Tomatensoepen met variaties

Tomatensoepen met variaties Hier vindt je zeven verschillende bereidingen van tomatensoep. Ook een recept van een appel-koolsla die perfect past bij een lekkere tomatensoep.

Tomatensoeprecepten


Poolse tomatensoep

Zeer eenvoudige soep, waarvoor hier het recept voor 4 tot 6 personen

  • Pel ca. 500 g tomaten, ontdoe ze van de pitjes als een heel gladde soep wordt gewenst.
  • Smoor de tomaten in 50 g margarine tot ze zacht zijn.
  • Vermeng de tomatenmousse met 40 g aardappel of gewoon meel, 1,5 liter bouillon, 2 a 3 eetlepels suiker, peper en zout.
  • Breng alles aan de kook en laat 30 minuten sudderen.
  • De soep kan worden gevarieerd door toevoeging van groenten in dobbelsteentjes, die langzaam gaar worden gekookt, of noedels.

Griekse tomatensoep

  • Deze soep is gelijk aan de Poolse, maar in het algemeen worden de gepelde tomaten gezeefd en wordt alleen het sap gebruikt. Laat de margarine weg; neem hiervoor in de plaats 2 tot 3 eetlepels maïs- of olijfolie.

Caribische tomatensoep

Hoewel niet direct een soep, kan dit tomatenmengsel de plaats van soep innemen. Het is extra voortreffelijk indien het korte tijd in het diepvriesvak van de koelkast wordt gezet

Voor 4 of 5 personen

  • Pel en hak ca. 750 g rijpe tomaten. Zeef ze of draai ze door de mixer.
  • Vermeng het tomatenmous met 1 of 2 teentjes knoflook uit de knijper, 3 theelepels olijfolie, peper en zout, een snuifje chilipoeder en genoeg citroensap om het een frisse smaak te geven.

Oostenrijkse tomatensoep

Voor 4 tot 5 personen

  • Hak 1 wortel, 1 ui, 1 stengel bleekpeterselie en/of een stuk selderieknol en voeg hierbij 50 g boter en ca. 1 pond tomaten, in stukken gesneden. Laat alles enige minuten koken. Roer 30 g meel door ca. 1 liter water of bouillon. Doe dit mengsel bij de groenten met peper, zout, een snuifje paprikapoeder, laurierblad, een snuifje marjolein en het sap, evenals de geraspte schil van 1 citroen.
  • Laat de soep zachtjes koken tot de groenten gaar zijn, zeef de soep en maak ze opnieuw warm. Voor het serveren roert u er 50 g gekookte rijst door.

Tomaten - hamsoep

voor 6 tot 8 personen

  • Rasp of maal 700 g rauwe aardappelen en 2 grote uien. Doe ze met 60 g boter in een pan en roer tot alle boter is gesmolten. Doe er dan 30 g bloem door en roer dit glad. Breng aan de kook. Giet er vervolgens geleidelijk 1 liter hete kippenbouillon en een halve liter hete melk door, onder voortdurend roeren. Maak op smaak met aroma of zout. Laat de soep nog ongeveer 25 minuten zacht koken tot de aardappelen en uien gaar zijn. Het moet een gladde gebonden soep zijn geworden. Garneren met fijngesneden gekookte ham en tomaat.

Tomaten-macaronisoep

Voor 6 personen

  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 700 g soeptomaatjes of grote tomaten uit blik
  • 45 g boter
  • 1 liter bouillon
  • peper en zout
  • bouquet garni
  • 150 g lintmacaroni

  1. Snij en snipper de ui en de wortels en snijd de tomaten in tweeën
  2. Fruit de groenten 5 tot 10 minuten in de boter, doe er de hete bouillon het bouquet garni en zonodig peper en zout bij en laat dit alles ongeveer 50 minuten zachtjes sudderen.
  3. Haal het bouquet garni eruit en wrijf de soep door een fijne zeef.
  4. Doe de soep terug in de pan en breng ze opnieuw aan de kook.
  5. Voeg er de macaroni bij en laat ze nog 10 to 15 minuten zacht koken, tot de macaroni gaar is.
  6. Breng zo nodig op smaak met zout, aroma of cayennepeper. Garneer door op de borden wat gehakte peterselie en/of gemalen belegen kaas te strooien. Serveren met een scheutje zure room of geklopte slagroom.

Tomatengroentesoep

Voor 6 personen

  • 1 kg soeptomaatjes
  • 4 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olie
  • water en twee kippenbouillonblokjes
  • peper en zout
  • stukje komkommer van ca. 8 cm
  • 1 groene paprika
  • 1/4 savooiekool

  1. Snijd ca. 750 g van de tomaten fijn, ze hoeven niet ontveld te worden want de soep wordt later gezeefd.
  2. Maak de uien schoon, snipper er drie van en wrijf de knoflookteentjes fijn.
  3. Maak drie eetlepels olie in de pan heet, fruit hierin de tomaten, de gesnipperde uien en de knoflook, voeg het water en de bouillonblokjes toe en laat alles 15 tot 20 minuten zachtjes sudderen met peper en zout naar smaak.
  4. Zeef de soep.
  5. Snijd de overgebleven ui in ringen, het stukje komkommer in dunne schijfjes. Verwijder van de paprika zaad en witte schotten, snijd de paprika in reepjes. Schaaf de kool.
  6. Fruit de ingrediënten uit punt 5 in de overgebleven olie, voeg na enkele minuten de overige 250 g ontvelde tomaten toe. Laat dit mengsel nog even opstaan.
  7. Voeg de gezeefde soep uit punt 4 toe en maak het geheel weer heet.
  8. Serveer met knappend vers stokbrood en indien gewenst kan je er plakjes hardgekookt ei aan toevoegen.

Appel-koolsla

Voor 4 tot 5 personen

  • Neem voor de kool het gele hart van een jonge groene kool. Snijd dit in niet te fijn reepjes. Meng deze met 6 eetlepels slaolie, 4 eetlepels citroensap, wat zout en flink wat versgemalen peper. Maak er een 'nestje' van in een slabak. Hierin komen in stukjes gesneden rode en groene paprika, bleekselderie en appel; Verder wat koude gekookte sperziebonen en in blokjes gesneden koude kip die eerst met slasaus goed zijn vermengd. In plaats van koude kip kan ook heel goed gekookte ham worden genomen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schil je een tomaat?Een tomaat is makkelijk te schillen. Als je de truc weet gaat het sneller dan een appeltje schillen. Geschilde tomaat is…
Gemakkelijke soepjesGemakkelijke soepjesEen gemakkelijk soepje klaarmaken als je even niet veel tijd hebt, is ideaal. Dan moet het geen soep zijn waar je exotis…
Tomaten zijn gezondTomaten zijn gezondDe oorsprong van de tomaat ligt in het Andesgebergte waar de Inca’s de groente al tijden teelden toen de ontdekkingsreiz…
Recepten tomatensoep: Italiaans en tomaat-paprikaRecepten tomatensoep: Italiaans en tomaat-paprikaTomaten zijn heerlijk, als tussendoortje of op brood. In een soep komt de smaak echter nog beter tot zijn recht. In dit…

Frisse salades met vullingFrisse salades met vullingHet warmere weer geeft ruim aanleiding om over te schakelen naar de salades die in de zomer veel gegeten worden. Maar he…
MaaltijdkippensoepMaaltijdkippensoepBen je een beetje grieperig of verkouden? Dan is deze maaltijdsoep een echte opkikker. Maar ook als je niet ziek bent is…
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.