Surinaamse saotosoep, een lekker gerecht

Surinaamse saotosoep, een lekker gerecht Oorspronkelijk behoort saotosoep niet tot de Surinaamse soepsoorten. Het is eigenlijk een Javaans gerecht. Door de grote diversiteit aan nationaliteiten in Suriname is de keuken een mengelmoes geworden van allerlei smaken, gerechten en invloeden. In saotosoep zitten een hoop ingrediënten en afhankelijk van iemands smaak kunnen deze worden toegevoegd of weggelaten. De Surinaamse keuken heeft voor iedereen wat wils en blijft verrassen. Saotosoep is zo'n gerecht dat verrast. Het is simpel, maar toch smaakvol.

Historie van saotosoep

Deze lekkere en vullende soep heeft zijn oorsprong in Indonesië en werd in Suriname geïntroduceerd door contractarbeiders uit Java, die kwamen werken op de suikerplantages na de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863. In Indonesië is de soep bekend als sotosoep. Soto betekent kip en sotosoep is dus een soep die gebaseerd is op kippenbouillon. De contractarbeiders kwamen uit verschillende gebieden in Java. De meeste arbeiders waren niet oud en hadden zeker geen verstand van koken en waren daarom zeker geen sterren in de keuken. Ze wisten wat soep was, maar de ingrediënten hiervoor moesten nog bij elkaar verzonnen worden. De ingrediënten die momenteel worden gebruikt in saotosoep waren er destijds ook waarschijnlijk allemaal nog niet. Deze Surinaamse soep is door de tijd heen geworden zoals hij nu is en is niet meer weg te denken uit de Surinaamse keuken. Op elk feest of verjaardag wordt wel Surinaams-Javaanse saotosoep geserveerd.

Saotosoep in Suriname

Saotosoep is een van de Surinaamse soep gerechten die ook wel bekend staat als 'Blauwgrondsoep' omdat het wordt verkocht in een deel van Suriname waar veel mensen heen gaan om na een avond uit, in het weekend, even lekker wat te eten of te snacken. Blauwgrond is een wijk in Paramaribo waar veel zogenaamde warungs zijn te vinden waar u dit heerlijke Surinaamse gerechten kunt kopen. Een warung is eigenlijk een kleine winkel of restaurant waar u allerlei gerechten kunt kopen zoals bami, nasi en saté. De meeste van deze warungs zijn van vrijdag tot maandag open. Dit zijn geen luxe restaurants, maar u kunt er wel erg lekker en voor weinig geld eten.

Saotosoep in Nederland

In Nederland is saotosoep ook volop te krijgen. Vooral in de grote steden zijn er best wel wat restaurantjes waar u deze soep kunt kopen. Voor 4 euro heeft u al een heerlijke kom soep. In Nederland wonnen circa 350.000 Surinamers en de Surinaamse keuken is daarom ook niet meer uit Nederland weg te denken.

Saotosoepvariaties

Het lekkerst is als de soep vers gemaakt wordt en de garnering wordt geserveerd bij de soep. Taugé wordt snel slap en de aardappelstokjes nemen veel vocht op en worden dan zacht. Het onderstaande recept is vrij algemeen, maar het staat u vrij om hier uw eigen draai aan te geven. Het is bijvoorbeeld lekker om kippenvleugels toe te voegen en als u de soep serveert kunt u een kippenvleugel in een kom doen. Surinaamse mensen houden van kluiven en het is leuk om dit aspect te laten terugkomen. Het is wel wat meer werk, maar het is erg lekker om voor de garnering kipfilet te gebruiken. De kipfilet eerst gaar koken, laten afkoelen en daarna bakken in de olie, zodat er een krokant laagje omheen komt. Dit is erg lekker. Laat ook gerust een ingrediënt weg als u het niet lekker vindt.

