InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Cake, Cakes, Cakeje

Cake, Cakes, Cakeje

Cake, Cakes, Cakeje Iedereen lijkt hét geweldige recept voor cake te hebben, er is er echt maar één. Hieronder ons recept voor cake, kan niet mislukken.

De ingrediënten:

  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren

De boter en de eieren moet op kamertemperatuur zijn. Ga geen boter opwarmen of zoiets, laat dan maar zitten. Het is best te doen om alles in één keer in een kom te doen en daarna flink de mixer erop. Iets chiquer is het om eerst de boter met de suiker te mengen. Daarna de helft van het meel, tenslotte de eieren, één voor één en dan de rest van het meel.

De oven voorverwarmen op 150 graden. Een cakevorm goed invetten en daarna wat paneermeel in de vorm strooien. Kan ook met bloem maar wanneer je daar te veel van laten zitten krijg je zo’n witte vlek op de cake.

Na 1 uur op 150 graden is de cake gaar. Laat de cake dan nog wel een kwartiertje in de oven staan. Daarna een half uur buiten de oven laten afkoelen en dan op een bord of schaal storten.

Er zijn manieren om te testen of de cake gaar is, sommige mensen prikken met breinaalden, je kunt hem even indrukken, maar het beste is om er vanaf te blijven. Cake met dit gewicht hoeft maar 1 uur in de oven en is dan gaar.

Hét recept een beetje veranderen?

Er niet teveel aan sleutelen maar in plaats van zelfrijzend bakmeel kun je bloem gebruiken met een half zakje bakpoeder. Je kunt een ei vervangen door een scheutje melk. Dat is het wel.

Wat toevoegen?

  • Het wordt wel mierzoet maar een zakje vanillesuiker kan altijd.
  • Een appel in kleine stukje snijden, mengen met een flinke mespunt kaneel en een beetje poedersuiker. Even laten staan en dan door het deeg mengen.
  • Zo’n 200 gram rozijnen en krenten door bloem halen, even afkloppen en dan ook als laatste door het deeg mengen.(Wanneer je het niet door de bloem haalt zakken de vruchten naar beneden.)
  • Voor een ‘marmercake’ meng je 25 gram cacao met 40 gram suiker. Dit meng je door de helft van het beslag. Daarna bouw je de cake laag voor laag op.

Voor kleine cakejes……….

kun je hetzelfde beslag gebruiken. Papieren vormpjes voor 2/3 vullen met beslag, 25 minuten in de oven.
Kleine cakejes kun je vullen met hetzelfde als de grote cake. Een beetje jam bovenop staat hier ook goed, een stukje chocolade of iets dergelijks.

Versieren

  • Vooral de kleine cakejes doen het goed met een beetje versiering. Veel is natuurlijk kant-en-klaar te krijgen maar is ook net zo handig te maken. Met poedersuiker en een héél klein beetje water maak je prima suikerglazuur. Het is een handigheidje maar de truc is weinig, heel weinig water, gewoon met druppels toevoegen. Glazuur kun je een kleurtje geven met een middeltje uit de toko. Maar met allerlei smaakjes ranja is het ook te doen. In plaats van water, meng je poedersuiker met ranja, de kleur is iets minder maar het is wel een veel goedkoper alternatief.

  • Chocoladeglazuur is ook in de winkel te krijgen, je kunt ook 100 gram pure chocolade mengen met een flinke eetlepel water. Op de kleinste pit langzaam opwarmen of au bain marie. Gebruik wel goede chocolade met een hoog cacaogehalte. Je proeft het echt.

Suikerglazuur en ook chocolade is een prima lijm voor allerlei kleine versieringen. Die kun je nu in grote hoeveelheden en variaties in de supermarkt krijgen maar er zijn goedkopere alternatieven. Hagelslag doet het altijd leuk, maar ook kleine chocolaatjes en snoepjes.

