InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Koffie, om koud te nuttigen

Koffie, om koud te nuttigen

Koffie, om koud te nuttigen Koffie is zo ongeveer 400 jaar een internationale drank. Er groeien wereldwijd ongeveer 9.000.000 koffieplanten. Het is bekend dat iedere struik genoeg bessen per jaar produceert voor ongeveer 330 kopjes van dit heerlijke zwarte goedje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de loop van de tijd geëxperimenteerd is met koffie en dat er diverse lekkere koppen koffie op de menukaarten verschenen zijn. Onderstaande variatie´s zijn koud erg lekker.

Warme koffiegerechten


Notte Bianca

  • 1 deel koude espresso
  • 1 deel port
  • 1 deel dunne room
  • shaker half gevuld met gestampt ijs
  • slagroom

Bereiding

  • Doe de espresso, port en room in de shaker
  • Schud dit krachtig door elkaar
  • Serveren in een glas en garneren met een toef slagroom

Sole Nero

  • 1 deel koude espresso
  • 1 deel Amaretto di Saronno
  • 1 deel Drambui
  • gestampt ijs
  • een groot glas
  • macroon of bitterkoekje

Bereiding

  • Vul een glas voor de helft met gestampt ijs
  • Giet de espresso, Amaretto en Drambui voorzichtig in het glas
  • Serveer met een macroon of een bitterkoekje

IJskoffie

  • 2 delen koffie
  • 1 deel Franse Cognac
  • 1 lepel bruine suiker
  • fijngestampt ijs
  • mixer
  • een groot glas

Bereiding

  • Meng de koffie, cognac, bruine suiker en fijngestampt ijs in een mixer
  • Giet dit alles in een groot glas
  • Zachtjes doorroeren en serveren met een rietje

Kouwe Drukte

  • 1 kopje Senseo Mocca Gourmet koffie
  • 20 ml DE siroop naar keuze
  • 40 ml koude melk
  • 4 ijsblokjes
  • koud melkschuim
  • cacaopoeder

Bereiding

  • Doe de ijsblokjes in een longdrink glas
  • Schenk hier de verse, hete koffie en siroop erbij
  • Dan de koude melk toevoegen tot ongeveer 1,5 cm onder de rand
  • Goed roeren en melkschuim erop scheppen tot net iets boven de rand van het glas
  • Serveren met een vleugje kaneel
  • IJskoud genieten

Bailey’s ijskoffie

  • 800 ml versgezette koffie
  • 400 ml vanille ijs
  • 225 ml Bailey’s
  • 4 glazen

Bereiding

  • Verdeel het ijs over de glazen
  • Giet hier de likeur overheen
  • Schenk de koffie over het ijs en naar smaak suiker toevoegen

Koffie-Banaan Smoothie

  • 180 ml vers gezette koffie: afgekoeld
  • 1 ingevroren in stukjes gesneden gepelde banaan
  • 1 tot 2 eetlepels honing of suiker naar smaak
  • 180 ml yoghurt
  • melk
  • enkele druppels vanille extract (3 tot 8, naar smaak)
  • ¼ theelepel kaneelpoeder

Bereiding

  • Indien u alleen verse bananen bij de hand hebt, snijdt u deze in stukjes en vriest ze in. Anders gebruikt u reeds ingevroren bananenstukjes
  • Zet een kopje verse koffie en plaats het een half uur in de diepvries om af te koelen.
  • Doe de koffie, banaan, yoghurt, 1 eetlepel suiker of honing en kaneelpoeder in de blender of mixer of smoothie-machine. Vul aan met melk tot 500ml
  • Mix het geheel tot een smoothie.
  • Proef, en indien nodig voegt u meer suiker toe en mixt u de smoothie opnieuw.
  • Serveer eventueel met extra verse schijfjes banaan en muntblaadjes.

Café Glacé

  • 4 dl water
  • 2 eetlepels oploskoffie
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 6 ijsblokjes
  • slagroom
  • koffieboontjes

Bereiding

  • Maak koffie van het (warme) water en de oploskoffie
  • Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur
  • Doe de koffie in een kan en dek hem af met plasticfolie, alvorens de kan minimaal 45 minuten in de koelkast te zetten zodat de koffie door en door koud wordt
  • Schenk de koude koffie in een blender
  • Voeg de suiker toe en meng het geheel goed door
  • Voeg de ijsblokjes toe en mix tot een glad geheel
  • In glazen schenken en garneren met opgeklopte slagroom en koffieboontjes

Frappé (koude Griekse koffiedrank)

  • 1 zakje Nescafe Supreme
  • water
  • vanille suiker of zoetstof
  • eventueel magere melk indien de koffie met melk wordt gedronken
  • crushed ijs of een kogel vanillie- of koffie ijs
  • kahlua of koffielikeur
  • staafmixer
  • smalle hoge mengbeker
  • sorbetglas met rietje

Bereiding

  • Doe de koffie tezamen met, iets meer dan normaal, de suiker of zoetstof in de mengbeker
  • Voeg water, en de koffie met melk wordt gedronken, mager melk toe tot 1/3 deel
  • Klop met de staafmixer de drank tot het schuimig is
  • Doe een beetje crushed ijs, een rietje en de Kahlua of koffielikeur in het glas
  • Schenk vol met het schuimig koffiemengsel, de Frappé is klaar

Lees verder

© 2007 - 2017 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Warme klassieke koffiecocktailsWie houd er nu niet van een lekkere koffie na de maaltijd. Hieronder zijn 4 klassieke recepten te vinden om een koffie t…
Koffierecepten met chocoladeKoffierecepten met chocoladeNederlanders drinken de gehele dag koffie. We beginnen direct al bij het ontbijt met een sterke kop koffie. Om zo goed w…
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Recepten voor koffie met alcohol en ijsRecepten voor koffie met alcohol en ijsKoffie is een eeuwenoude drank die tevens samen met thee de meest gedronken drank van Nederland is. Gemiddeld drinkt een…
KoffiereceptenKoffiereceptenHeerlijk een kopje koffie. Maar wat is er lekkerder dan eens een ander kopje koffie? U vindt hier verschillende recepten…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Koffie, om koud te nuttigen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!