InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Groene groenten: de sp's

Groene groenten: de sp's

Groenten zijn gezond, vooral groene groenten als spruitjes, sperziebonen en spinazie. Zo is spinazie goed voor het ijzergehalte in ons bloed en bevatten spruitjes een hoge vitamine C-gehalte. Bij deze drie heel simpel te maken oosterse gerechten voor spruitjes, spinazie en sperziebonen.

Spruitjes

Benodigdheden:

  • 15 spruiten
  • 1 ui
  • 3 à 4 theelepels zout
  • ½ eetlepel gemalen rode peper (afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt hebben)
  • 1 kleine groene peper
  • 1 kleine teentje knoflook
  • 5 à 6 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • ½ eetlepel kurkuma
  • 1 tomaat

Bereidingswijze:

  1. snij de ui, de tomaat, knoflook en de peper fijn. Maak tevens de spruitjes schoon (snij de onderkant eraf en haal wat blaadjes aan de buitenkant weg) en snij een spruitje 3 keer door de helft (8 stukjes)
  2. doe een beetje olijfolie in de pan en voeg de ui eraan toe
  3. zodra de ui wat slapjes wordt, maar nog niet geel, voeg je de gesneden peper en knoflook toe
  4. nadat de knoflook, de ui en de peper wat gebraden zijn, doe je zout, de gemalen rode peper en kurkuma in de pan
  5. voeg de gesneden tomaat toe aan de mengsel en blijf roeren
  6. doe de spruitjes in de pan en roer zodat alle spruitjes de gele kleur van de kurkuma krijgen
  7. laat het een tijdje koken, maar blijf om de haverklap roeren
  8. de spruitjes zijn klaar als het midden van de spruitjes niet meer hard is én de mengsel in de pan door het koken aan het opdrogen is (het moet geen nat papje zijn)
  9. zijn de spruitjes klaar, dan doe je een klein beetje boter in de pan en voeg je het ei er aan toe
  10. even roeren zodat het ei gebakken is én klaar is spruit

De spruitjes zijn het lekkerst om met roti te eten, maar witte rijst is ook mogelijk. Afhankelijk van wat je lekker vindt, kun je besluiten om bepaalde ingredienten er meer of minder in te doen. Dit gerecht is ook te bereiden met sperziebonen: snij de sperziebonen in stukjes én voeg deze, in plaats van de spruitjes, toe.

Spinazie

Benodigdheden:

  • spinazie à la creme diepvriesblokjes
  • 1 tomatenpuree blikje
  • 3 à 4 theelepels zout
  • ½ eetlepel gemalen rode peper (afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt hebben)
  • boter
  • 1 blikje water

Bereidingswijze:

  1. doe een beetje boter in de pan en laat het smelten
  2. voeg de zout en de gemalen rode peper er aan toe
  3. even mengen en doe de tomatenpuree erin
  4. gooi het blikje niet weg, maar doe er water in
  5. doe de water in de pan en voeg al laatste de spinazie deelblokken
  6. roeren en na 7 à 10 minuten is de spinazie klaar

Om het af te maken, is het mogelijk om fijngesneden tomaat en komkommer aan de spinazie toe te voegen. Serveer het met roti. Indien men liever geen spinazie en tomaat uit de blik wilt gebruiken, is het volgende mogelijk:
  • vervang de diepvriesblokjes met verse spinazie (stap 5)
  • gebruik 2 tomaten, in plaats van de tomatenpuree blikjes (stap 3)
  • 3 theelepels bloem, deze doe je samen met de tomaten in de pan (stap 3)
  • 4 eetlepels melk en 2 eetlepels water (stap 4 en 5)

Sperziebonen

Benodigdheden:

  • 20 sperziebonen (gesneden)
  • 1 ui
  • 3 à 4 theelepels zout
  • ½ eetlepel gemalen rode peper (afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt hebben)
  • 1 kleine groene peper
  • 1 kleine teentje knoflook
  • 5 à 6 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel garam massala
  • 1 tomaat

Bereidingswijze:

  1. snij de sperziebonen, ui, knoflook, tomaat en peper fijn
  2. doe een beetje olijfolie in de pan en voeg de ui toe
  3. voeg na 2 minuten de gesneden peper en knoflook toe
  4. nadat de ingredienten wat kleuren, dien je zout en de gemalen rode peper in de pan te doen
  5. doe de tomaat in de pan en blijf roeren
  6. voeg de sperziebonen en laat het mengsel een tijdje koken
  7. roer om de minuut, zodat het niet aanbrandt
  8. na ongeveer 10 minuten dien je te kijken of de sperziebonen gaar zijn
  9. indien het gerecht klaar is, dien je op het laatst de garam massala toe te voegen
  10. even roeren zodat de garam massala erin wordt gemixt

Ook hier geldt dat het serveren van de sperziebonen het lekkerst is met roti, maar witte rijst of brood kan ook.

Roti

Hoe kom je aan roti?

Roti kun je ook zelf maken, daar heb je het volgende voor nodig:
  • meel (verkrijgbaar in surinaamse/pakistaanse/indiase winkels)
  • water
  • olijfolie
  • een platte pan
  • bloem (om het plakken tegen te gaan)
  • deegroller

Bereidingswijze:

  1. neem drie kopjes meel en voeg er een beetje water aan toe
  2. kneed de meel en water tot een niet al te droge deeg
  3. voeg er een halve tot een hele eetlepel olijfolie er aan toe
  4. blijf kneden tot het deeg een geheel wordt, dit is onder meer te zien wanneer het deeg een glad oppervlakte krijgt
  5. is het deeg klaar, dan pak je een klein stukjes van het deeg en maak je er een balletje van
  6. zet de pan op de vuur en plat het balletje, zodat je een rondje krijgt
  7. doe een beetje bloem op het rondje en maak het platter met de deegroller
  8. zodra het een platter groter rondje is geworden, pak je de roti op en klap je het in je handen (van de ene hand naar de andere hand klappen). Zo verwijder je de bloem
  9. doe nu de roti in de pan, wacht een halve minuten
  10. zodra de roti aan het bakken is (dat zie je aan de verandering van de kleur), draai je de roti om (de ongebakken bovenkant wordt de onderkant)
  11. zodra ook de onderkant gebakken is (het plakt niet meer aan de pan), draai de roti in de pan. Dit doe je om te voorkomen dat de roti aanbrandt en omdat je wilt dat de roti in zijn geheel bakt
  12. je draait de roti nog een keer om en bakt nu de andere kant door weer te draaien met de roti

Het draaien kun je het beste doen met een theedoek, want dan kun je de roti ook een beetje aandrukken. Is de roti klaar, dan wikkel je het in een theedoek én is het klaar om geserveerd te worden met één van de gerechten hierboven. Eet smakelijk!
© 2008 - 2017 Servanda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Pasta in de wokPasta in de wokWe zien steeds meer gerechten met pasta in de wok. De pasta, welke gewenst is, altijd eerst goed koken (moet beetgaar zi…
Bloedgroep dieetBloedgroep dieetHet bloedgroep dieet is een dieet dat gebaseerd is op welke type bloedgroep je hebt, het is een eenvoudig principe. Eet…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…

Reageer op het artikel "Groene groenten: de sp's"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Servanda
Gepubliceerd: 25-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!