InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Indische snacks: risolles (hartig gevulde flensjes)

Indische snacks: risolles (hartig gevulde flensjes)

In de Indonesische keuken zijn de indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden werden altijd schalen vol indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. De recepten zijn een overlevering van generatie op generatie, van oma Klein, tante Dé en tante Toet en ik heb ze weer van mijn moeder. Velen kennen indische hapjes al van de toko en Pasar Malam en nu heb je de kans om met deze recepten je eigen exotische snacks te maken.

Recept Risolles ( 35 á 40 stuks)

Ingrediënten voor beslag flensjes:
  • 200 gram bloem
  • 1 ei
  • 1/2 liter water
  • beetje zout

Ingrediënten voor de vulling:
  • 1kg rundergehakt
  • 2 uien, fijngehakt
  • 2 winterpenen, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 klein blikje doperwten
  • 1 klein bosje selderij, fijngehakt
  • 1 blokje vleesbouillon
  • zout, peper, nootmuskaat

Ingrediënten voor het bakken:
  • zonnebloemolie
  • 1 pak paneermeel
  • 1 ei
  • beetje bloem en wat water(voor een meelpapje)

Bereidingswijze:
  • Voor het beslag van de flensjes, neem je de mixer en ga je eerst de eieren goed door elkaar mixen. Dan de bloem beetje voor beetje toevoegen. Voeg er al roerende ongeveer ¾ liter lauw water bij. Neem een kleine koekenpan - met een doorsnede van ongeveer 15 cm - en doe een beetje olie in de pan, goed heten laten worden.
  • Bak van het beslag flensjes. Laat het beslag iets tegen de panrand lopen. De flensjes mogen beslist niet bruin worden, alleen maar laten garen in de pan en ze hoeven niet gekeerd te worden.
  • Rundergehakt fruiten met de fijngehakte uien, knoflook. Voeg de fijngehakte wortel toe en roerbak het geheel klaar. Dan de selderij en doperwtjes erbij doen, goed door elkaar mengen, beetje laten meebakken. Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen. De vulling is nu klaar.
  • Vuur uitdoen en even laten afkoelen.
  • Voordat je de risolles gaat bakken, eerst een meelpapje maken van wat bloem en water. Dit dient als plakmiddel voor de flensjes.
  • Leg op elk flensje één eetlepel vulling en vouw ze daarna dicht. Met het meelpapje en een kwastje goed dichtplakken. Wentel de risolles door losgeklopt ei, daarna door paneermeel. Frituur of bak ze in ruim olie in de koekepan.

Lees verder

© 2007 - 2017 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Indische snacks: Lemper (hartig gevulde rijstrolletjes)In de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden…
Tong Tong Fair 2010Twee jaar geleden werd het nog de Pasar Malam Besar genoemd, maar sinds 2009 wordt deze grote Indonesische markt Tong To…
Recepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerRecepten voor de Indische rijsttafel, ajam, bonen en meerDe Indonesiche rijsttafel is al sinds de repatriëring van de Indische Nederlanders geliefd bij vele Nederlanders. Lang k…
Tong Tong Fair brengt Indonesië dichtbijTong Tong Fair brengt Indonesië dichtbijTong Tong Fair is de huidige naam voor het grootste, jaarlijks in Den Haag gehouden, Indonesische festival in ons land.…
Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelRecepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelDe Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui…

Reageer op het artikel "Indische snacks: risolles (hartig gevulde flensjes)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Carolina Bouius, 11-09-2014 10:00 #16
Wat gebeurt er met het bouilion blokje kan het niet weer vinden in het recept.

Esther, 07-01-2013 16:02 #15
Adoe so leuk te lezen deze!

Het recept is idem als mijn Omi hem aan mijn mams ooit heeft gegeven en idd zoals wij hem ook al wat jaartjes maken. Alleen doen wij niet de risolles bakken als wij deze in de vriezer willen gooien! Maar lkkr ongebakken in de vriezer met tussen elke solles een in repen geknipte pedaalemmer zak. Pas als wij willen eten, dan doen wij ze pas lekker bakken!