Oeps

  • De cake is niet gaar. Waarschijnlijk heb je de oven niet voldoende op laten warmen of de cake er te snel uitgehaald. Bij kleine cakejes kan het zijn dat de vormpjes niet gelijk zijn gevuld. Is toch een beetje een precisiewerkje. Kijk anders even of de oven wel op de goede temperatuur blijft.
  • Er zit een bult op m’n cake. In de winkel liggen cakes met een prachtige platte bovenkant en de home-made producten, tja altijd een beetje home-made. Er is wel iets aan te doen maar het werkt niet altijd. Maak met de bolle kant van een eetlepel een flinke sleuf in de bovenkant van de cake. Dan flink duimen. Sommigen zweren bij een lagere temperatuur maar daar heb ik nog nooit resultaat van gezien.
  • Je kunt er een kies op breken. Wanneer je klopt op de bovenkant van een cake en hij klinkt als vers brood, voeren aan de vogels. Cake wordt droog wanneer hij te lang in de oven staat maar ook wanneer je hem te lang buiten de oven laat afkoelen. Wanneer je de buitenkant van de cake kunt aanraken zonder je vingers te verbranden doe hem dan in een blik of trommel. Vaak is de cake iets harder wanneer je een ei hebt vervangen door melk.
  • De vulling is ‘naar beneden gezakt’. Alles wat je in de cake wilt doen even door de bloem halen. (Behalve wanneer je vult met appel) Wanneer je op de bovenkant van kleine cakes wat jam of marmelade wilt doen, maak dan voorzichtig een kuiltje bovenin het cakeje, strooi er een beetje bloem in en doe daarop de jam.
  • De cake blijft klein. Kijk eerst maar op de verpakking van het meel. Oud meel verliest soms zijn ‘kracht’. Bij de bloem niet vergeten om bakmiddel toe te voegen.
  • Instortingsgevaar. De cake gaat wel rijzen maar tenslotte stort ie in. De deur van de oven moet minstens een uur dicht blijven. Wanneer de ovendeur toch tijdens het bakken opengaat is het een verloren zaak eenmaal ingezakte cake komt niet meer overeind.

Lees verder

© 2009 - 2014 Caro-lina, gepubliceerd in Recepten (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste cakeDe lekkerste cakeHet is misschien wel het makkelijkste recept ooit: cake! Maar je kunt er zo veel kanten mee op, als je maar weet hoe je…
Sachertorte, recept uit OostenrijkSachertorte, recept uit OostenrijkSachertorte, de beroemdste taart uit Wenen, welke al in 1832 voor het eerst werd gebakken. Hier een recept om deze heerl…
Cake bakken met chocolade vlokkenCake bakken met chocolade vlokkenZin in een lekker cake. Maar wilt u een keer iets anders dan altijd maar die neutrale cake? Dan heb ik hier en recept vo…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Recept worteltaart / wortelcakeRecept worteltaart / wortelcakeHet is vooral het roomkaas-glazuur (cream cheese frosting) die deze taart zo lekker maakt. Normaal wordt het bovenop de…

Reageer op het artikel "Cake, Cakes, Cakeje"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Yvonne, 04-08-2012 10:23 #4
Ik heb de cake nu 1x gemaakt en ben bezig met de tweede keer. Cake was erg lekker, we hebben'm wel 70 minuten in de oven gedaan in plaats van 60.

Lotte, 12-05-2012 19:47 #3
Ik ga de cake straks maken, maar toch nog even een vraagje. Bij 150 graden, bedoel je daarmee van toepassing op alle ovens? Wij hebben een heteluchtoven. Reactie infoteur, 12-05-2012
Ja (veel succes :-))

Fenneken, 03-11-2010 10:46 #2
Altijd goed, cakebeslag met de juiste basishoeveelheden. Je kunt er wat betreft de vulling alle kanten mee op; stukjes appel zoals beschreven, rozijntjes, stukjes gemengde noten, gemberstukjes, succadestukjes. En dan heb je natuurlijk de afwerking van met name de kleine cakejes! Laat je fantasie het werk doen! Zout doe ik nooit bij zoetigheden, ik mis het ook niet door de heerlijke zoete smaak.

Anne, 19-10-2010 11:20 #1
Ik zou er ook een zakje vanillesuiker en een mespuntje zout bij doen nadat de rest van de ingrediënten toe zijn gevoegd. Reactie infoteur, 19-10-2010
Zout staat inderdaad in veel recepten en kan. Gebruik alleen geen zout wanneer je die kant-en-klare cakemeel gebruikt, daar zit vaak al zout in.

Infoteur: Caro-lina
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 4
Schrijf mee!