InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazie

Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazie

De Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Vreemd is dat niet, het land is vanzelfsprekend rijk aan al deze natuurlijke schatten. Kaneel, kardemon, gember, kruidnagelen, peper, anijs en vele andere specerijen worden massaal verbouwd, geoogst en gegeten. In Sri Lanka is de bevolking gek op curry's. De Sri Lankaanse curry is pittig, maar bevat ook veel meer gerechten dan alleen dat ene bakje. Alles over de Srilankaanse curry en recepten voor Srilankaans eten.

Curry

Ingrediënten
  • 500 gram vlees, vis of groente
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen venkelzaad
  • 2 theelepels cayennepeper
  • vers gemalen zwarte peper
  • 3 eetlepels mais-, of arachideolie
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • sap van 1 limoen
  • 1 stukje gember
  • enkele kerryblaadjes
  • 1 theelepel amandelessence
  • 1 mespuntje geelwortelpoeder of saffraan
  • 1 pijpje kaneel
  • 3 kardemonpeulen
  • 3 kruidnagelen
  • 1 half kopje azijn
  • zout naar smaak

Doe het vlees of vis in een kom.
Voeg de gemalen koriander toe met de gemalen komijn, het gemalen venkelzaad, de cayennepeper en flink wat zwarte peper. Meng alles zodat het vlees rondom bedekt is en laat het 15-20 minuten staan.

Snipper de ui en fruit deze met de kaneel, kruidnagelen, kardemon en kerryblaadjes.
Voeg als de uien bruin zijn de fijngesneden knoflook en gember toe.
Doe dan het gemarineerde vlees, de vis of de groenten erbij.
Bak even lekker aan.
Voeg vervolgens de amandelessence, het geelwortelpoeder, het zout en de azijn en het limoensap toe.
Laat het mengsel 20 minuten sudderen of tot het vlees gaat is.
Wie een dikkere saus wil kan een half kopje yoghurt toevoegen.
Tevens kan een kokosvariant worden gemaakt. Voeg in dat geval op het einde 175 ml kokosmelk uit blik toe. Eerst wel goed schudden.

Bij een Sri Lankaanse curry worden diverse andere gerechten geserveerd zoals groenten en linzen

Spinazie met linzen

Ingrediënten
  • 1 pond verse spinazie of diepvriesspinazie
  • ½ kop oranje linzen
  • ½ kop kokosmelk
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels ongeroosterde currypoeder
  • 1 eetlepel geelwortel (kurkuma of koenjit)
  • Zout naar smaak
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene peper
  • een snufje kaneel
  • stukje citroengras
  • 1 kop water

Was de spinazie en hak het in kleine stukjes.
Snijdt knoflook, ui en groene peper.
Was de linzen en mix ze met de spinazie.
Voeg alle specerijen toe en de ui, de knoflook en de groene peper.
Kook alles ongeveer 10 minuten op een middenhoog vuur.
Voeg op het laatste het zout toe en de kokosnootmelk.
Laat het gerecht dan nog 2 minuten koken.
Geef bij deze 2 gerechten witte rijst en een komkommersalade.

Lekker na de maaltijd is een thee met allerlei specerijen.

Specerijenthee

Ingrediënten
  • 1 theelepel thee
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel koriander
  • 2 peulen kardemon
  • 1 theeleper gemberpoeder
  • 4 koppen heet water
  • 4 druppels vanilleolie

Meng eerst alle specerijen, stamp de kardemon.
Doe dan een halve theelepel van het specerijenmengsel bij de thee.
Bewaar de rest van het mengsel op een droge plaats.

Bereiding: Doe de thee met de specerijen in een pot, voeg heet water toe en laat 3 minuten trekken.
Voeg de vanille olie toe (en suiker naar smaak).
Zeef de thee bij het inschenken met een zeefje.
Specerijenthee werkt stimulerend op het lichaam en is effectief tegen buikklachten.

Ook lekker:

Cacaomelk

Ingrediënten
  • 4 kopjes melk (kan warm, maar ook koud)
  • 2 theelepels cacaopoeder
  • 4 druppels vanille of bananenolie

Bereiding: Doe de cacaopoeder in een kan, voeg de melk toe en roer met een lepel of garde tot het poeder is opgelost.
Voeg de druppels olie toe en roer weer.
Voeg eventueel nog suiker toe.

Lees verder

© 2009 - 2017 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoestend bijkomen van de Sri Lankaanse currySri Lanka heeft veel typische gerechten. Daar valt onder ander de Sri Lankaanse curry onder. Heet en lekker is deze Sri…
Tamil Tijgers uit Sri LankaDe Tamil Tijgers zijn al decennia's bezig met het krijgen van een eigen staat. Maar in 2009 komen er berichtten naar bui…
Specerij: kaneelKaneel is een van de meest gebruikte specerijen en in de geschiedenis van dit specerij heeft Nederland een niet onbelang…
Goedkoop vliegen met SriLankan AirlinesGoedkoop vliegen met SriLankan AirlinesGoedkoop vliegen wordt steeds lastiger, maar het beste kun je het als Nederlander nog steeds net over de grens zoeken. E…
Reizen naar Afro-AziëReizen naar Afro-AziëIn Azië blijken Afrikanen te leven, al honderden jaren met behoud van hun cultuur in de vorm van o.a. muziek. Het zijn d…

Reageer op het artikel "Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Singalees
Laatste update: 15-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Sri Lanka
Schrijf mee!