InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Indische snacks: Lemper (hartig gevulde rijstrolletjes)

Indische snacks: Lemper (hartig gevulde rijstrolletjes)

Indische snacks: Lemper (hartig gevulde rijstrolletjes) In de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden altijd schalen vol Indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen Indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze Indische recepten je eigen exotische snacks te maken.

Recept lemper (ongeveer 30 stuks)

Voor het maken van lempers moet je veel tijd uittrekken, maar het resultaat is er wel naar. Ze zijn overheerlijk en dit traditionele Indische recept, vind je vaak al kant en klaar in de tokoís, maar tot nu toe heb ik er geen één gevonden volgens het recept van mijn moeder. (en die zijn natuurlijk de lekkerste).

Ingredienten voor de rijstrolletjes:
  • 500 gram ketan (kleefrijst)
  • 800 ml water
  • ¼ deel van een blok santen (kokoscréme)
  • Beetje zout

Ingrediënten voor de vulling:
  • 500 gram rundergehakt of 500 gram kipfilet (in kleine stukjes)
  • 3 grote uien (fijngesnipperd)
  • 4 knoflooktenen (fijngesnipperd)
  • 4 kemiriís (notensoort, fijn raspen)
  • 2 theelepes ketoembar (koriander)
  • 1 theelepel djinten (komijnpoeder)
  • 1 theelepel koenjit (kurkuma/geelwortel)
  • peper en zout

Verdere benodigdheden:
  • een vijzel
  • Rijsstomer
  • aluminiumfolie of plastic folie in vierkantjes geknipt, ongeveer 20 x 20 cm
  • Gebruik aluminium als je de lempers wilt opwarmen in de stomer of oven. Gebruik plastic folie als je ze wilt opwarmen in de magnetron.
  • plastic handschoenen
  • olie
  • kwastje

Bereidingswijze:
  • Spoel de ketan (kleefrijst) eerst met wat water schoon.
  • Zet de rijst met 800 ml water op en kook hem als gewone rijst.
  • Voeg, als het water kookt, een mespuntje zout en het stukje kokosblok toe.
  • Roer voorzichtig een keer om en laat de ketan als rijst gaar worden. Ongeveer 10 minuten.
  • Vervolgens laat je de ketanrijst even stomen. Doe de rijst in de stoompan en laat het ongeveer 15 a 20 min. stomen.
  • Schep de ketan, als die gaar is, op een grote schaal en spreid hem goed uit om hem te laten afkoelen.
  • Fijngesnipperde uien, knoflook, fijngeraspte kemiries en alle kruiden in een vijzel fijn wrijven.
  • Laat 2 eetlepels olie warm worden en fruit hierin dit mengsel.
  • Vervolgens de stukjes kipfilet erbij doen of het gehakt. Mee laten bakken totdat het gaar is.
  • Peper en zout naar smaak toevoegen.
  • De vulling is nu klaar, goed laten afkoelen.
  • Nu kunnen we de rijstrolletjes gaan vormen en vullen.
  • Gebruik plastic handschoenen want de kleefrijst, de ketan, plakt!
  • Neem een stuk alumiumfolie of plastic folie en bestrijk het wat met olie.
  • Leg een eetlepel kleefrijst op een stukje folie en druk dit plat tot een vierkant.
  • Leg een dun streepje vulling in het midden.
  • Klap het voorzichtig dicht (met behulp van de folie).
  • Druk de randen van de kleefrijst stevig op elkaar en rol het tussen 2 handen tot een rolletje.
  • Maak de uiteindes ook dicht. Zorg dat de lemper goed verpakt is in de folie.
  • De lumper kan in de stomer, magnetron (alleen als je plastic folie gebruikt hebt!) en oven opgewarmd worden.
  • Het rollen moet je even onder de knie krijgen, maar met geduld lukt het je wel!

