InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezond

Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezond

Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezond Heerlijke recepten met appel, zowel zoete als hartige gerechten. Appel laat zich erg goed combineren met vlees, gevogelte, groenten, wild, kaas en natuurlijk in de appeltaart. Vele soorten appels van zoet tot zuur lenen zich voor de verwerking in zowel hartige als zoete recepten. Zoals appels in een krokant jasje, vegetarische eierragout met appel, appel kwarktaart en appel-notensalade. Aparte recepten, snel klaar en nog gezond ook. Lekker om te eten -als chic hapje, voorgerecht, snack of maaltijd-, voor een makkelijke dag of een feestdag.

Appel - combinaties met vlees, gevogelte, wild, kaas, groenten, vruchten, gebak

Appels doen het in zowel hartige als zoete gerechten goed. Denk bijvoorbeeld aan appels bij:
  • Vlees - varkensvlees, bloedworst, lever, gehakt met plakken appel.
  • Gevogelte - salade van gekookte kipblokjes met reepjes appel en selderij.
  • Wild - halve appeltjes gevuld met cranberry of gebakken wilde eend, wild zwijn met gebakken plakken appel.
  • Kaas - als salade op plakken appel met camembert onder de grill.
  • Groenten - appel in combinatie met knolselderij, zuurkool, rode kool, witte kool, andijvie, witlof, sla etc.
  • Fruit/Dessert - appel met ander fruit in een vruchtensalade of geraspte appel in de yoghurt of kwark.
  • Appelgebak - en natuurlijk de alom geroemde appeltaart, appelbol, appelflap, appelcake etc.

Appelrecepten


Appels in een krokant jasje

Ingrediënten - benodigdheden krokante appels

  • 4 stevig blijvende appels (b.v. Golden delicious)
  • 2,5 dl water
  • 110 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 kruidnagels
  • 4 eetlepels Preisselbeerencompote (evt. jam)
  • 2 eiwitten
  • 30 gram gehakte noten (hazelnoten of amandelen)

Voor het jasje

  • 10 gram boter
  • 20 gram suiker
  • vetvrij papier of aluminiumfolie

Bereidingswijze krokante appels

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Breng het water met de 30 gram suiker, het vanillestokje en de kruidnagels zachtjes aan de kook en pocheer de appel hierin gedurende 10 minuten.
  • Verwarm ondertussen voor het jasje de suiker en de boter al roerende tot de suiker lichtbruin kleurt.
  • Giet deze massa in een beboterde schaal en laat het afkoelen.
  • Zet de appels op het vetvrije papier of op het aluminiumfolie en vul ze met de Preisselbeerencompote (in het uitgeboorde gat).
  • Sla de eiwitten stijf met de 80 gram suiker en bedek de appels met dit mengsel.
  • Wentel dit vervolgens door een mengsel van de gehakte noten.
  • Bak de appels in het midden van een voorverwarmde oven van 220 C of gasovenstand 5 gedurende ca. 10 minuten.

Lekkere appelkwarktaart

Ingrediënten - benodigdheden appelkwarktaart

Voor een springvorm van 24 cm doorsnee:
  • 250 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 1 eierdooier
  • 125 gram boter of margarine
  • 250 gram kwark
  • 1 pakje vanillepudding (35 gram)
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 4 eieren
  • 2,5 dl slagroom
  • 500 gram appels (b.v. Gloster of Goudreinette)
  • ½ theelepel kaneel
  • abrikozenjam
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze appelkwarktaart

  • Doe de bloem met 100 gram suiker en de eierdooier in een kom.
  • Meng dit en voeg de in stukjes gesneden boter toe; kneed dit tot een deeg ontstaat.
  • Pak dit in aluminiumfolie en leg het minstens 2 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 4 - 5 mm met een doorsnede van 30 cm en bekleed hiermee de beboterde bodem en rand van de springvorm.
  • Prik de bodem op verschillende plaatsen met een vork in.
  • Roer de kwark met het puddingpoeder, de citroenrasp, de eieren en 100 gram suiker.
  • Sla de slagroom stijf en meng deze luchtig door de kwarkmassa; verdeel dit over de deegbodem.
  • Schil de appels, snij ze in vieren; verwijder het klokhuis en snij ze in plakken.
  • Leg de plakken op de kwarkmassa en strooi de overgebleven suiker en kaneel er overheen.
  • Bak de appelkwarktaart in het midden van een voorverwarmde oven van 190 C of gasovenstand 3-4 gedurende 70 minuten.
  • Laat de taart iets afkoelen, haal hem uit de springvorm en bestrijk hem met warm gemaakte abrikozenjam, die je naar smaak eventueel kunt verdunnen met apricot brandy of water.

