Brood bereiden en toepassen

Brood bereiden en toepassen Het lijkt zo gewoon, boterham of het broodje standaard als onderdeel van de maaltijd. Het is te koop in alle soorten en maten, wit of bruin, hard of zacht en desgewenst aangevuld met noten, mais of maanzaad. Dit alles neemt niet weg dat brood regelmatig ondergewaardeerd wordt. Te gewoon of teveel koolhydraten bevattend, terwijl het voedzaam en lekker is. Wellicht helpt wat meer informatie over brood en enkele toepassingsmogelijkheden voor een lekkere boterham.

Hoe wordt brood gemaakt?

Brood ontstaat door het bakken van brooddeeg. Brooddeeg wordt meestal bereid uit een mengsel van bloem of meel van tarwe, maar het mag ook een andere graansoort zijn. Het wordt aangemaakt met water, gist of zuurdesem en zout. Desgewenst kan er wat aan toegevoegd worden voor de smaak. Denk hierbij aan mais, noten of maanzaad.

Bron: Jackmac34, PixabayBron: Jackmac34, Pixabay
Bereiding
De grondstoffen worden professioneel gemengd in de deegkuip en thuis vaak met een standmixer die je 10 tot 15 minuten op een gemiddelde stand laat mengen. Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig.

Als het deeg gereed is moet het rusten, dan gaat het gist of zuurdesem zijn werk doen en het deeg gaat de rijskast in. In deze periode krijgt het deeg de vorm zoals het brood eruit moet zien en zoals we het kennen. De totale rijstijd varieert van twee tot wel zes uur.

Bakken

Zodra het brooddeeg gerezen en opgebold is, wordt het in de oven gebakken. Vlak voor het bakken moet het deeg nog worden besproeid met een beetje water. Dit helpt om die donkere, glanzende korst te krijgen Het bakken geschiedt standaard bij een temperatuur van 250°C en duurt van een half uur tot drie kwartier. Broodjes bakken duurt gemiddeld zo’n vijftien minuten.

Om zeker te weten of het brood klaar is, kan je voorzichtig op de onderkant van mijn brood kloppen. Als dit enigszins hol klinkt, dan is het goed. Heb je echter een kerntemperatuur, dan kan je er vanuit gaan dat bij zo'n 95 graden het brood uit de oven kan. Even laten staan en dan lauwwarm eten is eigenlijk het lekkerste.

Enkele lekkere recepten

Je kunt van alles met brood doen en niet alleen als maaltijd nuttigen met een laagje jam of plakje kaas. Je kunt er ook kleine hapjes van maken bij de borrel of voor tussendoor. Enkele willekeurige voorbeelden waar natuurlijk ook op de variëren valt.

Grof volkorenbrood met magere ham en komkommersalade

Volkorenbrood kan als machtig eten ervaren worden, maar je maakt het net iets lichter om te nuttigen door er een frisse salade/dressing op te smeren. Ook goed om als sandwich/hapje te presenteren.

Bron: TheUjulala, PixabayBron: TheUjulala, Pixabay
Ingrediënten
  • 2 sneetjes grof volkorenbrood
  • 2 plakken magere ham
  • 1/3 komkommer
  • 1/2 eetlepel halvanaise
  • 3 eetlepels halfvolle yoghurt
  • enkele takjes klein gemaakte peterselie
  • 4 cherrytomaatjes
  • verse zwarte peper

Bereiding
Maak een derde deel van de halve komkommer schoon (zaadlijst verwijderen) en laat het geheel even uitlekken (met keukenrol droog deppen kan ook). Maak er vervolgens heel kleine stukjes van. Voeg de yoghurt, halvanaise en peterselie toe en meng het geheel goed. Doe als laatste wat peper naar smaak erbij.
Smeer een dunne laag van de komkommersalade op het grof volkorenbrood en leg er een plakje magere ham op. Garneer het besmeerde brood met enkele gehalveerde cherrytomaatjes.

Als je het brood roostert, kan het met deze salade ook fungeren als tussendoor hapje. In dat geval is het goed de snee brood kruislings door te snijden, zodat je vier puntjes krijgt. Dit eet gemakkelijker en ziet er als hapje beter uit.

