Fruitsalade recepten (voor de zomer)

Fruitsalade recepten (voor de zomer) Met fruitsalades kan je heel veel kanten op. Het is niet alleen lekker als bijgereht, maar je kan het ook gebruiken als nagerecht of gewoon tussendoor. Fruitsalade is heerlijk fris en na een zware maaltijd niet te zwaar op de maag. Een fruitsalade is heel makkelijk om te maken en je kan er heel veel mee variëren. Fruitsalades zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens hartstikke gezond. Door de frisse smaak van fruit, komen fruitsalades vooral in de zomer tot hun recht. Er worden hier een aantal verschillende fruitsalades beschreven. Het beste voor een echt lekkere fruitsalade is vers fruit te gebruiken. Fruit in blik bevatten namelijk veel meer suikers en de smaak is ook niet geweldig. Komt er fruit in het recept voor die seizoens gebonden is, dan kan je natuurlijk wel fruit uit blik nemen. Tegenwoordig bestaat ook ingevroren fruit. Dit fruit is net ze vers als vers fruit, maar is alleen ingevroren. Meestal is het ingevroren fruit het zomerfruit zoals, aardbeien, bramen en frambozen.

Fruitsalade met chocolade dip

Deze fruitsalade is heerlijk als nagerecht. Door de chocolade is het wel iets zwaarder. Niet alle fruitsoorten zijn gechikt voor dit recept, want niet alle soorten fruit smaken lekker met schocolade.

Ingrediënten

  • 300 gram Pure of melkchocolade
  • 1 bakje kleine aardbeien
  • 1 flinke tros wiitte pitloze druiven
  • 1 banaan

Verwarm de chocolade au bain marie. Maak nu het fruit schoon en snij de banaan in hapklare plakken. Meng het fruit en verdeel het over 6 schaaljes. Zorg er voor dat de chocolade goed warm is en verdeel de chocolade in 6 kleine schaaltjes. Serveer het fruit en de gesmolten chocolade met een servet en een klein vorkje. En dippen maar.

Fruitbowl

Vruchtenbowl kan je het beste 1 dag van te voren maken. Aangezien er bij dit recept alcohol word gebruikt, zullen er niet al te veel vitamines meer over blijven. Dit recept is erg populair op feesten.

Ingrediënten

  • 2 kilo verschillende vruchten naar smaak, vers of uit blik
  • port
  • mousserende wijn

Het beste kan je hier voor een mengsel van vers fruit en fruit uit blik gebruiken. Bij gebruik van alleen vers vruit moet er wat suiker toegevoegd worden. Je mist dan namelijk het zoete vruchtensap uit de blikjes. Neem een grote schaal of pan en doe daar al het fruit in. Schenk hier de port bij en dek de schaal of pan af. Zet de schaal of pan een nachtje in de koelkast. Nu kan de port lekker een nachtje in het fruit trekken. Vlak voor het serveren kan de mousserende wijn toegevoegd worden. Serveer de bowl in brede glazen en geef er een vorkje bij.

Kindervariatie bowl

In plaats van port gebruik je grenadine siroop met wat water. Voor de mousserende wijn kan je water nemen met een beetje prik, bijvoorbeeld: Spa Marie-Henriette (groene spa).

Zomerfruit met noten

Een combinatie van fruit en noten is heerlijk. De noten geven net even die stevige bite. Ook noten zijn erg gezond. Gebruik voor dit recept het liefst fruit wat niet te nat is.

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 1 zurige appel
  • 1 peer
  • 1 citroen
  • 1 handje chocolade rozijnen
  • 1 handje walnoten (zoutloos)
  • 1 handje hazelnoten (zoutloos)
  • poedersuiker

Pers de citroen uit. Snij het fruit in stukjes en leg ze even in het citroensap. Het citroensap zorgt er voor dat het fruit niet bruin kleurt. Giet het citroensap af. Meng nu de chocolade rozijnen, walnoten en hazelnoten door het fruit heen. Verdeel dit mengsel in bakjes en garneer het met een beetje poedersuiker. Als variatie kan je er ook een bolletje vanille ijs er bij serveren.

Fruittaartje

Een fruittaartje kan je ook het beste een dag van te voren maken. Er zitten niet zo veel caloriën in, dus lekker voor de lijn.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • siroop (kleur na keuze)
  • 12 blaadjes gelatine
  • rode vruchten (aardbei, framboos, bramen, rode bessen)
  • poedersuiker
  • slagroom

Maak eerst het fruit schoon en verdeel het in bakjes Geen kop op de bakjes maken, het fruit moet iets onder de rand blijven. Laat de gelatine blaadjes 5 minuten wellen ik koud water. Doe 1 liter water in een pan en voeg daar wat siroop aan toe, tot het water een kleurtje heeft. Verwarm het water met siroop tot het bijna kookt, en doe daar de voorgewelde gelatine blaadjes in. Los de gelatineblaadjes goed op in het water met siroop. Zet het vuur uit en laat het gelatine mengsel iets afkoelen. Schenk nu het gelatine mengsel in de bakjes tot het fruit helemaal onder het gelatine mengsel zit. Zet nu de bakjes met fruit voor een nacht in de koelkast. Haal de bakjes met fruit de volgende dag uit de koelkast, en keer het bakje op een bordje om. Je hebt nu een fruittaartje. Garneer met een beetje poedersuiker en een toefje slagroom er naast.
© 2009 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 verschillende manieren om een lekkere fruitsalade te makenOp de lijn aan het letten en toch zin in een toetje? Of gewoon gek op fruit? Er zullen hier 4 verschillende recepten wor…
Fruitsalade voor alle seizoenen, receptFruitsalade voor alle seizoenen, receptFruitsalade met olijfolie, citroensap, beetje (poeder) suiker en kaneel, super fruitig, gezond, fris en veelzijdig! Snel…
Wat doen tegen menopauze? Wisselend humeur en misselijkheidWisselend of opvliegend humeur oplossen tijdens de menopauze? Het kan! Heel wat vrouwen hebben er last van en soms kan h…
Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Basische voeding, recepten voor ontbijt: een portie energie!Veel van de gezondheidsklachten ontstaan doordat onze voeding overwegend zuurvormend is. Door het nuttigen van teveel zu…

Lunchen met kinderen, de receptenLunchen met kinderen, de receptenLunchen met kinderen, je kunt natuurlijk een broodje smeren maar zo af en toe maak je er misschien een beetje meer werk…
Pittige borrelhapjes met rundergehaktPittige borrelhapjes met rundergehaktHet voordeel van rundergehakt is dat je het zo pittig kan maken met verschillende ingrediënten als je maar wilt. Het geh…
Bronnen en referenties
  • Oma's receptenboek smulweb
Lautof (148 artikelen)
Gepubliceerd: 28-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.