Fruitsalade voor alle seizoenen, recept

Fruitsalade voor alle seizoenen, recept Fruitsalade met olijfolie, citroensap, beetje (poeder) suiker en kaneel, super fruitig, gezond, fris en veelzijdig! Snel zelf te maken met het basis fruit, of gezellig samen met de kinderen. Ideaal voor de zomer, of als voorgerecht of als nagerecht, heerlijk bij de barbecue, picknick of bij een feestelijk diner. In combinatie met ijs, slagroom, chocoladesaus en chocoladevlokken een bijzonder verrassend dessert! Geniet en eet smakelijk!

Waarom een fruitsalade?

Persoonlijk vind ik dat eten in eerste instantie lekker en smakelijk moet zijn. Het moet een feest zijn om voedsel tot je te nemen. Dat een fruitsalade behalve lekker, ook gezond is en kleurrijk oogt, zijn grote bijzonder grote voordelen. Het pleit absoluut voor deze fruitsalade!

Het basis fruit wat nodig is voor de fruitsalade zijn:

  • Appels (2 stuks) (groene, gele, rode, zure of zoete, welke maar de voorkeur geniet)
  • Peren (1 peer) (Rijpe zoete peren!)
  • Bananen (1 banaan)
  • Blikje perzik (1 blikje perzik)(Afhankelijk van het seizoen, kiezen voor verse rijpe perziken!)
  • Blikje ananas (1 blikje ananas)

Extra toevoegingen

  • Olijfolie, om over de fruitsalade te sprenkelen.
  • Citroensap van een verse citroen
  • Suiker of poedersuiker, een of twee schepjes is meer dan genoeg! (Tip: gebruik honing ipv suiker!)
  • Kaneel, poederkaneel

Bereiding van de basis fruitsalade

Pers in eerste instantie een citroen uit. Schil de appels en peren en snijd ze in hapbare stukjes, dwz in blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm. Tegen bruine verkleuring van het fruit, besprenkelen met vers uitgeperste citroensap. Bananen ontdoen van de schil en in plakjes snijden. Fruit wat uit blik komt (perzik en de ananas), fruit laten uitlekken en in stukjes snijden.

Bereidingstijd

De meeste tijd zal in het schillen en snijden van het fruit gaan zitten. Tien minuten a kwartiertje schillen en snijden van het fruit voor de basis van de fruitsalade ben je wel kwijt.

Serveren

Stop al het gesneden fruit in een grote fruitschaal. Sprenkel olijfolie er over heen. Restant van het sap van de citroen door de fruitsalade mengen. Een schepje suiker, of poedersuiker of een lepel honing door de fruitsalade scheppen en om het af te maken strooien we kaneelpoeder over de gehele fruitsalade. Goed doorscheppen. Direct serveren of in de ijskast even wegzetten.

Afhankelijk van het seizoen kan er extra fruit worden toegevoegd:

Te denken valt aan bv:
  • Aardbeien(een handjevol aardbeien staat geweldig kleurrijk in een fruitsalade!)
  • Kiwi (1 stuk rijpe kiwi)
  • Druiven ( een handvol gewassen pitloze witte of blauwe druiven)
  • Bessen (een handvol gewassen bessen staan bijzonder leuk in een fruitsalade. Het is nog gezond ook!)
  • Watermeloen (niet iedereen houdt van de pitten in watermeloen…)

Experimenteer!

Voeg naar harte lust je eigen favoriete fruit toe of verwijder fruit dat niet je persoonlijke voorkeur geniet!

Koude, frisse en luchtige luchtige fruitsalade voor hete zomerdagen

Ideaal voor tijdens een hete drukkende zomerse dag is het recept van de basis fruitsalade, zonder toevoeging van de banaan. In plaatst van de banaan, kan er gekozen worden van een extra appel, peer, perzik of ananas. De fruitsalade is zonder de banaan luchtig en licht verteerbaar.

Stevige fruitsalade, heerlijk voedzaam!

Het recept van de basis fruitsalade met het vermeerderen van de toevoeging van bananen en noten zoals de walnoot, amandelen en/of hazelnoten, maakt de fruitsalade tot een stevige en voedzame fruitsalade!

Fruitsalade met noten, ideaal voor (bv) vegetariërs!

Variaties op de basis fruitsalade ten over: voeg noten toe aan de fruitsalade! Ideaal als er onverwacht een vegetarische gast op de stoep staat, maar oom heerlijk voor de rest van het gezin! Een klein handjevol fijn gehakte walnoten, enkele amandelen en /of hazelnoten maakt van de fruitsalade een zeer bijzondere salade!

