Turkse gerechten: pohça

In dit artikel het recept voor eenvoudige pohça en achtergrondinformatie over deze lekkere gevulde broodjes.

Pohça

Pohça zijn broodjes gevuld met kaas, kruiden of gehakt. Net zoals alle andere Turkse gerechten bestaan er ontzettend veel varianten van. De meest voorkomende pohça zijn sandwiches met beetje gehakt of witte kaas (fetta-achtige kaas). Het is een rijkere vorm van börek: het deeg is fijner en pohça wordt geserveerd bij speciale gelegenheden of soms als ontbijt.

Bereiding

Om pohça te maken heb je eerst brooddeeg nodig. Gewoon brooddeeg (bloem, gist, zout en water) is geschikt, maar voor extra smaak en malsheid wordt vaak "luxe-brooddeeg" gebruikt dat naast de gewoonlijke ingedriënten ook eieren of melk en een beetje suiker bevat. Je kan ook pohça maken met sandwichdeeg, maar over het algemeen is pohça steviger van structuur dan een sandwich.

Voor de vulling kan je kaas of gehakt gebruiken. De kaas is vaak witte kaas, maar ook jonge kaas is geschikt voor de bereiding. Bij de traditionele bereiding wordt de witte kaas verkruimeld en vermengd met kruiden. De kruiden kunnen verse kruiden zijn zoals peterselie of droge kruiden zoals paprikapoeder en peper. Het gehakt wordt meestal lichtjes aangebakken met wat ajuin en kruiden.

Pohça heeft een glanzende bovenkant. De bovenkant wordt voor het bakken ingesmeerd met eieren (eventueel met een scheutje olie). Minder glanzende pohça wordt vaak ingesmeerd met een mengeling van yoghurt en olie voor het bakken. De pohça wordt soms afgewerkt met sesamzaadjes en soms wordt ook een mengeling van margarine en olie gebruikt om de pohça in te smeren voor het bakken.

Recept 1

Ingedriënten:

  • 500 gr bloem
  • 1 zakje droge gist (of verse gist voor 500 gr bloem)
  • 2 eieren
  • plantaardige olie (zonnebloemolie)
  • zout
  • 2 theelepels suiker
  • water

Bereiding:

  1. Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Doe in het kuiltje de gist.
  3. Doe 2 theelepels zout op de bloem aan de rand van de kom (als je een niet zoute kaassoort gebruikt als vulling meer zout en als je een zoute kaassoort gebruikt minder zout).
  4. Vermeng de gist met het deeg en voeg beetje bij beetje lauw water toe tijdens het kneden.
  5. Als alle bloem en gist en zout vermengd is, voeg je een scheut olie, 1 ei toe (je kan het ei eerst opkloppen voor een luchtiger deeg) en de suiker toe.
  6. Kneed alles goed door.
  7. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het rusten op een droge (warme) plaats tot het deeg verdubbeld is (gemiddeld een uur afhankelijk van de kamertemperatuur).
  8. Als het deeg bijna klaar is, maak je de vulling klaar: meng de kaas met de kruiden of bak het gehakt kort aan met kruiden.
  9. Maak balletjes ter grootte van een ronde sandwich (veel bloem gebruiken want het deeg plakt hard!).
  10. Maak van de balletjes platte schijfjes met je handen (op een bord of werkblad met veel bloem).
  11. Leg een beetje vulling op het schijfje in het midden (niet teveel want een dikke laag vulling steekt snel tegen).
  12. Plooi het deeg toe en maak er lange sandwiches van.
  13. Leg de sandwiches op een ingevette bakvorm (niet te dicht bijeen omdat ze nog rijzen tijdens het bakken).
  14. Klop een ei los met eventueel een scheutje olie en smeer het op de sandwiches en strooi er eventueel sesamzaadjes op.
  15. Leg de bakvorm in een voorverwarmde oven en bak de pohça op 180° à 200° C.

Tip: Vlechtjespohça
  1. Maak van het deeg dikke slierten in plaats van schijfjes.
  2. Druk de slierten lichtjes plat en leg hier de vulling op (niet te dik!).
  3. Rol de slierten op en maak er korte vlechten mee.

Tip: Is de vulling op, maar heb je nog deeg over? Maak er dan brood of broodjes van. Eventueel kan je een dikke sliert maken en deze oprollen in een ingevette bakvorm. Zo krijg je een speciale broodsoort dat ik "slangenbrood" noem.

Recept 2

Hetzelfde als recept 1, maar voeg ook ongeveer 250ml melk toe (minder water) en minder suiker. Hierdoor krijg je een veel malser deeg.

Serveren

Pohça wordt meestal koud gegeten, maar het kan ook warm worden geserveerd. Het is geschikt voor elke maaltijd of als vieruurtje. Je kan het serveren met kaas en olijven en groenten (verse of ingemaakte) of zonder iets erbij. Als drank kan je (Turkse) thee serveren of ayran (yoghurtdrank).

Turkse thee

Turkse thee is zwarte thee. Vaak wordt het in poedervorm in blikken verkocht. De thee wordt gezet in speciale metalen theepotten van verschillend formaat die boven elkaar worden geplaatst. In de onderste theepot wordt water gekookt. De bovenste wordt eerst omgespoeld met heet water en daarna wordt hierin de thee klaargemaakt. Afhankelijk van de theesoort heb je 1 tot 2 eetlepels thee nodig. Zodra de thee gezet is, wordt in de onderste theepot water gekookt. Terwijl de thee trekt, blijft het nog warm door het water in de onderste.

Meestal wordt een theeglas (klein tulpglas) gevuld met een derde thee en aangevuld met heet water. De thee wordt zelden puur gedronken. Zeer donkere thee wordt "konijnenbloed" genoemd. Dit is pure thee zonder water toegevoegd. Suiker wordt na het inschenken toegevoegd.

Ayran

Ayran is een yoghurtdrank. De bereiding vind je in het artikel over börek (onderaan).
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
Lekkere broodjesBroodjes serveren is natuurlijk een kwestie van lekkere broodjes klaarmaken, maar ook de wijze van presenteren verhoogd…
Italiaanse broodjesVeel mensen weten inmiddels dat Italianen van eten houden. De Italiaanse keuken is al geheel geïntegreerd in onze samenl…
Sandwiches, lekker variërenSandwiches, lekker variërenWie kent ze niet: sandwiches. Vaak voorverpakt te koop bij tankstations of lekker vers in een lunchzaak te verkrijgen. E…

Recepten voor koude soepenRecepten voor koude soepenIn de zomer zijn we geneigd om minder snel soep te nemen. Het gevoel is dat je je al snel warmer gaat voelen met het nut…
Drie recepten voor een chocoladerolEen chocolade, kokos of brownierol. Lekker voor bij de koffie of bij de thee: een plakje van de zelf gemaakte chocolader…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.