Italiaanse Broden

De Italiaanse keuken heeft vele verrukkelijke broden, die met een beetje behendigheid makkelijk te maken zijn. De ingrediënten die meestal gebruikt worden om deze mediterrane broden te bereiden zijn : olijfolie, salie, rozemarijn, sesamzaad, knoflook en olijven.

Hoe maak ik een Focaccia Brood ?

Deze platte, enigzins gedeukte Italiaanse broden zijn heel hartig doordat er een overvloed aan olijfolie, salie en knoflook in aanwezig is. Je kan natuurlijk ook andere kruiden gebruiken zoals oregano of rozemarijn en bestrooien met zwarte olijven en zoutschilfers.

Ingredienten

Voor het Focaccia brood
  • 500 gram meel van harde tarwe (liefst ongebleekt)
  • 20 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
  • Drie eetlepels extra virgen olijfolie
  • Ongeveer 3,5 dl lauwwarm water
  • Twee theelepels zout
  • Één eetlepel fijngehakte verse salie

Voor de korst van het Focaccia brood
  • 4 eetlepels extra virgen olijfolie
  • 4 teentjes knoflook (zeer fijn gehakt)
  • Een handvol verse salieblaadjes (of andere kruiden, indien gewenst)

Bereiden

  1. Neem een kommetje en doe 4 eetlepels van het water erin plus de gist. Roer de gist romig en doe daarna het overige water en de olie erbij.
  2. Vet twee ondiepe cakeblikken in, je kan ook pizzabakbodems gebruiken.
  3. Zeef nu de bloem met het zout boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel in het kuiltje en maak nu een zacht deeg door het ongeveer tien minuten te kneden. Het deeg moet wel glad en elastisch zijn.
  4. Doe deze deegbal in een ingevette kom en dek af met ingevette plasticfolie. Laat het ongeveer één tot anderhalf uur rijzen bij een warme temperatuur, of tot het in volume is verdubbeld.
  5. Kneed daarna het deeg door, op een met bloem bestoven oppervlak en meng het met de versgeknipte salie. Verdeel daarna het deeg in twee gelijke stukken en vorm van elk deel een bal. Rol de twee deegballen uit tot cirkels van ongeveer 25 tot 30 cm doorsnede en leg ze in de bakblikken of op de pizzabakbodems.
  6. Dek deze Focaccia broden nogmaals af met een ingevette plasticfolie en laat 30 minuten rijzen. Verwijder daarna de plasticfolie en maak kuiltjes in het oppervlak van het deeg met je vingertoppen. Nogmaals afdekken met ingevette plasticfolie en laten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  7. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200ºC. Voordat de broden de oven ingaan, besprenkel je de olijfolie voor de korst erover en bestrooi je elke focaccia met de fijngehakte knoflook. Je kan er ook nog salieblaadjes of andere kruiden over strooien indien je dat wenst.
  8. Je kunt nu de Focaccia's bakken in ongeveer een half uurtje en laat ze daarna direct afkoelen op een rooster. Serveer ze lauwwarm, zo zijn ze het lekkerst.

Aan Focaccia broden is enigzins wat werk, maar je gasten zullen je er dubbel en dik mee belonen met vele complimentjes. Deze Italiaanse broden zijn werkelijk overheerlijk!!



Siciliaanse Krul

Deze Italiaanse broden met een knapperige korst hebben een nootachtige smaak door het sesamzaad dat er in verwerkt wordt. Met kaas zijn deze broden niet te versmaden.

Ingredienten

  • 450 gram fijn griesmeel
  • 120 gram ongebleekt meel van harde tarwe
  • 20 gram verse gist of 10 gram droge gist
  • 2 theelepels zout
  • ongeveer 3,6 dl lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie van eerste persing
  • sesamzaad om te bestrooien

