InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zelf salades maken

Zelf salades maken

Ik vind het altijd gezellig om als er bezoek komt of met verjaardagen wat lekkere salades en toastjes op tafel te zetten. Je kunt ze natuurlijk gewoon in de winkel halen, maar hier staan een aantal recepten om deze lekkere salades zelf te maken. Die smaken duizend keer lekkerder.

Eiersalade

Ingrediënten:
  • 5 eieren
  • 1 klein appeltje
  • 3 of 4 lepels mayonaise
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:
Kook in een pannetje de eieren goed hard, laat ze even schrikken onder koud water en vervolgens verder afkoelen. Als de eieren zijn afgekoeld, pel je ze even en snijd de eieren dan in kleine stukken en doe ze in een kom. Schil de appel en snijd em in hele kleine stukjes, doe de stukjes bij het ei in de kom. Meng de mayonaise lepel voor lepel met de appel en het ei, let op dat je em niet te nat maakt. Liever één lepel mayo minder dan dat je een hele natte eiersalade krijgt. Nog even op smaak brengen met peper en zout, dan even in de koelkast zetten om af te koelen.

Haringsalade

Ingrediënten:
  • 2 zure haringen
  • 1 zure appel
  • 2 gekookte aardappelen
  • 1 gesnipperd uitje
  • 2 theelepels gesneden bieslook
  • 4 eetlepels yoghurt
  • peper
  • zout
Eventueel voor de garnering:
  • halve krop sla
  • halve komkommer
  • 2 tomaten

Bereidingswijze:
Maak de haringen schoon en verwijder de kop, het vel en de graten. Snij de vis in stukken van zo'n 2 cm en doe die in een kom. Schil de appel en snijd em in kleine stukjes, doe de stukjes in de kom bij de haring en meng er de yoghurt doorheen. Maak de salade op smaak met peper en zout. Serveer de salade in een kommetje of op een schaal. Leg op een schaal gewassen en goed uitgelekte slabladeren en schap de haringsalade op het bedje van sla. Garnereer de schaal eventueel verder wat schijfjes komkommer en tomaat.

Zalm- of tonijnsalade

Ingrediënten:
  • 1 blikje zalm of tonijn van zo'n 200 gram
  • 2 augurkjes
  • 6 zilveruitjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • halve eetlepel tomatenketchup
Eventueel voor de garnering:
  • 1 tomaat
  • 2 gekookte eieren
  • 100 gram kropsla

Bereidingswijze:
Laat de zalm of tonijn in een zeef uitlekken. Haal het vel en de graten van de vis, verdeel em in stukken en doe em in een kom. Snijd de uitjes en augurkjes in kleine stukken,doe ze in de kom bij de vis en schep het met een lepel goed door elkaar. Meng de mayo en ketchup door elkaar en giet het mengsel bij het vis, ui en augurkjes mengsel in de kom. Goed door elkaar roeren. Je kunt de salade gewoon in een kommetje serveren of leuk aangekleed op een schaal. Leg in dat geval de gewassen en uitgelekte slabladeren op de schaal en daarop schep je de salade. Garneer de schaal en salade verder met de gekookte eieren en wat schijfjes tomaat.

Kipsalade

Ingrediënten:
  • 250 gram gaar kippevlees
  • 1 sinaasappel of een half blik mandarijntjes
  • 2 of 3 eetlepels mayonaise
  • paar druppels citroensap
  • peterselie

Bereidingswijze:
Snijd het afgekoelde kippevlees in stukjes en doe ze in een kom. Pel de sinaasappel en snijd deze in kleine stukjes die je in de kom bij de kip doet. Meng de mayonaise lepel voor lepel met de kip en sinaasappel, let op dat het niet te nat wordt. Liever één lepel mayo minder dan een te natte salade. Op smaak afmaken met een beetje citroensap, strooi er een beetje klein gesneden bieslook overheen.

Kalkoensalade

Ingrediënten:
  • 200 gram gaar kalkoenvlees
  • 1/4 paprika
  • 1 kleine appel
  • 10 zilveruitjes
  • 4 augurkjes
  • 2 of 3 eetlepels mayonaise
  • peper
  • zout

Bereidingswijze:
Snijd het vlees, de uitjes en de augurkjes in kleine stukken en doe ze in een kom. Schil de appel en snijd em in kleine blokjes, doe deze in de kom bij de rest en meng het door elkaar. Roer nu lepel voor lepel de mayonaise er doorheen, let op dat je de salade niet te nat maakt, dat zou jammer zijn. Beter één lepel minder dan een natte salade. Maak op smaak af met een beetje peper en zout.
© 2008 - 2014 Msmedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste salades voor op een broodjeDe lekkerste salades voor op een broodjeJe krijgt onverwacht bezoek en je wilt wat op tafel zetten. Of je hebt zin in een lekker broodje tussen de middag. Wat m…
Snelle en lekkere gerechten met tonijnSnelle en lekkere gerechten met tonijnHier een lekker recept voor tonijnsalade. Je kunt er bijna alles mee doen. Op toastjes als er visite is, of tussen de mi…
Frisse salades, eenvoudig te bereidenFrisse salades, eenvoudig te bereidenHet seizoen van de salades begint weer aan te breken. In voorjaar en zomer hebben steeds meer mensen zin in een frisse s…
Volkorenbol recepten: Carpaccio en eiersaladeVolkorenbol recepten: Carpaccio en eiersaladeHeerlijke recepten welke zich kenmerken door het gemak waarmee het te bereiden is en door het feit dat het heel gezond i…
Kip in de maaltijdsaladeKip in de maaltijdsaladeKip wordt veelvuldig toegepast in de keuken. Het is eenvoudig klaar te maken en erg lekker. De wok leent zich ook uitste…

Reageer op het artikel "Zelf salades maken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Msmedia
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!