Lekkere salades als voor- of bijgerecht

Lekkere salades als voor- of bijgerecht Salade als voorgerecht of als bijgerecht, het kan allemaal. Enkele salades warm of koud, die gemakkelijk te maken zijn met herkenbare ingrediënten en erg lekker. Pittiger of minder pittig al naar gelang de smaak. Natuurlijk kan er gevarieerd worden met ingrediënten. Weer eens wat anders op tafel, zeker als het voorgerecht wat steviger is, hoeft het hoofdgerecht niet enorm te zijn.

Aardappelsalade met spekjes

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen (niet kruimelige aardappelen)
  • 200 gram gerookt spek
  • 2 bouillonblokjes
  • zout en peper
  • olijfolie
  • 1 kleine rode ui
  • kervel
  • ciroensap
  • strooikaas

Bereiding

De aardappelen stevig koken en daarna in blokjes snijden en aansluitend het gerookt spek in kleine blokjes snijden. Deze daarna in olijfolie krokant bakken. Als de aardappelen afgekoeld zijn deze in een grote ovenschaal leggen en verdelen en het spek erbij doen. Maak nu de bouillonblokjes aan voeg de gesnipperde ui toe tezamen met wat zout en peper en smaak, wat kervel en citroensap. Meng het goed en giet het over de aardappelen. Zet de schaal nu in de oven, meng af en toe de massa en als laatste nog even wat strooikaas over de massa. Als het een laagje vormt is de salade gereed.

Salade met ei

Ingrediënten

  • 8 scharreleieren
  • 500 gram koolsalade
  • bieslooksaladesaus
  • tomatenpuree
  • geitenkaas
  • eikruiden
  • peper en zout

Bereiding

Kook de eieren hard en laat ze schrikken (zo kan je ze gemakkelijker afpellen). Maak de koolsalade aan de bieslooksaladesaus, wat peper en zout naar smaak en eikruiden. Meng nu 2 kleingemaakte eieren door de salade en leg het geheel in een grote beetje platte schaal. Snij de 6 overgebleven eieren in gelijke plakjes en leg deze over de salade. Maak de salade af met een druppeltje tomatenpuree op de eischijfjes en strooi er wat geitenkaas overheen.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAardappelsalade, heerlijk bij warmer weerAls de temperatuur weer wat oploopt, zitten we niet op volle warme maaltijden te wachten. Dat is meer winterkost en late…
Aardappelgerecht als voor- of bijgerechtAardappelgerecht als voor- of bijgerechtWe kennen natuurlijk de aardappel als onderdeel van de hoofdmaaltijd. Toch kent de eenvoudige aardappel veel meer mogeli…
Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!In het voorjaar en de zomer zijn de frisse salades weer populair. Als het weer warmer wordt, hebben we behoefte aan lich…
Zwanger en eiersaladeZwanger en eiersaladeVaak wordt het zwangere vrouwen afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege een gevaar op besmetting met de salmonellabact…

Roerbakken en roerbakreceptenRoerbakken en roerbakreceptenRoerbakken of wokken wordt steeds vaker gedaan. Roerbakken is gemakkelijk en snel, lekker en gezond.
Warme winterse drankjesIn de wintertijd is het heerlijk om, naast de gewone koffie en thee, ’s avonds te kunnen genieten van een lekker warm dr…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.