InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Driekoningentaart op z'n Frans

Driekoningentaart op z'n Frans

Driekoningentaart op z'n Frans Zes januari, ieder jaar een feest. Vooral met een lekkere driekoningentaart. In Frankrijk bestaan er verschillende varianten op deze lekkernij en de taarten dragen ook verschillende namen naargelang de streek. Maak er eens één zelf, niet simpel , maar wel super lekker! Kies voor de traditionele driekoningentaart of voor de provençaalse fougasse.

Verschillende namen naargelang de streek

  • In de Languedoc, fougasse of fougaço
  • In de Ariège, la coque
  • In de Béarn, le garfou, met anijszaden
  • In de Provence, de royaume, versierd met gekonfijt fruit
  • In Normandië, garots
  • In de Périgord eet men geen taart maar wel oliebollen die men crépeaux of pâtissous noemt
  • In het zuiden noemt men de lekkernij La Parisienne
  • In Marseille is de naam Modane
  • In het Zuid-Oosten noemt men het gâteau des Rois. De taart wordt gemaakt uit briochedeeg met wat oranjebloesemwater in. Het is een kroon, van binnen is dus een holte. Bovenop liggen stukjes rood fruit en grote brokken suiker, die doen denken aan de edelstenen op een echte kroon
  • In het Baskenland wordt er poedersuiker over de brioche gestrooid, er zit gekonfijt fruit in en sneetjes gebakken appel

De klassieke driekoningentaart met frangipane

Ingrediënten voor zes à acht personen:

  • 1 kg bladerdeeg uit het diepvriesvak
voor de frangipane:
  • 100 gr boter
  • 100 gr griessuiker
  • 100 gr amandelpoeder
  • 1 klein glaasje rum
  • 3 eieren waarvan een om de taart in te smeren

Bereiding:

Verwarm de oven 20 minuten voor, thermostaat 6 à 7. Bewerk met een garde de zachte boter, het amandelpoeder, de suiker en de rum. Wanneer het mengsel glad is, voegt u er twee hele eieren aan toe. Roeren totdat alle suiker gesmolten is. Verdeel het bladerdeeg in twee delen. Maak twee ronde bollen. Strooi wat bloem op het werkblad en rol de eerste bol uit met een deegrol. Maak een ronde vorm, met een hoogte van een halve centimeter. Verdeel hierover het frangipanemengsel. Vergeet de boon of het keramieken figuurtje niet! Laat ongeveer één centimeter over aan alle kanten langs de rand. Smeer deze boord in met wat eiwit. Daarop de tweede uitgerolde bol bladerdeeg. Druk de randen samen en sluit zo de taart. Maak bovenop een ruitpatroon met een mes en maak daarna vijf à zes gaten door heel de taart met een priem. Bestrijk daarna de bovenkant van de taart met eigeel. Steek de taart in de voorverwarmde oven, op een stuk bakpapier. Open de oven niet gedurende minstens 20 minuten. Haal uit de oven. Bestrijk opnieuw met eigeel. Daarna terug in de oven voor 45 minuten. De galette is klaar wanneer ze niet meer plooit wanneer ze wordt opgetild.

Recept voor de provençaalse fougasse

Ingrediënten voor 4 à 6 personen:

  • 500 gr bloem
  • 5 eieren
  • 150 gr boter
  • 75 gr poedersuiker
  • 200 gr gekonfijt fruit
  • 20 gr bakkersgist
  • een snuifje zout

Materiaal:

  • 1 grote kom
  • 1 borstel
  • een boon
  • bakpapier
  • 1 maatbeker
  • 1 mes
  • 1 glas
  • 1 lepel

Bereiding:

Haal de boter uit de koelkast en laat hem zacht worden. Verbrokkel de bakkersgist en los het op in een glas lauw water. Laat vijf minuten rusten. Snijd het gekonfijt fruit in kleine stukjes. Giet de bloem in de kom. Voeg het eigeel toe, 50 gr suiker en een snuifje zout. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg toe. Kneed het geheel met de vingers. Voeg de gist toe en kneed lang. Voeg de helft van het gekonfijt fruit toe. Rol het deeg in een bol en laat 8 uur rijzen. Rol het gerezen deeg uit in een worst. Voeg de uiteinden samen en maak er een kroon van. Strooi hierop de rest van het gekonfijt fruit. Duw er ergens de boon of het figuurtje in en sluit het gatje terug. Bestrijk de kroon met eigeel. Strooi er poedersuiker op. Verwarm de oven: 20 minuten, thermostaat 6 à 7. Leg de kroon op een stuk bakpapier. Bak gedurende 25 à 30 minuten. Eet lauw.

Frans liedje

In Frankrijk wordt traditioneel een driekoningentaart-liedje gezongen. Het gaat zo:
J'aime la galette
savez-vous comment?
Quand elle est bien faite
avec du beurre dedans
Tralalalalalalalalère
Tralalalalalala


Men kan strofen toevoegen door het ingrediënt "beurre" te veranderen in de la farine, du sucre, des oeufs, une fève.

Lees verder

© 2009 - 2017 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Driekoningenbrood, wafels en pannenkoekenDriekoningenbrood, wafels en pannenkoekenOp de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één…
Louis Paul BoonLouis Paul Boon (1912-1979) wordt algemeen beschouwd als één van de grootste Belgische schrijvers aller tijden.
Noorse Kroon NOK in plaats van euroNoorse Kroon NOK in plaats van euroGeen euro, maar kiezen voor de waarde van de Noorse Kroon NOK als alternatief voor de euro in 2015 en 2016, en zo profit…
Douwe Egberts AromettesDouwe Egberts AromettesGemalen koffie, koffiepads, koffiebonen of oploskoffie, er zijn veel mogelijkheden om een kopje koffie op tafel te zette…
Koers van de IJslandse KroonKoers van de IJslandse KroonDe IJslandse Kroon is de munteenheid van IJsland. Dit munt geldt als wettig betaalmiddel voor het Noord-Europese eiland…
Bronnen en referenties
  • www.euro-info-tourisme.com/France/galettes.des.rois

Reageer op het artikel "Driekoningentaart op z'n Frans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Mapa
Laatste update: 29-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Streekgerechten Frankrijk
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!