Gebakken rijst recepten

Gebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan ook steeds meer gerechten met gebakken rijst. Enkele recepten als voorbeeld. Serveer met een koud pilsje of goed glas rode wijn.

Gebakken kokosrijst

Ingrediënten

  • 2 kilo rijst
  • 250 g gemalen kokos
  • 2 rode middelgrote uien
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 eetlepels rozijnen
  • olijfolie
  • zout

Bereiding

Snij de uien klein en verhit de olijfolie in de pan. Bak hier de uien zo地 2 minuten en voeg vervolgens de kaneelstokjes en de kruidnagels toe. Bak dit zo地 minuut of wat en voeg dan de rijst toe en rooster deze mee. Giet daarna het water er over en voeg een snuifje zout toe. Laat dit geheel zo地 10 minuten koken.
Leg nu de kokos op de rijst en laat de pan zo nog een tijdje doorstomen. Wanneer de rijst gaar is en de kokos vochtig is deze gereed. Strooi er nog wat rozijnen overheen en gereed om te serveren.

Gebakken rijst met ei

Ingrediënten

  • 400 gram rijst
  • 2 sjalotten
  • 3 eieren
  • boter
  • zout

Bereiding

Pel de sjalotten en maak ze klein. Klop nu de eieren los en fruit de sjalotten en wat boter. Giet daarna de eieren erbij. Roer het geheel goed door.
Voeg de eerder gekookte rijst toe aan het mengsel en mix alles goed. Strooi er wat zout naar smaak overheen. Bak de rijst nog zo地 5 minuten op een lage pitje en blijf alles goed doorroeren. Serveer met bijvoorbeeld verse komkommer.

Gebakken rijst met kalkoen

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 250 gram kalkoenfilet
  • 100 gram bacon
  • 2 uien
  • boter
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel sojasaus

Bereiding

Kook de rijst zo地 6 minuten, giet het af en laat uitlekken. Snij intussen de kalkoenfilet en de bacon in heel smalle reepjes. Maak de uien klein en roer de eieren los.
Doe wat olijfolie in de wok en start het roerbakken met de uien en de knoflook (3 minuten), voeg de kalkoen en de bacon toe en roerbak dit zo地 7 minuten.
Voeg de sambal, kerrie en sojasaus toe en schep de rijst er nu door. Roerbak alles nogmaals een minuut of 8. Voeg tenslotte de losgeklopte eieren toe en ga met het roerbakben door tot de eieren gestold zijn.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausZelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausIn de supermarkt kun je heel veel pakjes en zakjes kopen om nasi te maken. Helaas zitten hier ook vaak toevoegingen in d…
Eenvoudige en gezonde rijstreceptenEenvoudige en gezonde rijstreceptenRijst is altijd lekker bij de maaltijd, maar zorg dat het in proportie is of vindt de balans in het eten. Wat vlees en g…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Rijst over? Bak (suikervrije) rijstekoekjes!Rijst over? Bak (suikervrije) rijstekoekjes!Rijstekoeken, veel mensen denken dan aan die knapperige witte koeken die je met of zonder beleg kunt eten. Dit recept ga…

Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soepDe koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fij…
Griekse gerechtenGriekse gerechtenDe Griekse keuken is al jaren populair in Nederland en blijft terrein winnen. Wat maakt de Griekse keuken nu zo populair…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.