Tip 1: Wil je het jezelf makkelijk maken, dan hoef je het kruidenmengsel (knoflook, uien en alle kruiden) niet zelf te maken. Je kunt het namelijk kant en klaar kopen in de vorm van een boemboe (kruidenmengsel) van lemper van het merk Koningsvogel (is de lekkerste). Je moet het dan alleen wat bijkruiden met 1 bouillonblokje en massala( Surinaamse kerriepoeder).
Tip 2: Mocht je niet in het bezit zijn van een rijststomer, dan kun je deze vervangen door een metalen vergiet te gebruiken en een grote pan, waarin het vergiet past.
Vul de pan met een laag water, laat het water koken en plaats de vergiet erboven op. Doe in het vergiet de rijst - die je vantevoren even gekookt heb - plaats een deksel bovenop het vergiet en laat het zo stomen.
Let op: het water mag niet in het vergiet komen, dus doe niet teveel water in de pan!

Lees verder

© 2007 - 2014 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Indische snacks: Pangsit (kleine gefrituurde hapjes)Indische snacks: Pangsit (kleine gefrituurde hapjes)In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Indische snacks: indische aardappelkroketjesIndische snacks: indische aardappelkroketjesIn de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Indische snacks: maisfrikandel (maiskoekjes)Indische snacks: maisfrikandel (maiskoekjes)In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Indische snacks: kaasbolletjesIn de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Indische snacks: Indische kipkluifjesIndische snacks: Indische kipkluifjesIndische kipkluifjes zijn een heerlijke, knapperige Indische snack, het past zowel bij de Indische rijsttafel, als bij d…

Reageer op het artikel "Indische snacks: Lemper (hartig gevulde rijstrolletjes)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Joop Jongen, 21-04-2013 19:25 #20
Ik wou al een poosje lemper maken voor als we een verjaardag of zo maar visite krijgen. Helaas heb ik aan Indische mensen gevraag of ik het rijst (ketam) ook in een elektrische rijstkoker kan stomen, kan of mag klaar maken. Helaas tot nu toe is er niemand me daar een antwoord kunnen geven. Ik hoop dat U me dat kan zeggen en of als gewoon rijst maar dan met kokosmelk kan koken. Bij deze mijn dank. Joop.

Rolf, 27-05-2012 20:07 #19
Hallo redactie,

Wij zijn inmiddels ruim twee jaar verder en wil graag weten of er nu een DVD met Indische gerechten komt?

Graag advies,

Rolf

Indische hobby kok

Wilma, 06-05-2012 20:37 #18
Ik maak ze al 30 jaar! Geleerd van de Indische moeder van mijn schoolvriendin toen. Ik heb er vorige kerst 25 meegegeven aan mijn dochter voor het kerstdinee in groep 7. In no time op. Ik kook de ketan gewoon in water MET een kippenboillonblokje en een klein lepeltje boemboe van koningsvogel en stukje santen. De rijst dan niet te lang(proeven) zachtjes koken. De rijst stoomt nog na in de vergiet.

Yvonne, 02-02-2012 09:53 #17
Ze waren niet hetzelfde als de koopversie, maar wel eetbaar. Wij kwamen rijst tekort en we misten zoet in de rijst en nog iets pittigs door het vlees. Dit hebben we met sambal aangevuld. Dus met enige aanvulling een werkbaar recept.

Lutske (infoteur), 21-12-2011 08:12 #16
Ik wil dit vandaag gaan maken voor kerst, hoelangg duurt het voor dat het ontdooit is?en hoe lang moet het in de stomer om warm te worden?

E. Sandt, 03-12-2010 15:41 #15
Goed recept, zelf doe ik er ook djeroek blaadjes in en die haal ik er dan later uit voor dat ik de vulling ga gebruiken, de vulling maak ik van kipfilet en die maal ik ook wat fijner voor ik het gebruik. De lemper rol ik zelf met magnetronfolie in, die ik in stukjes knip van te voren, de rijst blijft dan minder kleven en in een diepvrieszak vries ik ze dan in. Met een kg ketanrijst gebruik ik een kg kipfilet. Reactie infoteur, 14-12-2010
Dank je voor je reactie, ik moet het nog steeds een keer proberen met djeruk perut, je bent al de 2e die het aangeeft dat het erbij moet, dus ik zal dit kruid ook toevoegen!