Maar recept is en blijft Enak! Selamat makan

Bibi Soerabaya, 19-12-2012 14:53 #14
Heerlijk de risolles, maar moest velen wél waarschuwen dat het hartige gevulde pannenkoekjes waren! Heb n.l. een koffietafel geserveerd, maar ik houd zelf niet van allerlei zoetigheid, dus het waren allerlei hartige hapjes en broodjes.
Voor de zoetekauwen heb ik dus nog ff vermeld dat ALLES hartig was. Succes geboekt

Ilonka, 22-10-2011 10:58 #13
Ook ik heb de risolles gemaakt. Vond het veel werk, maar zeker de moeite waard. Ik had grote flensjes gemaakt en die konden gehalveerd worden, dus genoeg om te vullen.
Ik had alleen nog een soort ragout gemaakt van boter, meel en bouillon en daar de gehakt vulling doorheen gemengd. Dit geeft meer het idee van een kroketvulling en is heeeeerlijk.
Verder een goed recept. Hartstikke bedankt!

Jane van Loo, 14-09-2011 10:23 #12
Ze zijn heerlijk. Binnenkort is de man van mijn buurvrouw jarig en ze heeft mij gevraagd om 30 rusolles te maken voor zijn verjaardag. Heel veel kennissen vinden de rusolles ook heerlijk, maar ik weet niet wat ik voor 1 rusolles vragen moet. Heb er wel veel werk mee met het maken van deze hapjes. Graag verneem ik van jullie wat de prijs per stuk is. Ik weet dat ze op de Pasar Malam 2 euro per stuk kosten. Reactie infoteur, 08-04-2012
Hallo Jane,

Je kunt voor een risolles tussen de 1,50 en 2 euro vragen. In de toko vragen ze 2 euro per stuk.
Groetjes

Valentijn, 16-04-2010 11:14 #11
Heel lekker, en inderdaad, een beetje zoeter nog lekkerder geweest maar dat is kwestie van smaak. Verder heb ik eerst de vulling gedaan, tijdens het afkoelen daarvan kun je de flensjes maken… Maar bedankt voor het recept. Reactie infoteur, 23-04-2010
Geen dank! Fijn dat ze zo goed gelukt zijn!

Ronlad, 29-09-2008 05:39 #10
Ze, en de hele familie vonden het superlekker :-) Enkel kritiekpunt was dat de vulling misschien wat zoeter had gekund (misschien ter overweging, ik vond het prima zo!). Maar de hele lading was binnen 10 minuten weg… Overigens, het recept geeft aan 35 a 40 stuks. Ik kom niet verder dan 20. Denk dat ik ze veels te groot maak… Nogmaals dank voor dit geweldig recept. Reactie infoteur, 01-10-2008
Hey Ronlad, leuk om te horen dat de hele familie het lekker vond! Het koekpannetje dat mijn moeder gebruikte voor de risolles was niet zo groot. Volgens mij had het een doorsnede van 15 cm en dus krijg je pakketjes van ongeveer 10 cm. Maar de smaak is hetzelfde hoor, alleen krijg je er natuurlijk veel meer risolles uit.

Klaaske Enthoven, 21-09-2008 15:53 #9
Hallo, ik zou graag alles willen weten over lekkere pasteitjes, risolles etc. willen weten.Wij, nu mijn man en ik hadden vroeger een hele club vian de voetbal en handbal, en daar waren een heleboel indo's bij!
Daar hebben wij een lange tijd mee omgegaan, maar door verhuizingen, wij wonen nu in Wieringerwerf, en de anfdere in Amsterdam, is da kontakt gewoon verloren gegaan.Heel erg jammer, alleen met de kerst stuur ik nog altijd een kaartje!Maar het heerlijke eten is daar bij ingeschoten!Nu maak ik al wel zelf indische rijsttafels, maar aan de pasteitjes en de risolles, van vroeger heb ik me nog niet ingelaten.Dus bij deze hoop ik dat ik wat heerlijke recepten kan vergaren! Alvast mijn hartelijke dank
Lieve groetjes van Piet en Klaaske Enthoven Reactie infoteur, 01-10-2008
Hallo Klaaske, in mij special Indische Snacks hier op Infonu, kun je alle recepten vinden die je zoekt!

