De aubergine of eierplant

De aubergine of eierplant De aubergine behoort tot de nachtschadefamilie. De meeste planten in deze familie zijn giftig, maar sommigen zijn vooral eetbaar. De aubergine is bijvoorbeeld familie van de tomaat, de paprika, de aardappel en de tabaksplant. De aubergine wordt ook wel eierplant genoemd.

De aubergine: in veel kleuren

De aubergine is de vrucht of groente van de eierplant. Eigenlijk is een aubergine een soort grote bes. In het hart zitten namelijk allemaal kleine zaadjes in het vruchtvlees. In de winkel is de aubergine het hele jaar door verkrijgbaar. In Nederland worden vooral de paarse aubergines verkocht en gegeten. Toch is de aubergine er ook in allerlei anderen kleuren en vormen. Zo zijn er aubergines in de kleuren:
  1. Oranje
  2. Groen
  3. Wit
  4. Gestreept
  5. Gevlekt


Ronde en eiervormige aubergines – allemaal een andere smaak

De aubergine dankt haar naam aan de vorm. Toch zijn er ook kleine en ronde aubergines. Die worden vooral in Azië gebruikt in bijvoorbeeld curry’s. De verschillende soorten aubergines hebben ook allemaal een andere smaak.

De aubergineplant

De aubergineplant kan 40 tot 150 centimeter hoog worden. De plant heeft grote, ruw gelobde en zacht behaarde bladeren die wel 20 centimeter lang en 10 centimeter breed kunnen worden. Wilde aubergines worden nog veel groter. Zij kunnen wel meer dan 2 meter hoog worden en hebben dan vaak bladeren van zo’n 30 centimeter. De stengel die de kern vormt is vaak stekelachtig. De grote bloemen waaruit de aubergines later groeien zijn wit tot paars van kleur. Net als bij de tomaat heeft de bloem van de aubergine een geel hart.

De aubergine komt uit India

De aubergine komt van het Indische subcontinent. Dit omvat de landen:
  • India
  • Sri Lanka
  • Nepal
  • Bangla Desh
  • Pakistan

De aubergine bestaat al sinds de prehistorie

De aubergine wordt al sinds de prehistorie verbouwd. De Arabieren namen de plant in de Middeleeuwen mee naar Europa. Het woord aubergine komt van het Arabisch al-ba inj n. In het Catalaans werd dat alberginia en in het Frans werd dat aubergine.

Zelf aubergines verbouwen

De aubergine is van oorsprong een subtropisch gewas en doet het dus het best in de kas. De plant kan ook in de volle grond verbouwd worden, maar dan wel pas na IJsheiligen. In Nederland is de plant een éénjarige, terwijl het gewas eigenlijk meerjarig is. De winters in Nederland overleeft hij echter niet. Aubergines zijn erg gek op warmte en voelt zich dus het best bij 20 tot 22 graden. Bij een temperatuur van onder de 16 graden houdt de plant niet en het heeft dus geen zin om hem dan te planten.

Aubergine is een klimplant

De aubergine is een klimplant. Wie hem dus zelf kweekt moet hem geleiden. Liggende planten lopen snel ziekten op.

Wanneer is een aubergine klaar om te eten?

Een aubergine is goed als hij er als volgt uitziet:
  1. De vruchten hebben een donkerpaarse kleur
  2. Ze voelen hard aan
  3. Ze hebben een onbeschadigde schil met een matte glans en heldergroene kroonblaadjes
  4. Wie op een aubergine drukt en hij geeft een beetje mee, weet dat hij rijp is

Aubergines bereiden

De aubergine kan op veel manieren worden gebruikt in de keuken
  • Grillen
  • Koken
  • Bakken
  • Gratineren
  • Stomen
  • Stoven
  • Frituren
  • Blancheren
  • In de schil gaar laten worden in de oven

Rauwe aubergines zijn giftig

Wat niet kan met een aubergine is hem rauw eten. De groente is dan namelijk giftig.

Aubergines zijn caloriearm, maar zuigen wel olie op als een spons

Van nature is de aubergine een caloriearme groente. Wie hem echter bakt, frituurt of anderszijds bereid weet dat hij olie opslurpt die wordt gebruikt. Wie toch de voordelen van de aubergine wil kan hem in de schil in de oven leggen tot hij gaar is. Vervolgens het vruchtvlees eruit schrapen en er kruiden aan toevoegen en er ontstaat een heerlijk groentegerecht zonder olie.

Wat zit er allemaal in aubergine?

Aubergine is erg gezond als hij niet in olie wordt bereid. Hij zit boordevol:
  • Vezels
  • Koolhydraten
  • Heeft een laag natriumgehalte
  • Heeft een hoog kaliumgehalte

Hoe bewaar je de aubergine?

Aubergines moeten niet in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen het best worden bewaard op een koele temperatuur, maar op een temperatuur die niet lager ligt dan 10 graden Celsius. Een aubergine kan hooguit tien dagen worden bewaard.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond en groente: AubergineGezond en groente: AubergineElke kok houdt van afwisseling, maar afwisseling mag het koken niet veel moeilijker maken. Ook mag het het proces niet a…
Je eigen moestuin: AubergineJe eigen moestuin: AubergineAubergine is geen gemakkelijke groente om in Nederland te laten groeien. Het is namelijk een tropische plant en je hebt…
Tortilla de Berenjena of Omelet met Aubergine (Spaans)De aardappel, de tomaat en de aubergine behoren tot de nachtschadefamilie. Deze planten bevatten een sterk ontzurend kar…

Cupcakes en muffins, het verschilZe hebben de harten gestolen van talloze mensen: die lieflijke cupcakes met hun heerlijke topping en de mooie muffins me…
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Larisa K, Pixabay
  • Moestuin
  • Wikipedia
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.