Te veel fruitsalade gemaakt? Mixen! Fruitshake!

Het kan gebeuren dat de fruitsalade niet opraakt. Zeker tijdens te hete zomerse dagen, kan men niet voorzichtig genoeg zijn met fruit dat kan bederven. Maak er een fruitshake van! Stop het restant van de fruitsalade in een mixer, voeg er een scheut melk, een schep (vanille) roomijs en een scheutje slagroom toe en even flink laten mixen. De fruitshake in de ijskast wegzetten tijdens hete zomerse dagen, geeft later op de dag een frisse dronk.

Fruitsalade met chocola!!

Voor iedere chocolade liefhebber: fruitsalade als dessert met heel veel chocola!
Gebruik chocolade roomijs (naar voorkeur: vanille roomijs) en schep het ijs in dessert schaaltjes. Bovenop het ijs een schepje van de fruitsalade. Boven het fruit een flinke dot slagroom, met daar bovenop een handjevol chocoladevlokken (naar voorkeur: chocolade hagelslag)en daarbovenop als finishing touch: warme chocolade saus!! Verrukkelijk!

Fruitsalade als vulling van een pannenkoek

Een extra schepje poedersuiker door de fruitsalade en de fruitsalade dient als een uitstekende vulling voor een pannenkoek! Ideaal voor kinderen! Voor volwassenen krijgt de pannenkoek met fruitsalade vulling een extra dimensie door de toevoeging van een klein scheutje Gran Marnier.

Fruitsalade klaarmaken met kinderen

Jonge kinderen willen niets liever dan hun ouders imiteren. Als de ouders dagelijks in de keuken vele uren spenderen aan het bereiden van maaltijden, wekt dat onherroepelijk de interesse van de kleine. Laat hem/haar of het stel grut gerust mee helpen met het bereiden van de fruitsalade. Laat ze al het fruit schoonmaken in water. Laat ze de bananen ontdoen van de schil. Laat ze de rozijnen schoonmaken in water. Laat ze het fruit dat in blik heeft gezeten uitlekken. (Pas op! Randjes van geopend blik zijn vreselijk scherp, laat de jonge kinderen ver uit de buurt van geopend blik blijven!)
Jonge kinderen kunnen het gesneden fruit in de fruitschaal doen. Als het fruit doorgeschept moet worden, geef ze een pollepel en laat hen het doen. Afhankelijk van de leeftijd kunnen ze de olijfolie, suiker, citroensap en het kaneelpoeder door de fruitsalade scheppen.

Voor een bijzondere feestdag: krenten, rozijnen en Gran Marnier

Voor speciale gelegenheden, zoals de Kerst en feestdagen, krijgt de fruitsalade een extra dimensie door de toevoeging van een handvol gewassen rozijnen en krenten. Mits er geen kinderen zijn die van dezelfde fruitsalade mee eten, doe er een klein scheutje Gran Marnier in. Goed doorscheppen en je hebt een bijzonder verrassend en veelzijdige fruitsalade op tafel staan!

Voor het gezin of voor grote aantallen mee eters

De fruitsalade voor thuisgebruik en voor het gezin, voldoet de basis fruitsalade aan alle eisen. Komen er meer eters of wil je voor een hete zomerdag extra fruitsalade in de ijskast hebben staan, vermenigvuldig al het fruit van het basis fruitsalade met 2. Of met 4, of met 6 en enz. Voeg naar harte lust extra fruit toe van het seizoen. Eet smakelijk allemaal!
© 2008 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, basis roomijs receptZelf ijs maken, basis roomijs receptRoomijs is gemaakt van eierdooiers, slagroom, melk en suiker. Zelf ijs maken is eigenlijk heel makkelijk. De verschillen…
Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…
Fruitsalade recepten (voor de zomer)Fruitsalade recepten (voor de zomer)Met fruitsalades kan je heel veel kanten op. Het is niet alleen lekker als bijgereht, maar je kan het ook gebruiken als…
Zomersalades; 2 varianten met fruitZomersalades zijn salades met toevoeging van fruit. Een salade is meestal een bijgerecht. Als je wilt kun je van iedere…

4 verschillende manieren om een lekkere fruitsalade te makenOp de lijn aan het letten en toch zin in een toetje? Of gewoon gek op fruit? Er zullen hier 4 verschillende recepten wor…
Lekkere salades voor bij de barbeque of gourmetIn dit artikel zal u uitgelegd worden hoe u een paar verschillende lekkere salades kunt maken, die goed passen bij de go…
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 07-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.