Witte bolletjes met tonijnspread

Het witte bolletje heeft net iets minder voedingswaarde dan het volkorenbrood. Maar als je toch graag wit brood eet, dan is er wit brood met de voedingswaarde van volkorenbrood. Niet iedere supermarkt heeft dit brood in het assortiment, maar de warme bakker vaak wel.

Ingrediënten
  • 4 witte bolletjes
  • 1 blikje tonijn op waterbasis (verantwoord gevangen)
  • 1 1/2 eetlepel truffelmayonaise
  • 2 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel kappertjes
  • verse peper
  • zeezout

Bereiding
Laat de tonijn goed uitlekken op een zeef en voeg vervolgens mayonaise, tomatenketchup en kappertjes toe. Voeg naar smaak nog wat peper en zou toe en meng alles goed. Smeer het op de open gesneden witte bolletjes en zet ze een minuut of maximaal anderhalve minuut in de oven. Zo komt de smaak meer toch zijn recht.

Een variant op deze bolletjes, zijn de mini bolletjes die je op dezelfde wijze kunt bereiden. Deze zijn echter eenvoudig als (borrel)hapje te presenteren.

Bron: RitaE, PixabayBron: RitaE, Pixabay
Bruine of witte pistolet met eiersalade en kip
De pistolet is een handig zelf in te delen broodje. Overdwars als een lekkere boterham, in plakje als hapje of met slechts een inkeping in de zijkant voor de wat grotere maaltijd.

Ingrediënten
  • 4 middelgrote eieren
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 sjalotje
  • mespuntje paprikapoeder
  • mespuntje kerriepoeder
  • verse peper
  • zeezout
  • verse bieslook
  • 1 kipfilet

Bereiding
De kipfilet kook pakweg vijftien minuten, laat deze uitlekken en snij de kipfilet in kleine stukjes of pluk de kipfilet in kleine stukjes. Kook de eieren vervolgens in zo'n tien minuten gaar. Houd deze onder de koude kraan en laat ze een beetje afkoelen. Maak ondertussen het sjalotje schoon en maak deze klein. Snijd de gepelde eieren in stukjes en meng dit met het sjalotje, de mosterd en yoghurt. Breng het op smaak met wat peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder. Roer goed door en meng de verse bieslook er door. Doe als laatste de stukjes kip erbij en smeer het mengsel op de pistolet.

Een halve of hele pistolet is prima als maaltijd en in plakjes gesneden is het lekker (borrel)hapje.

Tot slot

Brood is er in allerlei variëteiten, maar is ook met van alles klaar te maken. Bovendien kan het onderdeel van de maaltijd zijn, maar ook als hapje te presenteren. Er zijn maar weinig smaken die niet samen gaan met brood. Natuurlijk geldt voor dat het met mate genuttigd moet worden, maar met een gezonde boterham is helemaal niets mis.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde sandwichesGezonde sandwichesWil je een beetje afvallen dan kun je het beste je tussendoortjes laten staan en de hoofdmaaltijden goed gebruiken. Daar…
De broodmachineDe broodmachineWat is er niet lekkerder om 's morgens wakker te worden met de geur van vers gebakken brood. U hoeft nu niet meer naar d…
Sandwich ReceptenSandwich ReceptenDe sandwich kan altijd, fris voor op een warme zomerdag of met een stevige bodem voor tijdens de koude wintermaanden. Me…
Sandwiches, lekker variërenSandwiches, lekker variërenWie kent ze niet: sandwiches. Vaak voorverpakt te koop bij tankstations of lekker vers in een lunchzaak te verkrijgen. E…

De 'Minder Dan 20 Calorieën' MilkshakeSchrikt u ook zo van de calorieënteller op menig milkshake en smoothie? Zelfs home-made is het soms nog oppassen, want u…
Heerlijke Italiaanse chocolade receptenHeerlijke Italiaanse chocolade receptenChocolade: het 'godensnoepje' van de mensheid! Overal ter wereld zijn ze er gek op. De smaak van chocolade verschilt per…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 02-11-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.