Een ei hoort erbij!

Een ei hoort erbij! Wie kent het niet ... " een ei hoort erbij" is jaren gebuikt ter promotie van het product. Hoe populair is het ei eigenlijk nu nog? Het ei is immers een enorm veelzijdig product. Eerst enkele feiten over het ei en daarna enkele recepten waar het ei een belangrijk ingrediënt is. Het prettige is dat er naar smaak gevarieerd kan worden met enkele ingrediënten. Probeer eens een van de recepten uit!

Feiten

  • Is het ei nog vers? Leg het ei in koud water met zout (10:1) en hoe sneller het ei zinkt hoe verser het is. Blijft het ei drijven, gooi het dan maar rustig weg.
  • Biologische eieren mogen zo genoemd worden als de kippen uitsluitend natuurlijke voeding krijgen, vrij rond kunnen lopen en in kleine groepjes bij elkaar gezet zijn.
  • Scharreleieren mogen zo genoemd worden als de kippen gemengde voeding krijgen, ook naar buiten kunnen, maar over het algemeen in grotere groepen gehouden worden.
  • De grootte van het ei is verdeeld in “klein” < 54 gram, “middelgroot” 54 tot <63 gram, “groot” 63 tot <73 gram en “extra groot” > 73 gram.
  • Er zijn naast het kippenei ook nog andere eieren te koop, t.w. eendenei, dit is iets vetter dan het kippenei of het duivenei, er zit niet veel smaak aan of kwartelei, een zachte romige smaak en geschikt voor bij de borrel.

Ei-mix in de wok

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 paprika groen
  • 1 rode peper
  • cocktailuitjes
  • sherrytomaatjes
  • kastanje champignons
  • vloeibare boter
  • peper en zout

Bereiding

Doe wat vloeibare boter in de wok en verwarm het, gooi daarna de 4 eieren in de wok (eierdooiers kapot maken) en maak er een soort roerei van. Zorg dat het stolsel los in de wok blijven liggen en gooi daarna de cocktailuitjes, sherry tomaatjes, en klein gemaakte paprika, peper en kastanje champignons erbij. Mix alle ingrediënten goed en voeg peper en zout naar smaak toe en laat het zo’n minuut of 6 op middelhoog vuur staan. Serveer het met donkerbruid brood. Qua ingrediënten kan altijd naar smaak gevarieerd worden.

Omelet met gerookte zalm

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 150 gram gerookte zalm
  • 250 gram asperges
  • vloeibare boter
  • peper en zout

Bereiding

Breek de eieren in een schaaltje, voeg peper en zout naar smaak toe en klop ze los. Verhit een hapjespan en bestrijk de bodem als de pan heet is met wat boter. Giet het eimengsel erin en bak ze enkele seconden tot het begint te stollen. Maak de gestolde delen los van de bodem en zorg dat ze los blijven. Kook tegelijkertijd de asperges enkele minuten in kokend water met een snufje zout tot de punten beetgaar zijn. Giet ze daarna af, dompel ze in koud water en snijd de stelen eraf (we gebruiken alleen de punten). De zalm dan in grote repen snijden en voeg dit aan de eieren toe. Mix het goed en zorg dat het een glad geheel wordt. Verwarm nu de aspergepunten in een beetje boter en leg ze daarna op de omelet. Rol de omelet tenslotte op. Gereed voor de maaltijd. Variëren met ingrediënten kan ook bij dit gerecht prima. Afhankelijk van de vissoort zal het gerecht een wat pittiger of romiger worden.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eiergerechten: 3 keer omeletEen omelet is een eenvoudig gerecht dat snel klaar is en dat aangepast kan worden naar ieders smaak. In dit artikel heb…
De Spaanse omelet en de tortillapanDe Spaanse omelet en de tortillapanDe beroemde en traditionele Spaanse aardappel omelet – tortilla Española - is gemakkelijk zelf te maken! De omelet is ve…
Etensresten actief hergebruikenEtensresten actief hergebruikenHet gebeurt maar al te vaak dat er na het nuttigen van de maaltijd resten zijn. Deze etensresten worden jammer genoeg ve…
Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Goedkope, snelle en gezonde maaltijden bereiden + tips!Zit je krap bij kas? Heb je geen zin om te koken? Maak dan een van deze makkelijke, gezonde en kostenbesparende maaltijd…

Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Een borrel en geen hapjes in huisGezellig een borrel bij je thuis, maar geen tijd meer om extra hapjes in huis te halen. Hoe kan je met de normale spulle…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.