Potje brood of broodpotje

Potje brood of broodpotje In een bloempot of in kleine bloempotjes kun je broodjes bakken, zowel in de oven als ook buiten tussen de nog warme kooltjes van de barbecue.

Voorbereiden

Twee grote ongeglazuurde bloempotten, of een aantal kleinere, schoonmaken en minstens 2 uur in een bak met water onderdompelen. Wanneer je oude potten wilt gebruiken, deze in een sopje schoonboenen. De nieuwe potten insmeren met boter, aan beide kanten. (alleen de binnenkant wanneer je in kooltjes of as wilt bakken). Oude potten bekleden met bakpapier of folie en licht invetten.

Broodmix

  • 1 pak wit broodmix
  • 1 eetlepel gedroogde provinciaalse kruiden
  • 1 eetlepel tijm

Bereiding:

Het deeg klaarmaken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Na het rijzen het deeg mengen met gedroogde provinciaalse kruiden en de tijm. Het deeg verdelen over de potten of kleine potjes en nog minstens een half uur laten rijzen onder een doek op kamertemperatuur.

  • In de oven: de oven (hete lucht) voorverwarmen op 200 graden, broden een half uur bakken. Wanneer je met de bolle kant van een lepel op het brood tikt moet het hol klinken. Wanneer je kleine potjes doet ligt het heel erg aan het formaat maar 20 minuten is wel het maximum.
  • Op een vuurtje: (behalve wanneer je een hele dag hebt om te bakken) alleen kleine potjes tussen de kolen of as zetten. Brood is gaar wanneer het een hol geluid geeft als je er op tikt.

Het brood na het bakken op een rooster af laten koelen, de potten zijn ook gloeiend! Daarna voorzichtig uit de potten halen. Of niet…

Eten

De broodjes zijn natuurlijk net zo lekker als een gewoon broodje, de manier waarop ze gebakken zijn is vooral speciaal. Het is leuk om ook wat met die vorm te doen.
  • de kleine broodjes kunnen in de potjes blijven zitten, maak met een vork een gat in de bovenkant en vul dat met stroop, jam of honing.
  • Maak een echte ‘bloempot’: Laat het brood in de pot zitten en bestrijk deze met suikerglazuur met een groen kleurtje. (een half kopje poedersuiker mengen met een heel klein beetje water, kleuren met een beetje ranja of kleurstof) Steek daarna een plastic of papieren bloem in het brood, maakt gelijk een goed moederdagcadeau!

Een broodpotje

De bereiding is gelijk aan het vorige recept. Maar nu geen brood in een potje maar erom. De potten aan de buitenkant goed invetten met boter. Van het deeg een lap maken met een roller. De deeglap om de pot vouwen en het geheel nog een minuut of 10 laten rusten. In een voorverwarmde oven van 200 graden, ongeveer een half uur. De pot daarna verwijderen (dit is een lastig klusje). Het ‘broodpotje’ nog een kwartier in de hete oven laten staan, daarna uit laten dampen op een rooster. Je kunt het brood vullen met een koude salade.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bakkersformuleDe bakkersformuleProfessionele bakkers werken ermee en steeds meer thuisbakkers ook: de bakkersformule. De bakkersformule wordt gebruikt…
Injera, brood uit EthiopiëEthiopië heeft het een goede keuken. Een traditioneel recept is de Injera. Het lijkt een pannenkoek, maar het is brood.…
Eenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEenvoudige Indiase kipcurry met zelfgemaakte rotiEen echte Indiase curry is helemaal niet moeilijk om te maken en ook het brood is simpel zelf te maken. De smaak van een…
Recepten met oud broodOud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te tover…

Fruitcocktails lekker en gezondFruitcocktails lekker en gezondDe fruitcocktails kunnen het hele jaar en toch zijn we er in het voorjaar en zomer actiever mee dan in de koude(re) maan…
Heerlijke asperge gerechtenHeerlijke asperge gerechtenLaten we beginnen dat niet iedereen asperges lekker vindt. Maar als het seizoen er weer is wordt er volop van genoten en…
Bronnen en referenties
Reactie

Frank, 30-06-2016
Beste, indien je de potjes enkele maanden laat staan ontstaat er een onaangename smaak die een combinatie is van verschaald botervet en gebakken potaarde. Ook na zorgvuldig wassen, spoelen, enz. Heb van alles geprobeerd want had een collectie van 18 potjes daarvoor speciaal gekocht. Reactie infoteur, 03-07-2016
Echt geen idee, maar misschien komt er nog iemand met een oplossing :-).

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.