Bereiden

  1. Neem een grote kom en meng hierin het griesmeel, het tarwemeel en het zout. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Roer de gist romig in de helft van het water en laat even staan, voeg daarna het overige water eraan toe. Giet dit gistpapje in het kuiltje en kneed het deeg goed door. Werk daarna verder op een met bloem bestoven oppervlak tot je een stevig deeg bekomt. Ongeveer 10 minuten.
  3. Doe dit brooddeeg in een met olijfolie ingevette kom en dek goed af met ingevette plasticfolie. Laat het 1 1/2 uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld. Vet ondertussen een bakplaat in.
  4. Kneed het deeg nog even zachtjes door op een met bloem bestoven oppervlak en maak daarna een rol van 50 cm lang die je in een S-vorm op de bakplaat legt. Dek het deeg nogmaals af met het ingevette plasticfolie en laat het terug 30 tot 45 minuten rijzen.
  5. Ondertussen kan je de oven voorverwarmen op 220ºC. Vooraleer je het brood in de oven doet, besprenkel je dit met water en bestrooi je het met de sesamzaden. Bak nu het brood 10 minuten. Tijdens deze 10 minuten besproei je de binnenkant van de oven twee keer met water. Bak daarna het brood nog 25 tot 30 minuten op 200ºC tot het goudgeel is. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Serveer dit brood met kaas en een heerlijke rode Rioja wijn.



Grissini met Sesamzaad

Wie kent niet de lange potloodachtige soepstengels? Ze zijn makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan die uit de winkel.

Ingredienten

  • 230 gram ongebleekt meel
  • 15 gram verse gist of 7 gram droge gist
  • anderhalve theelepel zout
  • 1,35 dl lauwwarm water
  • 2 eetlepels olijfolie van eerste persing plus extra om te bestrijken
  • sesamzaad om de broodstengels mee te bestrooien

Bereiden (ongeveer 20 soepstengels)

  1. Zeef het meel en doe dit samen met het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Roer de gist romig in het water en doe dit in het kuiltje van de kom. Meng alles goed onder elkaar en kneed verder op een met bloem bestoven oppervlak, ongeveer 10 minuten, tot je een glad en elastisch deeg bekomt.
  3. Nu rol je het deeg uit tot je een rechthoek bekomt van ongeveer 15 bij 20 cm. Bestrijk deze rechthoek met olijfolie en dek dit af met een met olijfolie ingevette plasticfolie. Laat op een warme plek 1 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  4. Ondertussen verwarm je de oven voor op 200ºC en vet je twee bakplaten in.
  5. Snijd nu het deeg in twee gelijke rechthoeken van 7,5 bij 10 cm. Deze snij je dan weer in tien gelijke repen. Rek deze repen uit tot ongeveer 30 cm lengte.
  6. Rol nu elke grissini door het sesamzaad en verdeel ze op de bakplaten. Maak dat er genoeg tussenruimte is tussen elke soepstengel. Bestrijk ze nogmaals met olijfolie en laat ze 10 minuten rijzen op een warme plaats.
  7. Tenslotte bak je de grissini af in 15 tot 20 minuten en laat je deze op een rooster afkoelen.

Eet deze grissini bij een lekkere zelfgemaakte soep, heerlijk op winterse dagen!
© 2010 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frisse en gezonde soepenDrie heerlijke soepen die het hele jaar gegeten kunnen worden. Frisse gezonde soepen die ook nog eens goed zijn voor de…
Kruiden in potten en bakkenKruiden in potten en bakkenEen kruidentuin heeft een hoge sierwaarde. Maar bij een bestraat oppervlak of een patio staan kruiden erg leuk in potten…
Heerlijke recepten en tips voor een geslaagde PaasbrunchHeerlijke recepten en tips voor een geslaagde PaasbrunchWat is er heerlijker dan tijdens de Paasdagen te genieten van een heerlijker Paasbrunch met het hele gezin. Deze tips en…
Vegetarische Italiaanse gerechten (antipasta)Vegetarische Italiaanse gerechten (antipasta)Italiaans is heerlijk om te eten en heel leuk om klaar te maken. Hier kunt u verschillende vegetarische gerechten vinden…

Zelf Graved Lax makenZelf Graved Lax makenLees hier het recept om zelf Graved Lax te maken. Dit is echt een heerlijk en eenvoudig recept. Met dit recept kan ieder…
Gezonde en lekkere borrelhapjesGezonde en lekkere borrelhapjesWe zijn meer dan ooit met gezondheid en voeding bezig. Op zich is daar niets mis mee, maar teveel wordt er nog gedacht i…
Bronnen en referenties
  • Recept 1 van een goede vriendin Carmen. Recept 2 en 3 zijn een eigen interpretatie van recepten uit Het Grote Broodboek
Gertrudis (51 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.