Albert van Gaalen, 30-08-2010 15:26 #14
Het maken van de rolletjes is betrekkelijk eenvoudig als je het volgende doet; als de ketan gaar is deze in de rijstkoker laten zitten en zo warm mogelijk houden. Neem een ijsschep(met een losmaakmesje als je hem inknijpt) en schep een bol hete ketan (doe de deksel weer meteen op de pan) en schep dit op het midden van een vel plastic (20x20) en vouw het velletje plastic over de ketan. Druk nu de ketan tussen het plastic tot een rechthoekige vorm (9x14).Sla nu het bovengedeelte van het plastic terug en leg een reep vulling over de lengte van de ketan. Vouw nu met behulp van de onderkant van het plastic de ketan over de vulling zodat min of meer een lemper ontstaat. Rol het product goed strak in het vel plastic. Pak nu beide lege zijkanten tegelijk beet en draai/pers de vulling in het opgerolde plastic zodat de vulling goed op elkaar wordt geperst en een perfecte kroketvorm ontstaat. Dit alles gaat met schone handen omdat ketan niet aan plastic plakt en daardoor geen gedoe met olie ( met koude ketan lukt deze werkwijze niet) Reactie infoteur, 05-09-2010
Dank je wel Albert voor de uitgebreide info hoe je zonder plakhanden te krijgen, rolletjes kunt draaien! Echt een perfecte oplossing.

Demi, 21-02-2010 19:38 #13
Ik vond het erg lekker maar het rollen is zeer moelijk je zag de witten rijst met dan vlees erdoor maar erg lekkar

Justine, 24-01-2010 11:53 #12
Ook leuk om recepten van hier door te geven of andsers om mijn geheugen op te frissen. Ben gewend te koken met Catenius -van der Meijden maar dat boek ben ik kwijtgeraakt.
Hier staat de indisch restaurant verkoopwagen op de wekelijkse markt en dat motiveert wel om het koken weer op te pakken.
Bestaat er zoiets als een DVD met indische recepten. Handig voor buiten de deur. Reactie infoteur, 05-09-2010
Hallo, zie nu pas je reactie. Je brengt me op een idee om een dvd uit te brengen met mijn indische snacks. Vooral als er meer belangstellenden zijn? Graag reacties via PM.

Yolanda, 06-08-2009 12:16 #11
Hallo Miki,

Ik heb het recept geprobeerd, het was 20 jaar geleden dat ik zelf weer lemper had gemaakt en was het dus vergeten. Het is het beste recept dat ik heb kunnen vinden, alleen heb ik zelf aan de vulling nog een klein beetje trassi toegevoegd en een klein stukje kokosblok. Vooral de kokos is lekker in de vulling, dan komen de kruiden nog beter tot hun recht. Wat volgens mij echt in de vulling hoort, zijn 2 blaadjes djeruk perut. Cruciaal voor de echte lempersmaak.

Je recept heb ik toegevoegd aan de http://surinaamse-keuken.startpagina.nl. Veel mensen vergeten dat de Javaanse bevolking van Suriname ook lemper eet… :) Reactie infoteur, 08-08-2009
Hallo Yolanda, hartelijk dank voor de leuke reactie en goede adviezen! Ik wist ook niet dat in de Surinaamse keuken lemper zo populair was. Leuk om te weten! WIj op ons beurt zijn weer gek op roti! Ik ga jouw tips eens uitproberen en djeruk perut erbij doen en trassi en kokos. Zal het ook nog even bij mijn moeder checken want van haar zijn de recepten. Ben benieuwd!

Thea de Vries, 12-11-2008 15:12 #10
Hallo, Ook ik heb het recept van de site nog niet gemaakt. In het verleden heb ik het vaker gemaakt volgens een recept van J.M.J. Catenius-van der Meijden., ook erg lekker. Maar het maken van de rolletjes lukte me nooit. Ik heb daar het volgende op gevonden. In een platte (glazen) schaal doe ik eerst de ketan vervolgens de vulling en dan weer de ketan, vervolgens maak ik er leuke vierkantjtes van die ik uitdeel. Het is misschien niet helemaal origineel maar het doet niets af aan de smaak en is iets eenvoudiger (in ieder geval voor mij)