Ronlad, 13-09-2008 04:55 #8
Eindelijk het recept :-p
Mijn moeder vertikt het om 't recept te geven, dus zelf maar aan de slag gegaan. Ivp 200 gr bloem het dubbele gebruikt en de rest voor het flensbeslag ook in verhouding. Het ging precies! De mijne smaakt natuurlijk het lekkerste maar dat vinden jullie natuurlijk ook van je eigengemaakte risolles.
Hartelijk dank nogmaals. Reactie infoteur, 13-09-2008
Hey Ronlad, geen dank, leuk dat ze zo goed gelukt zijn!
(Ben benieuwd hoe je moeder je risolles vindt!)

Moosje, 12-09-2008 17:19 #7
Als je de helft over hebt vd vulling maak je daar toch pasteitje van… :-)

Chantal, 01-09-2008 12:58 #6
Ik ben op zoek naar een lekker recept voor te frituren of te stomen, maar wil deze tevens in kunnen vriezen. (lemper en loempia weet ik), maar kan dat ook bij deze of weet u mij een goed aan te raden? Reactie infoteur, 01-09-2008
Hoi Chantal, bedoel je dat je de risolles wilt invriezen? Dat gaat heel goed hoor, nadat je ze gebakken hebt en goed afgekoeld zijn. Je kunt ze daarna gewoon in de oven weer opwarmen.

Iwan Krahmer, 03-05-2008 21:07 #5
Hallo, Dit recept lijkt op de recept van mijn moeder! Mis alleen de suiker die gooit me ma er ook altijd in, als het klaar is gooit ze er een klein beetje bloem in met een scheutje melk en dan word het meer een ragout! de wortel maak ik ook niet zo fijn meestal kleine stukjes (mini dobbelsteenstjes) Oh jaze zegt altijd beetje veel nootmuskaat!

Ben je toevallig fam van Tante winnie uit Hellevoetsluis (Tante Dé en Oom fred woonden in Rijswijk)? Reactie infoteur, 07-05-2008
Hallo Iwan, nee, ik ben geen familie van je tante. Het recept dat ik hier geef is ook van mijn moeder en het kan idd ook als een soort ragout gemaakt worden. Persoonlijk vind ik mijn moeders versie de lekkerste omdat je alle ingrediënten goed proeft.

Esther, 02-05-2008 11:40 #4
Hallo!

had inderdaad nog een helft van de vulling over zeg maar…
misschien halveren, ga het binnenkort nog een keertje maken, was veel te lekker!

Esther, 29-04-2008 16:35 #3
Hoi!

ik heb vanmorgen met een aantal moluks / indische dames deze risolles gemaakt en we hebben genoten! Alleen het beslag was veel te weinig voor het aantal vulling! (of wij hebben iets niet goed gedaan!)
Voor herhaling vatbaar! Reactie infoteur, 02-05-2008
Hoi Esther, bedankt voor je leuke reactie. Hoeveel vullng had je nog over? Ongeveer de helft? Dan pas ik het recept aan!

Petra, 02-02-2008 13:19 #2
Hallo, Ik heb van mijn indische schoonmoeder geleerd hoe deze risolles te maken zijn. Als je makkelijk de flensjes wil maken kun je ook verdunde pannenkoekenmix gebruiken.
Net zo lekker! Succes!

Marjo, 20-08-2007 11:06 #1
Ik heb de risolles gemaakt en ze waren echt super! ik wil alleen even zeggen dat je beter een ander recept voor de pannenkoekjes kan nemen. Ik heb van mijn oma een recept gehad en die is echt super goed. Dat recept is:
1/2 liter water of melk of een mix daarvan
200 gram bloem
1 ei
beetje zout

Groetjes,
Marjo Reactie infoteur, 06-09-2007
Hey Marjo, bedankt voor de reactie! Kun je me ook zeggen waarom ik beter een ander recept kan gebruiken, wat mankeert er aan? Wil ik graag weten, dan kan ik mijn recept aanpassen.
En hoeveel pannekoekjes krijg je met je oma's recept?
Alvast bedankt!

Infoteur: Miki
Laatste update: 01-10-2008
Gepubliceerd: 01-04-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Indische snacks
Reacties: 16
Schrijf mee!