Saotosoepgerecht

Ingrediënten om de soep te maken

  • ± 3 liter water
  • 600 gram kip (halve kip of bouten)
  • 5 plakjes laos
  • 4 tenen knoflook (heel)
  • 1 ui (in de lengte doormidden gesneden)
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 1 Indonesisch laurierblad
  • 2 grote bouillonblokjes
  • 5 pimentkorrels
  • 1 theelepel witte of zwarte peper

Garnering van de soep

  • 6 hard gekookte eieren
  • 300 gram taugé
  • 2 kopjes gesneden kool (spitskool)
  • 1 zakje gebakken aardappelstokjes
  • 1 pakje vermicelli (soe-on)
  • gebakken uien en knoflook
  • 3 kopjes kipfilet stukjes
  • 1 stengel selderij & peterselie (gehakt)
  • 1 peper (madame Jeanette)
  • 1 teen knoflook
  • 5 eetlepels sojasaus

Bereiding van de saotosoep

Soep

Kook het water in een grote pan. Hak de kip in grote stukken, even spoelen en doe de stukken bij het water. Doe de laos, knoflook, ui, citroengras, Indonesisch laurierblad, bouillonblokjes, peper en pimentkorrels erbij en breng dit aan de kook. Haal na 30 minuten de kip er uit en laat de soep dan nog 1 uur op laag vuur doorkoken. Voeg meer zout of bouillonblokjes toe voor de smaak.

Als de kip is afgekoeld, maak dan met uw handen of vork kleine stukjes van de kip. Pel de eieren, maak de taugé schoon, bak de vermicelli, ui en knoflook allemaal apart in de olie. Houd deze ingrediënten allemaal gescheiden in kommen of bakjes.

Sambal ketjap

Kook de peper eventjes mee in de soep, haal het weer eruit en hak deze samen met knoflook fijn. Doe er daarna wat suiker en sojasaus bij en roer dit even kort door elkaar heen.

Het serveren van de soep

Doe in elke soepkom een gekookt ei, een handje taugé, kool, gebakken aardappelstokjes, ui/knoflook, kip en daarop de vermicelli. Giet vervolgens de hete soep er overheen en voeg de selderij/peterselie toe. Als u van pittig houdt kunt u er nog wat sambal ketjap aan toevoegen. Let op: de geadviseerde madam Jeannette-peper kan erg heet zijn, dus gebruik niet te veel.

Tips

  • Saotosoep kan worden gegeten als voorafje of als hoofdgerecht geserveerd met een schaal gestoomde rijst. Serveer de saotosoep in een grote kom en doe dan de rijst erbij. U heeft dan een lekkere maaltijdsoep die goed vult.
  • In saotosoep kunnen veel ingrediënten worden gedaan, maar het is niet zo dat elk ingrediënt onmisbaar is. Sommige kunnen worden weggelaten. U kunt er uiteraard ook ingrediënten aan toevoegen.
  • Een deel van de voorbereiding kan al ongeveer twee dagen van tevoren worden voorbereid. Denk hierbij aan het maken van de soep, maken van de sambal ketjap en het in stukjes maken van de kip.
© 2017 - 2024 Zakenbons, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Surinaams culinairSurinaams culinairMet de immigratie van Surinamers (vooral vanaf 1975) maakte Nederland kennis met één van de belangrijkste onderdelen van…
Eenvoudige Indische pindasoepEenvoudige Indische pindasoepEen pindasoep op basis van pindakaas en kipfilet die snel en simpel te maken is met eenvoudige ingrediënten. Deze soep i…
Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?De Surinaamse keuken is erg veelzijdig en steeds meer gerechten zijn bekend onder de Nederlanders. Zo is bami een Surina…
Recept: Surinaamse Bakabana met Surinaamse pindasausBen jij ook dol op Surinaams eten, maar heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Dan is de bakabana het perfecte t…

Wat heb je nodig om zelf een poké bowl te maken?Wat heb je nodig om zelf een poké bowl te maken?Weleens gehoord van een 'poké bowl'? Je spreekt het uit als 'pokay'. (1) Dit is een gerecht uit Hawaii wat je zou kunnen…
Lekkere recepten met overgebleven chocoladepaaseitjesLekkere recepten met overgebleven chocoladepaaseitjesChocoladepaaseitjes zijn in Nederland erg geliefd. Gemiddeld eten we er per jaar zo'n 47 van per persoon. De chocoladepa…
Bronnen en referenties
Zakenbons (2 artikelen)
Laatste update: 23-05-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.