Michaela, 04-11-2008 20:09 #9
Hallo! Ik heb je recept nog niet gemaakt, maar weet dat het prima is (zo maak ik hem namelijk ook altijd. Voor mij is lumper het lekkerste wat er is. misschien een idee! ik verpak de lumper(lemper) ook in folie maar maak dan grote rollen over de breedte, neemt wat minder ruimte in de vriezer. Als ik weet dat de familie komt dan haal ik er 1 of 2 rollen uit laat ze even ontdooien snij ze in 2en (gaat wat makkelijker in de stomer) snij daarna plakken van zo'n 10 centimeter en iedereen smult. voor ons is dit lekkerder dan een gebakje (behalve spekkoek dan) mijn complimenten voor de indische recepten. Reactie infoteur, 05-11-2008
Dank je wel voor de erg leuke reactie! En goede tip trouwens, scheelt een hoop werk!

Elise, 31-10-2008 15:42 #8
Hallo! Ik ga het recept proberen, maar vroeg me af of het kwaad kan om de lempers daarna in te vriezen? Reactie infoteur, 01-11-2008
Hey Elise, gaat perfect het invriezen van de lempers. Ik zou ze dan wel per stuk inpakken in huishoud folie en dan kun je ze daarna opwarmen in de magnetron. De smaak blijft behouden!

Marianne, 22-09-2008 11:45 #7
Hallo, ik heb geen rijststomer, is er een andere manier om te stomen? Reactie infoteur, 01-10-2008
Hallo Marianne, jazeker je kunt de rijststomer vervangen door een metalen vergiet te gebruiken en een grote pan, waarin het vergiet past.
Vul de pan met een laag water, laat het water koken en plaats de vergiet erboven op. Doe in het vergiet de rijst - die je vantevoren even gekookt heb - plaats een deksel bovenop het vergiet en laat het zo stomen.
Let op: het water mag niet in het vergiet komen, dus doe niet teveel water in de pan!

M. Aartsen, 16-09-2008 21:13 #6
Ik kan nergens het pandanblad terug vinden in het recept. Of kan extract ook? Reactie infoteur, 01-10-2008
Helemaal over het hoofd gezien. Pandanblad is voor de geur, maar is niet noodzakelijk. Je kunt het dus rustig weglaten. Het is eigenlijk al genoeg dat je cocosmelk gebruikt.
Maarre bedankt voor je reactie, ga het recept meteen aanpassen!

Marijke, 21-08-2008 13:47 #5
Ik ga lemper voor de eerste keer maken en heb helemaal geen ervaring met ketanrijst. Volgens de mevr. van de TOKO moet ik de rijst koken, 10 min wachten en dan een half uur stomen. in Uw recept staat niets over het stomen. Kan ik dit dan weglaten? Reactie infoteur, 24-08-2008
Hallo Marijke, hier ben ik nog een keer. Ik dacht dat ik het goed had, maar nu had ik mijn moeder aan de telefoon en die zei dat de ketanrijst ook gestoomd moest worden. Dus eerst koken en daarna stomen. Misverstand, sorry! Ik ga het recept meteen aanpassen. Groetjes.

Leny Marmelstein, 03-06-2008 12:49 #4
Bij het lezen van dit recept meteen aan de slag gegaan. Overheerlijk. Een traktatie voor de kleinkinderen die dol zijn op lemper. Bedankt Reactie infoteur, 04-06-2008
Wat ontzettend leuk om te horen dat mijn moeders recept zo in de smaak valt!

Rita, 26-11-2007 15:17 #3
In het recept voor lemper staat djinten vertaald als gemberpoeder. Dat is volgens mij djahé en djinten is kummel in het nederlands. Moet je nou gember of kummel erin doen? Reactie infoteur, 26-11-2007
Ha Rita, je hebt helemaal gelijk. Djinten is idd komijn en dit kruid moet gebruikt worden voor de lemper. Ik verander het meteen! Bedankt.

Miki (infoteur), 23-05-2007 00:49 #2
Hey Loeca, veel succes ermee! En selamat makan! (volgens mij is de goede benaming ''lemper'', maar je spreekt het uit als lumper)

Loeca, 22-05-2007 21:53 #1
Lekker, ik ken het alleen onder de naam lumper:-p Risolles maak ik wel eens, maar ga dit recept zeker eens proberen.:-)

Infoteur: Miki
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indische snacks
Reacties: 20
Schrijf mee!