InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Goede zondagse soep uit Oma's keuken

Goede zondagse soep uit Oma's keuken

Hoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, "die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker". Iedereen is er gek op, de goede zondagse soep die alleen echte oma's kunnen maken. En het is zo makkelijk ! Je hoeft er niet eens bij te blijven, 6 uur tijd en een gasfornuis, meer heb je niet nodig.....

Soep uit Oma's keuken

Ingrediënten

  • soepvlees, aan stuk of in stukjes gesneden, voor een grote pan soep heb je ongeveer 800 gram nodig, als je graag veel groenten in je soep wilt heb je ook genoeg aan 600 gram soepvlees
  • bladselderij
  • vermicelli, fijne of middelmaat naar eigen voorkeur
  • bouillonblokken, voor een grote pan soep heb je er 7 nodig
  • als je groenten in je soep wilt kun je een grote zak soepgroenten erbij voegen, maar zonder groenten is het ook heerlijk, eventueel met alleen bloemkool en bladselderij
  • water

Bereidingswijze

Pak een grote kookpan en vul die voor ongeveer 3/4 met water. Voeg daarbij het soepvlees en zet de pan op groot vuur. Op het moment dat het water begint te koken zul je zien dat er schuim op het water komt, dit zijn de afvalstoffen en het bloed dat uit het vlees komt. Schuim het water af, totdat het water goed kookt en er geen schuim meer naar boven komt. Draai daarna het vuur klein, en voeg de 7 bouillonblokken toe. Verplaats je pan naar het kleinste pitje en draai het vuur helemaal laag, leg de deksel op de pan op een klein kiertje. Laat dit zo staan voor minimaal 6 uur, hoe langer je het laat staan hoe malser het soepvlees zal worden. Controleer regelmatig of de soep niet kookt, want dat is niet de bedoeling, en zorg ervoor dat er geen water verloren gaat.

Na minimaal 6 uur is uw soepvlees gaar. Als het aan 1 stuk is kunt u het in stukjes snijden, als het al in stukjes gesneden is hoeft dat natuurlijk niet meer. Nu kunt u de soep naar uw smaak afmaken. Voeg eventuele soepgroenten toe, of alleen maar bladselderij. Vermicelli moet u pas toevoegen als de soepgroenten gaar zijn, want na 10 minuten is vermicelli al gaar.
Plakt de vermicelli niet meer, dan is ie goed. Draai de soep uit, en klaar !!!

Tip: Verse goede soep is het lekkerste als het 1 nachtje in de koelkast heeft gestaan en de volgende dag weer opgewarmd is, de smaak komt dan het beste tot zn recht.

Een erg lekkere combinatie met alle soorten soep:

Erg lekker bij alle soorten soep is natuurlijk brood met (kruiden)boter. Zelf kruidenboter maken is natuurlijk het lekkerste. Als je van pittig houdt is het lekker om er een beetje sambal doorheen te doen, en er zit ook veel verschil in verse knoflook of knoflookpoeder. Kruiden uit een potje of vers gesneden, mogelijkheden genoeg. Een erg lekker recept en eenvoudig te bereiden is het volgende: ( uit www.mijnreceptenboek.nl)
  • 100 gram zachte boter (roomboter of halvarine)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 dessertlepel gehakte peterselie
  • 1 dessertlepel gehakte bieslook
  • 1 dessertlepel gehakte kervel
  • 1 dessertlepel gehakte dille
  • enkele druppels citroensap
  • mespuntje zout

Roer de boter in een kommetje zacht. Pers de teentjes knoflook erboven uit. Gooi de vliesjes weg. Roer de tuinkruiden en het citroensap eronder. Maak op smaak met een klein beetje zout.

Smakelijk eten!
© 2009 - 2017 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Basisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepBasisrecept voor doorgestoken groentesoep en pureesoepEen doorgestoken soep is een soep dat gemixt is. Pureesoepen zijn gepureerde soepen. Lees hier welke bestanddelen deze s…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Je hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te makenJe hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te makenVerse soep smaakt op ieder moment van het jaar. Uiteraard hebben we er minder zin in tijdens de zomermaanden, maar omdat…
Snel gewicht verliezen; het soepdieetSnel gewicht verliezen; het soepdieetHet soepdieet is een dieet dat gebruikt wordt voor ziekenhuispatiënten die snel gewicht moeten verliezen voor het onderg…

Reageer op het artikel "Goede zondagse soep uit Oma's keuken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Mamasan (infoteur), 27-06-2011 23:29 #2
Op de verpakking van bouillonblokken staat duidelijk dat je 1 bouillonblok per halve liter nodig hebt… in het artikel staat 7 bouillonblokken, dus kom je uit op een 4 liter pan ( standaard maat grote kookpan) die je dus niet tot aan de rand toe vult om ruimte over te houden voor het soepvlees en de eventuele groenten, waardoor je dus ongeveer 3 a 3,5 liter water gebruikt…

groetjes Mamasan

Charles, 26-06-2011 10:27 #1
Iedereen heeft een eigen mening over, wat een grote pan is. Het is handig om de liters en het aantal bouillonblokken per liter te vermelden.

Infoteur: Mamasan
Laatste update: 19-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 2
Schrijf mee!