal recepten gegeven. Elk recept is aan te passen naar eigen wens.

Gehaktbrood met ei

  • Voor 6 personen
  • Bereidingstijd: ca. 70 min
  • waarvan ca. 50 min bakken

Ingrediënten

  • Kruim van drie boterhammen zonder korst
  • 4 eetlepels kookroom
  • 750 gram gehakt
  • 1 ei
  • Peper, zout
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 4 theelepels Limburgse grove mosterd
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 4 a 5 gekookte eieren (gepeld)

Materialen

  • Een grote kom
  • Klein bakje
  • Grote cake of broodvorm
  • Oven

Bereidingswijze

Begin met de oven voor te verwarmen tot 180 graden. Meng het broodkruim met de kookroom en laat het even weken. Doe het gehakt in een grote kom samen met het rauwe ei, zout, peper, mosterd, tomatenketchup, de ui, peterselie en het broodroommengsel. Kneed dit allemaal goed door elkaar.

Schep ongeveer de helft van het gehaktmengsel in de cake of broodvorm. Maak met een lepel een gootje in het midden, zorg dat de eieren er voor ongeveer de helft in passen maar de bodem van de vorm niet raken. Leg nu de gekookte eieren dicht achter elkaar in het gootje. Hoeveel eieren er precies nodig zijn, is afhankelijk van de vorm die je gebruikt. Schep nu de rest van het gehakt er over heen. Zorg wel dat je het gehakt mengsel goed aandrukt. Dan wordt hij steviger, en is het gemakkelijker hem te snijden nadat je hem hebt gestort.

Bak het gehaktbrood nu ca. 50 minuten in het midden van de oven. Als je hem uit de oven hebt gehaald, laat hem dan nog ca. 10 minuten rusten op het aanrecht. Nu kun je hem storten en in gelijke stukken snijden.

Variatie:

Gehaktbrood met kaas

In plaats van de gekookte eieren kun je ook plakken kaas pakken. Neem hiervoor een zachte kaas naar eigen smaak. Gebruik bijvoord een kruiden brie die je gewoon bij de supermarkt kunt halen. Zorg ervoor dat je even goed een soort van gootje maakt waar je de kaas in legt. De kaas zal gaan smelten, en als de randen van het gootje niet dik genoeg zijn zal de kaas eruit druipen.

Gehaktbrood met verschillende groenten

In plaats van de eieren of de kaas, is het ook mogelijk om verschillende groenten in het brood te doen. Neem hiervoor bijvoorbeeld champignons, of paprika’s. Zorg ervoor dat je de groenten licht bakt in een pan, zodat ze goed gaar zijn als ze de oven uit komen. Meng nu de groenten door het gehakt heen met de andere ingrediënten en doe het gehakt in de cake of broodvorm. Ook is het mogelijk om het gehakt brood in laagjes op te bouwen. Doe daarvoor eerst een dunne laag gehakt in de vorm, en leg hier boven op de groenten. Bouw dit zo verder op, en eindig met een laag gehakt. In principe kun je hiervoor bijna elke groenten gebruiken die je wilt. Onder andere ook tomaat en ui.

Naturel

Als laatste is het natuurlijk ook nog een mogelijkheid om er niks in te doen. Je pakt dan het eerste recept en laat gewoon het ei weg.

Eet smakelijk!
© 2010 - 2024 Eefjelienie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…
Gehakt in de ovenGehakt in de ovenGehakt is een geliefd vleesproduct. Het is lekker, goedkoop en je kan er vele kanten mee uit! In de winter is het heerli…
Is gehakt gezond als je wilt afvallen?Is gehakt gezond als je wilt afvallen?Veel mensen maken een lijstje met goed en fout eten als ze willen afvallen. Hoe zit het eigenlijk met gehakt? Past het b…
Meatloaf ideaal te combinerenMeatloaf ideaal te combinerenVoor de een is meatloaf (of gehaktbrood) eten en voor de ander de zwaarlijvige zanger die m.n. bekend was in de jaren 80…

Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)Bereiding gezonde lunch (voor onderweg)De lunch is in Nederland doorgaans een broodje, waarbij het broodje kaas nog steeds op nummer een staat. Maar de tendens…
Recepten met pompoenRecepten met pompoenPompoenen zijn bijzonder veelzijdig. Door hun grote verscheidenheid aan kleuren en vormen zijn ze niet alleen een lust v…
Eefjelienie (37 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.