Recepten met pompoen; taart en tulband

Recepten met pompoen; taart en tulband Naast het decoratieve gebruik van pompoen wordt die grote oranje vrucht ook steeds meer toegepast in de keuken. Bekende recepten met pompoen zijn die voor de overheerlijke pompoenstoofpot en natuurlijk de verrukkelijke pompoensoep. Maar naast het toepassen van pompoen in hartige gerechten is de smaak van pompoen ook heel geschikt voor gebruik in de zoete keuken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan pompoentaart of pompoennotentulband. Het zoete vruchtvlees van de pompoen, met soms een vleugje noot erin, leent zich er uitstekend voor om gebruikt te worden in gebak en jams. Pompen is niet alleen heel smakelijk om te eten, het is ook eenvoudig zelf te telen. Heb je nog een aantal vierkante meter grond over in je tuin? Koop dan een pompoenplant en geniet in de herfst van je eigen pompoenenoogst!


Pompoen is ook geschikt voor zoete gerechten

In tegenstelling van wat je misschien zou verwachten is het vruchtvlees van een pompoen ook heel geschikt om te gebruiken in zoete gerechten. Door de nootachtige smaak van het vruchtvlees van bijvoorbeeld de Hokkaido pompoen (Cucurbita maxima "Uchiki Kuri") en de flespompoen (Cucurbita moschata butternut) wordt een verfijnde basis gevormd voor een heerlijke taart, cake of tulband. Er wordt in dergelijke gerechten maar heel weinig vruchtvlees gebruikt, want anders zou de taart, cake of tulband veel te vochtig worden. Als je bijvoorbeeld pompoen gaat gebruiken voor een hartig gerecht is het daarom een slim idee om het eventueel overgebleven vruchtvlees te verwerking in een heerlijk zoet gerecht.

Pompoenjam

Het meest eenvoudige recept voor jam, zodat de pompoensmaak volledig tot zijn recht komt. De jam is te gebruiken in yoghurt, op brood of bij een stukje (blauwe ader) kaas.

Ingrediënten

1 kg pompoenvruchtvlees
1 kg suiker
1 citroen
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kaneel

Bereiding

Snij het vruchtvlees van de pompoen in kleine blokjes. Doe ze vervolgens in een pan met een klein laagje water. Gebruik niet te veel water, want er komt voldoende vocht uit het vruchtvlees zelf. Voeg vervolgens het sap en de rasp van de citroen toe. Daarna kan de suiker, de gemberpoeder en het kaneel er aan worden toegevoegd. Breng het geheel nu aan de kook en laat het daarna op laag vuur zachtjes doorkoken tot de massa de gewenste dikte heeft gekregen. Giet vervolgens de jam direct in schone (weck)potjes.
Als variatie kan de citroen vervangen worden door een sinaasappel. Voor een speciale smaak kunnen ook fijngehakte noten worden toegevoegd. Dit versterkt de toch al vaak nootachtige smaak van het vruchtvlees da op een heel subtiele manier.

Zoete pompoentaart

Een heerlijke, echte zoete pompoentaart. Door de taart met poedersuiker te bestrooien krijgt hij nog iets extra zoets!

Ingrediënten

  • 350 gr. pompoenvruchtvlees
  • 85 gr. witte basterdsuiker
  • 200 gr. bloem
  • Zout
  • 1 citroen
  • 110 gr. koude boter
  • 3 eieren
  • 30 gr. maïzena
  • ¾ dl melk
  • 250 gr. kwark
  • Poedersuiker

Bereiding

Rasp de schil van de citroen en pers de citroen daarna uit. Kneed van 50 gr. suiker, de bloem, het zout, de citroenrasp en de in stukjes gesneden boter snel een kruimelig deeg. Kneed vervolgens nog één eierdooier door het deeg en laat het mengsel dan in de koelkast even rusten. Pureer nu het in stukjes gesneden pompoenvruchtvlees helemaal fijn. Maak de maïzena aan met een beetje van de melk en roer het dan met de overige melk door de gepureerde pompoen. Kook de pompoenpuree tot het iets gaat binden en laat het daarna een beetje afkoelen. Bekleed een ingevette springvorm (Ø 24 cm) met het deeg en prik het hier en daar in. Scheid de overige twee eieren. Klop hiervan het eiwit stijf. Klop daarna de eierdooiers met 35gr. suiker en 1 eetlepel citroensap dik en schep er de kwark door. Spatel eerst het eierdooiermengsel en daarna het eiwit door de pompoenpuree en schep vervolgens alles in de springvorm. Bak de taart in het midden van een voorverwarmde oven (165ºC) eerst 30 minuten. Dek de taart daarna af met aluminiumfolie en bak nog 30 tot 40 minuten. Laat de pompoentaart afkoelen en bestrooi hem royaal met poedersuiker.

Pompoennotentulband

Een taart in tulbandvorm is altijd toch net weer even iets anders. En deze pompoennotentulband is bijzonder lekker door de toegevoegde koekkruiden, walnoten en rozijnen. Lekker gebak, maar veel minder zoet dan de pompoentaart uit het recept hierboven. Als er toevallig veel van de tulband overblijft, snijd het dan in stukjes en vries het in. Doe de stukjes, door bakpapier van elkaar gescheiden, in een diepvriesdoos. Afhankelijk van de behoefte, kan je vervolgens zo uit voorraad stukjes tulband pakken en laten ontdooien.

Ingrediënten

  • 155 gr. boter
  • 125 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 300 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr. pompoenvruchtvlees
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 1 sinaasappel
  • 100 gr. walnoten
  • 150 gr. rozijnen

Bereiding

Vet een tulbandvorm in en bestuif hem met bloem. Klop de boter met de suiker schuimig en klop er dan één voor één de eieren door. Zeef het bakmeel en voeg het in gedeeltes toe aan het beslag. Rasp het pompoenvruchtvlees. Rasp ook de schil van de sinaasappel en pers hem daarna uit. Hak de walnoten fijn. Schep dan het vruchtvlees, de sinaasappelrasp en -sap, de noten en de rozijnen door het beslag. Schep dan alles in de tulbandvorm. Bak de tulband in het midden van een voorverwarmde oven (175ºC) in ongeveer een uur gaar.
© 2009 - 2024 Martina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartRecept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartAfrika staat bekend om de heerlijke gerechten en speciale ingrediënten die in het eten kunnen worden verwerkt. Melktaart…
Zoetigheden voor bij de koffie of voor Halloween met pompoenZoetigheden voor bij de koffie of voor Halloween met pompoenHerfst. Het pompoenseizoen bij uitstek. Iedereen denkt hierbij eerst aan pompoenensoep en ovenschotels natuurlijk. Maar…
Pompoencake en oranje pureePompoencake en oranje pureeIn de herfst en de winter is er niets lekkerder dan lekkere, gezellige avondjes met eten waar je het warm van krijgt. Al…

Zelfgemaakte ice teaZelfgemaakte ijsthees zijn de beste manier om af te koelen bij hete zomerdagen. Zeker als we werken met natuurlijke prod…
Recepten met pompoen; soep en stoofpotRecepten met pompoen; soep en stoofpotDe pompoen is een tot de verbeelding sprekende vrucht. Hij is bij velen natuurlijk bekend van het gebruik tijdens Hallow…
Bronnen en referenties
Martina (252 artikelen)
Laatste update: 01-03-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.