InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch

Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch

Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch Rode kool was als kind allesbehalve mijn favoriet. Evenmin als spruitjes. En dan boerenkool: toch alleen met Carnaval zeker! Maar soms moet je toch wat en je denkt: ach laat ik ze een herkansing geven. Dan blijkt het enorm mee te vallen. Je kunt met die kolen alle kanten op. Verafschuw je de koollucht? Het resultaat van te lang laten koken! De meeste kool heeft van zichzelf geen erg geprononceerde smaak, daar kun je dus van alles mee uithalen; een groente die graag met zich laat sollen.

Inhoud


Typisch Nederlandse kost: zuurkool met puree en worst

Ingrediënten

  • 1 pond zuurkool uit het vat, van de groenteman
  • Magere, biologische spekreepjes
  • 1 ui
  • 8 peperkorrels
  • 8 jeneverbessen
  • Aardappelen
  • Klontje boter
  • Scheutje melk
  • Peper en zout
  • Biologische zuurkoolworst

Verder nodig: koekenpan, braadpan, handmixer

Werkwijze

Wel de worst 10 min. in warm water en braad hem daarna om en om 20 min. in boter.
Bak de spekreepjes en de ui in boter in een braadpan.
Voeg de zuurkool, peper en jeneverbessen toe.
Schil en kook de aardappelen in blokjes.
Pureer en klop de aardappelen luchtig met een scheutje melk en klontje boter met de handmixer.
Dien de zuurkool en de puree met de worst apart op.

Fast cooking: spruitjes met spek en champignons

Ingrediënten

  • 1 pond spruitjes
  • 1 stuk zuurkoolspek of spekreepjes
  • 1 doosje champignons (gewone of grot- of kastanjechampignons)

Rijst of aardappelen en evt. vlees, bijv. karbonade.

Werkwijze

Breng ca. ½ liter bouillon aan de kook
Bak de spekjes uit en voeg de gevierendeelde champignons toe.
Haal indien nodig de buitenste blaadjes eraf en kerf kruiselings in.
Voeg de spruitjes bij het spek roer om en bedek met bouillon.
Laat pruttelen tot je in de spruitjes kunt prikken, maar niet te zacht zijn!
Giet het vocht meteen af, ook al is de rijst of puree die je erbij geeft nog niet klaar, anders garen ze door, verliezen hun frisgroene kleur en krijgen een wrange smaak!
Het sap is erg lekker om te drinken.
Geef er eventueel nog vlees bij.

Vegetarische keuken: boerenkool met walnoten

Ingrediënten

  • 1 pond boerenkoolbladeren
  • 1 grote ui
  • 2 handjesvol walnoten
  • Aardappelpuree (zelfgemaakt)
  • Groentebouillon (van een blokje)
  • Peper en zout naar smaak

Werkwijze

Pel de walnoten en breek in stukken.
Was de boerenkool grondig en snijd fijn.
Bak in een braadpan de ui in olie of boter tot hij zacht is en voeg de kool toe.
Schep om en schenk er de bouillon bij.
Rooster de walnoten (af en toe omroeren!) in een koekenpan tot ze bruin zijn.
Dien op met puree of rijst.

Warme geroosterde walnoten: verrassend lekker als snack bij een glas bier of wijn. Of probeer eens gepofte kikkererwten. Wel meteen opeten, want je kunt ze niet bewaren.

Op de Oosterse toer: spitskool met gierst en tofu

Ingrediënten

  • 1 spitskool
  • Een stukje verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • Sojasaus
  • 1 bouillonblokje
  • ca. 100 gram gierst p.p. (kooktijd ca. 30 min.)
  • tofu

Werkwijze

Breng water aan de kook met het bouillonblokje en giet er dan de gierst in.
Snijd de verse gember in plakjes en bak met de gesnipperde ui en knoflook in olie.
Voeg reepjes wortel toe en bak tot alles glazig is.
Voeg fijngesneden spitskool in etappes toe, keer steeds om en besprenkel met sojasaus.
Giet het overtollig groentenat af bij de gierst of drink het op.
Bak de tofu/tahoe in een koekenpan

Exotische en pittig: bloemkool met kerry

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (in roosjes)
  • 2 cm verse gember (in dunne plakjes)
  • 2 chilipepertjes (fijngewreven)
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 tl ongekookte rijst
  • Snufje zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • ½ tl garam masala (pittig kruidenmengsel)
  • ¼ kurkuma
  • 3 el olijfolie

Wok of koekenpan

Werkwijze

Verhit de olie op hoog vuur en voeg rijst en komijnzaad toe. Laat de rijst al roerend goudbruin worden.
Voeg de bloemkoolroosjes, gember en chilipepers toe.
Laat de bloemkool al roerend in 5-7 min. lichtbruin worden.
Voeg zout, zwarte peper, garam masala en kurkuma toe.
Roer om en voeg 4 el water toe.
Draai het vuur halfhoog en laat de bloemkool afgedekt in 2 min. gaar worden.

Biologisch: gestoofde Chinese kool met sherry

Ingrediënten

  • 1 Chinese kool
  • 1 teentje knoflook
  • 4 el. Olie
  • 4 ontbeende biologische schouderkarbonade
  • 1 el sojasaus
  • 2 el sherry
  • 2 theelepels tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 1 theelepel suiker
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • snufje zout

Werkwijze

Snijd de kool zeer fijn en schep in kokend water met wat zout.
Neem de kool er na 4 min. weer uit en laat goed uitlekken.
Halveer de knoflook en bak zachtjes in olie.
Verwijder de knoflook en bak hierin nu 2 min. de in reepjes gesneden karbonade.
Voeg nu de kool, alle overige ingrediënten en een kopje water toe.
Laat dit maximaal 10 min. sudderen.
Een teveel aan vocht kun je met wat maizena binden tot een sausje.

Lees verder

© 2009 - 2017 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Groenten: KoolgewassenGroenten: KoolgewassenAlle bekende koolsoorten behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net zoals de radijs, raapstelen en broccoli. De b…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
De groententuin: KolenZelf groenten kweken is leuk. Je bent afhankelijk van de weeromstandigheden of je oogst zal lukken of niet. De groenten…
De GroentekalenderDe GroentekalenderWe willen het tegenwoordig allemaal veel vaker: zo vers mogelijk eten. Alleen zijn we het niet meer zo gewend. Regelmati…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarisch"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Stine
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Winterkost
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!