Kaasfondue en bierfondue

Lekker, super gezellig en ontspannend een avondje smullen met op tafel een kaas- of bierfondue. Nog nooit gedaan? Probeer het eens, het is echt de moeite waard, tenminste als u van kaas houdt.

Kaasfondue zonder alcohol

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 3 deciliter volle melk
  • 400 gram belegen kaas, geraspt
  • 200 gram belegen geitenkaas, geraspt
  • 2 theelepels maïzena
  • Peper
  • Nootmuskaat

Bereiding:

Doe in een vuurvaste pan of fonduepan de melk en verwarm deze op een middelmatig vuur. Smelt vervolgens al roerend de beide kaas soorten erdoor. Roer met een houten lepel. Maak een papje van maïzena en een beetje melk en roer dit door de kaasfondue. Laat de kaasfondue warm worden en maak het op smaak met nootmuskaat en peper. Serveer stokbrood, blokjes gekookte aardappel, of gedroogd rundvlees bij de fondue.

Kaasfondue met wijn

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 4 deciliter witte droge wijn
  • 800 gram jonge kaas, geraspt
  • 2 theelepels maïzena
  • Melk
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Knoflook
  • Kirsch

Bereiding:

Wrijf de fonduepan in met teentjes knoflook. Schenk vervolgens de witte wijn in de pan en verhit dit tot de wijn bruist maar niet kookt. Smelt dan de kaas in de wijn op een laag vuurtje en roer het flink met een houten lepel. Maak een papje van maïzena en een beetje melk en roer dit door de fondue. Maak vervolgens de fondue op smaak met nootmuskaat en peper en een klein scheutje kirsch. Serveer de fondue met stokbrood, soepstengels en olijven.

Kaasfondue met bier

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 3 deciliter (Engels) bier, niet te bitter van smaak
  • 500 gram cheddarkaas
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • 2 theelepels worcestersaus
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper

Bereiding:

Klop de eieren los met de worcestersaus en de mosterd. Verwarm in een fonduepan het bier, zachtjes en schenk hier al roerend (met een houten lepel) het ei mengsel bij. Let op het mengsel mag niet koken. Smelt vervolgens beetje bij beetje de kaas erdoor, blijf de hele tijd roeren. Maak van de maïzena en een de melk een glad papje en voeg dit toe aan de kaasfondue om het te binden. De kaasfondue op smaak maken met peper. Serveer de fondue met bacon en verschillende soorten brood.

Bierfondue

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 5 deciliter donker bier
  • 500 gram belegen kaas, geraspt
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 theelepel mosterd
  • 0,5 tomatenpuree
  • Rietsuiker
  • Peper

Bereiding:

Schenk het bier in een vuurvaste schaal of fonduepan. Verwarm het bier en smelt, zodra het bier bruist de kaas er, al roerend door. Roer de fondue met een houten lepel. Maak van de maïzena en een scheutje water een papje en schenk dit bij de fondue om het te binden. Roer vervolgens de tomatenpuree, een beetje rietsuiker, de mosterd, een snufje peper en nootmuskaat door de kaasfondue om het af te maken. Serveer de fondue met grof boerenbruinbrood.

Kaasfondue met beerenburg

Hoofdgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 2 deciliter witte droge wijn
  • 200 gram nagelkaas, geraspt
  • 1 glaasje beerenburg
  • 2 theelepels maïzena
  • Peper
  • Nootmuskaat

Bereiding:

Doe de wijn in een vuurvaste schaal of fonduepan en verwarm het zodat de wijn kookt. Roer vervolgens met een houten lepel de geraspte nagelkaas er beetje bij beetje door. Maak van de maïzena en de beerenburg een papje en schenk dit, al roerend bij het kaasmengsel. Proef vervolgens de kaasfondue en maak deze op smaak met nootmuskaat en peper. Serveer de fondue met roggebrood.
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Lekker kaasfondue, maar welke smaakHelemaal terug van weggeweest, de kaasfondue. Er zijn heel veel variatie´s op de traditionele Zwitserse of ook wel de kl…
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…
Kaasfondue makenKaasfondue makenKaasfondue is het smelten en warm houden van de gesmolten kaas. Er kunnen verschillende voedingsmiddelen in de gesmolten…

Heerlijke recepten met o.a. kikkererwtenIn dit artikel vind je een smakelijke kikkererwtenschotel, een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wer…
Gezonde maaltijdsalades voor de middag- of avondmaaltijdGezonde maaltijdsalades voor de middag- of avondmaaltijdDe salade heeft van oudsher het imago dat het min of meer konijnenvoer is en dat de supermodellen leven op sla. Strikt g…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 04-02-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.