InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Visrrecepten met een lage GI (Glycemische Index)

Visrrecepten met een lage GI (Glycemische Index)

Visrrecepten met een lage GI (Glycemische Index) GI staat voor Glycemische Index. Deze waarde geeft aan met welke snelheid je voedsel verteert en omzet in glucose, de energiebron van je lichaam. In dit artikel een korte toelichting over de werking van de GI en een selectie visrecepten met een lage GI. Voedsel met een lage GI wordt langzaam en gelijkmatig in je spijsverteringsstelsel afgebroken, waardoor je langer een vol gevoel houdt. Eet je voedsel met een GI onder de 35 dan zul je afvallen, tussen de 35 en 50 kun je eten als je op gewicht bent en wilt blijven en alles met een GI boven de 50 moet het liefst worden vermeden om gewichtstoename te vermijden. Los van het effect op het gewicht is het voor een gezonde voeding en levensstijl van toepassing. Een uitgebreide GI-tabel is hier te vinden: GI-tabel

Viscake uit de oven

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram kabeljauw- of koolvisfilet (diepvries, ontdooid)
  • 1 bekertje demi crème fraiche (125 ml)
  • 2 zure augurken, zeer fijn gesneden
  • 3 eieren, losgeklopt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de vis goed droog met keukenpapier. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui. Voeg de vis toe en druk deze tijdens het bakken uit elkaar met een spatel. Roer de crème fraiche en de augurken door de vis en breng op smaak met peper en zout. Meng de eieren erdoor. Doe het mengsel in een ingevette cakevorm (20cm) en bak de viscake in 20 minuten gaar. Serveer met groente naar keuze, bijvoorbeeld snijbonen.

Zuid-Franse vissoep

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 0,5 bakje champignons, in vieren gesneden
  • 100 ml. witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1,5 visbouillontablet
  • 1 bakje roze garnalen
  • 1 bakje rivierkreeft
  • 1 pangafilet of tilapiafilet, in stukken

Bereiding:

Verhit in een soeppan wat olijfolie en fruit hierin kort de knoflook. Champignons kort meebakken en dan de witte wijn, tomatenblokjes (incl. vocht) en 250 ml. water toevoegen. Bouillontabletten erboven verkruimelen en het geheel aan de kook brengen. Laat de soep met het deksel op de pan op een laag vuur zo’n 10 minuten zachtjes koken. Na 5 minuten de visfilet toevoegen en laten meegaren. Als laatste de garnalen en rivierkreeft toevoegen en kort meewarmen. Breng de soep op smaak met peper en zout.

Tonijnballetjes

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
  • 200 gram tonijn (diepvries, ontdooid)
  • sap en geraspte schil van 0,5 citroen (schoongeboend)
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 theelepel komijnpoeder (Djinten)
  • 1 eetlepel volkorenmeel
  • 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Hak de pijnboompitten fijn. Dep de tonijn goed droog en snij deze in kleine blokjes. Schep het citroensap en de –rasp met de sambal, het komijnpoeder, de pijnboompitten, het meel en de peterselie door de tonijn. Breng op smaak met zout en peper. Draai met vochtige handen balletjes van het tonijnmengsel. Verhit de olie in een hapjespan en bak de tonijnballetjes op hoog vuur goudbruin.

Garnalen in Boursin-roomsaus

Ingrediënten:

  • schaaltje reuzegarnalen o.i.d.
  • 100 ml demi crème fraiche
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • half doosje Boursin
  • peper en zout
  • gehakte peterselie
  • olijfolie

Bereiding:

Snipper het sjalotje en bak deze glazig in wat olijfolie. Voeg dan op een laag vuur de crème fraiche, Boursin en de geperste knoflook toe. Laat het geheel smelten en voeg peper en zout naar smaak toe. Als alles goed is opgelost voeg je de garnalen toe en strooi er wat peterselie over. Lekker als ‘saus’ bij een stukje zalm of met stokbrood en een salade.
© 2009 - 2017 Humanvalue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen op basis van de glycemische indexAfvallen op basis van de glycemische indexGI diëten, oftewel, glycemische index diëten, zijn helemaal hot in Amerika. Maar wat is de glycemische index en hoe kan…
Acne en voeding: puistjes voorkomen door je voedingAcne en voeding: puistjes voorkomen door je voeding"Wanneer je last hebt van puistjes moet je ab-so-luut geen chocola eten!" is een veelgehoorde uitspraak. Voeding heeft i…
Bewaar al je online recepten op één plekBewaar al je online recepten op één plekTegenwoordig kun je op vele sites lekkere recepten vinden, maar helaas staan deze allemaal op verschillende plekken. Alb…
Koolhydraten en de glycemische index van voedingKoolhydraten en de glycemische index van voedingDe glycemische index, ook wel afgekort als GI, is een waarde die aan voedingsmiddelen wordt gegeven die bepaalt hoe snel…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Visrrecepten met een lage GI (Glycemische Index)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Humanvalue
Gepubliceerd: 17-07-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!