Vegetarische eierragout met appel

Ingrediënten - benodigdheden eierragout met appel

  • 2 appels (b.v. Golden delicious)
  • 6 eieren
  • 45 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 1 prei
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 6 dl bouillon (groentetablet)
  • 100 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 2 eetlepels rozijnen
  • bieslook
  • peterselie

Bereidingswijze eierragout met appel

  • Kook de eieren hard, laat ze afkoelen en pel ze.
  • Verhit de boter, snipper de prei klein en fruit deze met de kerriepoeder in de hete boter.
  • Voeg de bloem toe, roer deze goed over de bodem van de pan en voeg al roerende de bouillon toe.
  • Was en snij de champignons en de paprika en doe deze bij de ragout.
  • Schil de appels, snij ze in blokjes en voeg deze samen met de in stukjes gesneden eieren en de rozijnen toe.
  • Garneer voor het serveren met royaal fijngeknipte bieslook en peterselie.
  • Je kunt dit serveren met droge rijst (voor- of hoofdgerecht) of (als lunch) in een pasteibakje.

Appel-notensalade

Ingrediënten - benodigdheden appel-notensalade

  • 500 gram appels
  • sap van een ½ citroen
  • 30 gram suiker
  • 3 eetlepels rum
  • 75 gram gepelde walnoten
  • 50 gram rozijnen

Bereidingswijze appel-notensalade

  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in luciferreepjes.
  • Besprenkel de reepjes met citroensap.
  • Voeg de suiker en de rum toe.
  • Hou 8 halve noten achter en hak de overige noten grof.
  • Vermeng de appelreepjes met de gehakte noten en de rozijnen en zet dit een uurtje koel weg.
  • Garneer het geheel voordat je het serveert met de achtergehouden noten.

Tip: Je kunt deze salade zonder suiker en rum met eventueel iets zure room of crème fraiche als salade bij gebraden varkensvlees (varkenshaas of varkensrollade) serveren.

Appelsoorten - verschillende appelrassen - toepassing en verkrijgbaarheid

Hier vind je een overzicht met maar liefst 21 appelsoorten. Je kunt er vinden welke appels geschikt zijn voor salades, gebak, als handappel of in de appelmoes. Hoe de smaak en substantie van de appel en het vruchtvlees is etc. Ook is aangegeven hoeveel calorieën en welke gezonde stoffen er in een appel zitten (per 100 gram appel).
© 2008 - 2017 Sila, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geitenkaas SaladesGeitenkaas SaladesGeitenkaas is sinds enkele jaren enorm populair. Typisch dat het nog zo lang geduurd heeft, voordat de restaurants en de…
Gezonde salades met kaasGezonde salades met kaasKaas is een echte smaakmaker, dat is niet nieuw. Kaas kan echter op de meest uiteenlopende manieren gebruikt worden in d…
Broodbeleg en tosti receptenBen je ook helemaal uitgegeten op brood met standaardbeleg, zoals hagelslag, kaas of boterhamworst? Probeer dan eens and…
Appelsoorten - Toepassing, kenmerken en verkrijgbaarheidAppelsoorten - Toepassing, kenmerken en verkrijgbaarheidAppels zijn in Nederland volop te verkrijgen en zijn er in vele soorten en smaken. Bekende appelnamen als Jonagold, Elst…
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezond"

De infoteur van dit artikel heeft aangegeven wegens omstandigheden moeilijk of niet te kunnen reageren.
Reageren op het artikel of reageren op reacties blijft mogelijk, maar antwoord van de infoteur zal mogelijk uitblijven.

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Sila
Laatste update: 19-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!