Turkse gerechten: eenvoudige lahmacun

Lahmacun wordt soms ook wel eens Turkse pizza genoemd. Net zoals de meeste Turkse gerechten kost traditionele lahmacun veel moeite om te maken. In dit artikel vind je een eenvoudige bereiding om zelf lekkere lahmacun te maken.

Lahmacun

Lahmacun zijn dunne broodjes belegd met gehakt en kruiden gebakken in de oven. Ze worden wel eens Turkse pizza's genoemd, maar in tegenstelling tot pizza wordt er geen kaas gebruikt bij de bereiding. Er zijn verschillende varianten en elke streek in Turkije heeft zijn eigen bereiding.

Bereiding

Het deeg

Het deeg is eenvoudige brooddeeg. Deze wordt ook vaak gebruikt voor pizza's. Soms worden er ook melk en eieren aan toegevoegd om een fijner deeg te krijgen. Met het recept hieronder kan je ook brood(jes) maken.

ingedriënten:
  • 500 gr bloem
  • gist (1 zakje voorgedroogde of 1 blokje)
  • water
  • 2 theelepels zout

bereiding:
  1. Doe het bloem in een kom (als het korrelig is, kan je het best door een zeef halen).
  2. Maak een kuiltje in het midden en doe daar het gist in.
  3. Doe het zout aan de rand van de kom.
  4. Voeg lauw water toe in het kuiltje en meng het bloem en de gist.
  5. Blijf kneden tot je deeg krijgt en alles gemengd is.
  6. Leg een vochtige theedoek over de kom en laat de kom rusten tot de massa van het deeg verdubbeld is (1 à 2 uur).
  7. Maak van het deeg balletjes en leg de balletjes op een bebloemd oppervlakte (bord of schotel).

Beleg

Het beleg kan je maken terwijl het deeg rijst. Meestal wordt lahmacun belegd met gehakt en ajuin. In sommige streken smeert men eerst tomatenpurree op het deeg alvorens het gehaktmengsel erop te doen. Dan wordt er een dun laagje gehakt op gesmeerd. In andere streken legt men een dik laag gehakt op het deeg en belegd men deze verder. Het gehakt kan je afwerken met dikke stukken paprika en schijfjes tomaat en eventueel pepers of zeer fijn gesneden paprika en tomaatstukjes (kleiner dan een mm) afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hieronder het beleg dat ik meestal klaarmaak.

ingedriënten
  • gehakt (veel als je een dikke laag wilt en weinig als je een dunne laag wilt)
  • ajuin
  • peper en zout
  • eventueel een ei
  • eventueel peterselie

bereiding:
  1. Rasp de ajuin en meng het onder het gehakt.
  2. Voeg eventueel een ei en fijngesneden peterselie aan toe.
  3. Kruid met peper en zout.

Lahmacun

ingedriënten:
  • deeg
  • beleg
  • 1 paprika
  • 1 tomaat
  • olie of boter om bakvorm in te smeren
  • eventueel een ei
  • eventueel pepers
  • eventueel citroen
  • eventueel boter

  1. Maak van de deegballetjes platte schijfjes (maximum 1 cm dik, liefst dunner) met je handen of een deegroller.
  2. Beleg het deeg met het gehakt tot ongeveer een halve cm van de randen.
  3. Vouw de randen om (ongeveer een cm).
  4. Snij de paprika en tomaat (en eventueel de pepers) zeer fijn (ongeveer 1 mm groot) en beleg het gehakt hiermee.
  5. Klop het ei los (eventueel met een scheutje olie) en smeer het over de lahmacun of maak de lahmacun (de randen vooral) nat met water.
  6. Leg de lahmacun op een ingevette of bebloemde bakvorm of ovenschotel op 200° C tot de korst goudbruin is en het gehakt gaar is.
  7. Als ze gaar zijn, kan je er boter opsmeren (terwijl ze nog warm zijn) of met een schijfje citroen erover gaan (ook terwijl ze nog warm zijn).
  8. Lahmacun wordt vaak warm gegeten: om ze terug op te warmen, maak je best de randen nat.

Tips

  • Soms wordt er een ei gebroken op het gehakt (spiegelei) en zo afgebakken op de lahmacun.
  • Liever zoet (maar gezond) beleg? Meng tahin (sesampasta) met honing of Turkse siroop (serbet) en smeer dit op het deeg. Maak het nat met water en bak het in een voorverwarmde oven.
  • Ook een lekkere variant is brood met ei. Maak platte schijfjes van het deeg. Smeer hierop een dikke laag losgeklopt ei (met eventueel peper of andere kruiden) en bak het zo in de oven. Ook lekker met kruimels fetakaas of stukjes jonge kaas in het ei.
  • Deeg over? Doe ze in een bebloemde bakvorm (cake- of broodvorm), strooi er eventueel wat sesam- of maanzaadjes op, maak de bovenkant nat met water en bak het af in een voorverwarmde oven. Je kan eventueel ook kleine broodjes maken of stokbrood met dit deeg.
  • Liever pizza? Smeer het deeg met tomatenpurree of bolognaisesaus en beleg het met (pasta)kaas, vlees (salami of andere charcuterie) en groenten (paprika, artisjokken, olijven, champignons of andere groenten).
  • Beleg over? Maak van het gehaktmengsel köfte: rol het gehakt tussen je handen tot je kleine worstjes krijgt en maak van deze worstjes kleine schijfjes. Bak ze in plantaardige olie (zonnebloem- of maïsolie). De paprika en tomaat kan je ook fruiten in olie en erbij serveren (ook lekker in een slaatje).
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Turkse taal: alfabet en uitspraakHet Turks lijkt een moeilijke taal maar dit valt in de praktijk reuze mee. Het Turkse alfabet lijkt op het Nederlandse a…
Turkse taal: werkwoorden en gebiedende wijsUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot werkwoorden en gebiedende wijs (bevestigend en ontkennen…
De Turkse EettentjesJe kunt er bijna niet meer omheen, de vele Turkse eettentjes die als paddenstoelen uit de grond schieten. Als koppige Ne…
Eetcultuur: TurkijeEetcultuur: TurkijeTurks eten is heerlijk. De keuken is uitgebreid en divers. Turken zijn dol op lekker eten en vooral met mooi weer geniet…

Recept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartRecept melktaart: een heerlijke Afrikaanse taartAfrika staat bekend om de heerlijke gerechten en speciale ingrediënten die in het eten kunnen worden verwerkt. Melktaart…
Turkse gerechten: eenvoudige baklavaBaklava is één van de meest gekende Turkse "tatli" (zoetigheid). De traditionele bereidingen van baklava zijn zeer arbei…
Nesibe (92 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.