Zelf koekjes maken, snel en simpel

Zelf koekjes maken, snel en simpel Met dit recept kunt u snel met standaard ingrediënten, die iedereen in huis heeft, heel simpel de lekkerste koekjes maken.

Ingrediënten

  • 160 gram roomboter
  • 200 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • snufje zout

Extra ingrediënten

  • suiker
  • nootjes
  • eieren (hoeveel eieren hangt af van het aantal koekjes dat u wilt maken)
  • cacaopoeder
  • chocoladereep
  • chocoladepastilles

Bereiden

Laat de boter op kamertemperatuur komen of laat het even ontdooien in de magnetron. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en kneed het met de hand tot een samenhangend deeg. Laat het deeg opstijven in de koelkast. Haal het deeg na ca. 0.5 - 1 uur uit de koelkast en rol het in de vorm van 2 lange 'buizen' en er vervolgens ronde koekjes uit te snijden of maak van het geheel een bal. Deze bal leg je vervolgens op het met bloem bestuifde aanrecht en rol je uit met een met bloem bestuifde deegroller. Rol dit uit tot een lap van ongeveer 0.5-1 cm dik en snij er zelf leuke vormpjes uit of gebruik steekvormpjes.

Leg de deegplakjes op een ingevette bakplaat of op bakpapier met een ruimte van minimaal 1 cm tussen de deegplakjes in en bak ze goudbruin in de oven op 175 graden. Dit duurt ca.12-16 minuten. Als de koekjes klaar kunt u ze het best met een taartschep of een kaasschaaf de koekjes van het bakpapier of de bakplaat afhalen. Leg ze vervolgens op een bord of in een blik en laat ze afkoelen. Als de koekjes een beetje afgekoeld zijn kunt u ze eventueel nog gaan decoreren.

Decoreren

Chocoladeglazuur:

Laat een chocoladereep in een bijvoorbeeld een schaaltje of klein pannetje in een grote pan drijven waar heet water inzit. Hierdoor smelt de chocolade en giet het vervolgens over de koekjes heen.

Glazuur:

Doe in een schaaltje een ruime hoeveelheid poedersuiker en giet er vervolgens druppelsgewijs water bij en roer het totdat er een stroperige vloeistof ontstaat. Voor een andere smaak kan je bijvoorbeeld een druppel citroensap bijdoen of een druppel sinaasappelsap aan het mengsel toevoegen. In het glazuur kan je vervolgens ook nog chocoladepastilles of snoepjes erbij doen wat in het glazuur zal blijven plakken.

Extra's

Suiker:

Je kan ook voordat je de koekjes in de oven gaat bereiden de koekjes eerst bestrijken met een losgeklopt ei en er vervolgens suiker over te strooien. Je kan ook i.p.v suiker noten of iets dergelijks erop doen.

Chocoladekoekjes:

Wanneer je de bovengenoemde ingrediënten bij elkaar doet en gaat kneden met de hand kunt u er 2 theelepels cacaopoeder aan toevoegen om chocoladekoekjesdeeg te maken (hoe meer cacaopoeder u aan het beslag toevoegt, hoe machtiger de chocoladekoekjes worden). De bereiding gaat verder hetzelfde als het standaard recept.

U kunt er ook voor kiezen om gewone koekjes te maken maar dan met stukjes chocolade erin. In dit geval heeft u een chocolade reep nodig. Breek de chocoladereep in zoveel mogelijk stukjes van ongeveer een halve centimeter. Voeg dit toe aan het standaard recept. Ook hierbij gaat de verdere bereiding gewoon hetzelfde als het standaard recept.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rva03, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel koekjes receptIn twintig minuten simpele, maar lekkere koekjes op tafel? Dat kan met dit koekjes recept. De benodigde ingrediënten hee…
Koekjes bakken, tips en trucsOp een middag koekjes bakken, samen met kinderen of alleen, is altijd leuk en levert een leuke traktatie op. Soms gaat h…
Notenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesNotenkransjes, sesamkoekjes en zandkoekjesDe herfst- en kerstvakantie zijn ideale momenten om samen met de kinderen koekjes te bakken. Regen en wind buiten, gezel…
Chocolate chip cookies, origineel amerikaans recept!Iedereen kent ze inmiddels wel, de Amerikaanse chocolate chip cookies. In iedere supermarkt verkrijgbaar, maar niets is…

Creatief met glazuurCreatief met glazuurWie zelf cakejes, koekjes of taart maakt, is al heel creatief bezig. Maar het leukste is om deze ook nog eens te versier…
Gemakkelijke borrelhapjes: Rookvlees met roomkaas en wrapsBent u de standaard hapjes zoals een stukje kaas, worst en een komkommer helemaal zat en wilt u eens wat unieks op tafel…
Rva03 (42 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.