Spaghetti: zelfgemaakte saus of uit een potje?

Spaghetti: zelfgemaakte saus of uit een potje? Spaghetti kun je gemakkelijk klaarmaken met behulp van een potje kant en klare pastasaus. Met een minuut of 15 heb je het gerecht dan wel op tafel staan. Veel lekkerder wordt het als je zelf de spaghettisaus gaat klaarmaken. Bovendien wordt er aan spaghettisaus in potjes erg veel suiker toegevoegd, wat niet erg gezond is. Het onderstaande recept is een leidraad voor het maken van heerlijke pastasaus. Gebruikte ingrediënten kunnen naar eigen inzicht veranderd worden. Er kunnen dingen worden weggelaten of juist worden toegevoegd. Ook de kruiden kunnen naar eigen smaak gebruikt worden.

De ingrediënten

(recept voor 4 personen)
  • 2 Bouillon blokjes
  • Water
  • 500 gr. Mager gehakt
  • Italiaanse gehakt kruiden
  • Bloem
  • (Vloeibare) boter of olijfolie
  • Blikje tomaten puree
  • Tomaten, bijvoorbeeld pomedori of vleestomaten.
  • 500 gr. (boeren)soepgroenten
  • 1 gele, 1 groene en 1 rode paprika
  • Knoflook teentjes
  • Basilicum
  • kerrie

De voorbereidingen

Vul twee redelijk grote pannen met water en voeg aan iedere pan een blokje vleesbouillon toe. Breng het aan de kook. Ondertussen kneed je de gehakt, nadat je er eerst een zakje Italiaanse gehakt kruiden aan hebt toegevoegd. Van de gehakt maak je kleine gehaktballetjes. Zodra de bouillon kookt doe je de gehaktballetjes in een pan. Terwijl de balletjes bezig zijn gaar te worden, snijd je de drie paprika's in kleine blokjes. De paprika blokjes en de soepgroenten worden nu verdeeld over de twee pannen (Als je één hele grote pan hebt, waar alles ruim in past is het overigens ook goed). Terwijl alles lekker staat te pruttelen, snijd je de tomaten in stukjes. Deze zijn bedoelt voor het maken van de saus.

Bereiding van de saus

In een grote pan, het liefst zo groot dat straks alles erin past, verhit je, op een laag vuur, boter of olijfolie, of een mengsel hiervan. Roer er zoveel bloem doorheen dat er een glad papje ontstaat, waar geen klonten inzitten. Roer de inhoud van het tomatenpuree blikje erdoor tot het er mooi glad uitziet. Uit de pan met de gehaktballen, die nu al even hebben staan trekken in de bouillon, voeg je zoveel bouillon toe tot er een mooie gladde saus ontstaan is. Hier doe je de gesneden tomaten bij en laat ze, onder constant roeren, uit elkaar vallen tot puree. Nu kun je naar smaak nog geperste knoflook teentjes ( of poeder) toevoegen en eventueel kerrie. Je laat de saus nog even pruttelen, totdat alle tomaten uit elkaar zijn gevallen.

De spaghetti koken

In de tweede pan met bouillon en groenten kook je gedurende een minuut of 8 à 9 spaghetti mee. Als de spaghetti gaar is giet je het af in een vergiet en doe het door de zelfgemaakte tomatensaus. Doe hetzelfde met de inhoud van de andere pan en nadat alles goed door elkaar is geroerd is het gerecht klaar. Door het vele snijwerk en het draaien van gehakt balletjes ben je ongeveer 45 minuten met deze bereiding bezig.

Nog iets erbij?

Voor wie spaghetti alleen te kaal vindt, kan er nog plakjes komkommer bij serveren, of een lekkere salade klaarmaken. In principe zit er al voldoende groente door de spaghetti om het een volwaardige maaltijd te laten zijn.

Spaghetti met behulp van een potje

Zet een pan met water op en braad ondertussen in een braadpan gehakt rul. Als de gehakt goed gaar is voeg je de inhoud van een kant en klaar potje pastasaus toe en laat het even doorkoken. Er zijn potjes van verschillende merken te koop, hoe lang de saus moet mee warmen staat altijd vermeld. Ondertussen heb je in de pan kokend water de spaghetti gekookt. Na afgieten doe je alles door elkaar en klaar is het. Deze manier van bereiden zal niet veel langer hoeven duren dan 15 minuten.
Als ik, en mijn hele familie, mag kiezen dan wordt het de zelf klaargemaakt saus.
© 2010 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is spaghetti?Wat is spaghetti?Iedereen heeft weleens van spaghetti gehoord en het gegeten. Spaghetti is een pastasoort en ziet eruit als lange dunne r…
Gezonde volkorenpasta met SugocasasausGezonde volkorenpasta met SugocasasausEen recept voor een gezonde pasta. Makkelijk en snel te bereiden. Het is niet heel koolhydraatarm maar als je dit recept…
Recept spaghetti met vongoleRecept spaghetti met vongoleVongolen zijn schelpdieren die in de Zuid-Europese landen erg populair zijn om in een gerecht te verwerken. De schelpen…
Recensie: Pasta Restaurant Kastart in GentrecensieRecensie: Pasta Restaurant Kastart in GentIn Gent kan je heerlijk lunchen en dineren in een van de tientallen restaurants die de stad rijk is. Een van de meest ge…

Frisse salades voor het voorjaarFrisse salades voor het voorjaarHet voorjaar is in aantocht en dat wil over het algemeen zeggen dat we wat lichter gaan eten. Lichter in de zin van mind…
Snelle pasta's: Tortellini met kipfilet of penne met spekSnelle pasta's: Tortellini met kipfilet of penne met spekDe volgende recepten zijn lekkere, gezonde en snelle pastagerechten van tortellini met italiaanse kruiden en kipfilet en…
Bronnen en referenties
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.