Amlou - Cholesterolverlagend broodbeleg

Dit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw slechte cholesterol, bindt de strijd aan tegen veroudering en rimpels, werkt als afrodisiacum, en versterkt uw immuunsysteem. Indien u er carobepoeder aan toevoegt is het een gelijkaardige en gezonde variant van chocoladepasta. Amlou smaakt ook heerlijk op muffins, pannekoeken en toasts.

Amlou – Origineel recept

Ingrediënten

  • 250 gram amandelen
  • Een mespuntje kaneel
  • 250 gram honing
  • ¼ liter arganolie

Bereiding

  • Doe de amandelen in een pan en gril ze op een zacht vuurtje.
  • Maal de noten zo klein mogelijk en doe ze in een kom.
  • Voeg er de kaneel, de honing en de arganolie aan toe.
  • Meng tot u een homogene massa verkrijgt.
  • Smeer een ruime laag op uw boterham.

Amlou met pindanoten

Voor meer afwisseling kunt u de amandelen af en toe vervangen door pindanootjes. Let er wel op dat ze niet gezouten zijn.

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten pindanoten
  • 250 gram honing
  • ¼ liter arganolie

Bereiding

  • Bak de pindanoten enkele minuten op een zacht vuurtje totdat ze goudbruin zijn.
  • Haal de noten door de blender en voeg er de honing en de arganolie aan toe.
  • Goed mengen.

Amlou met carobepoeder (chocoladesmaak)

Carobe (ook gekend onder de naam caroube of johannesbrood) heeft dezelfde smaak als chocolade, maar bevat een stuk minder calorieën. Indien u dit onder de amlou mengt, verkrijgt u een broodbeleg dat sterk op gewone chocoladepasta lijkt.

Ingrediënten

  • 250 gram amandelen
  • 1 eetlepel carobepoeder of -pasta (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel)
  • 250 gram honing
  • ¼ liter arganolie

Bereiding

  • Gril de noten gedurende enkele minuten en zet er daarna de mixer in om ze zo fijn mogelijk te maken.
  • Doe de noten in een kom of een bokaal en verrijk met honing en arganolie.
  • Voeg minimum 1 eetlepel carobepoeder toe. U mag ook meer gebruiken als u het accent op de chocolade wilt leggen.

Tip

Hebt u geen tijd of zin om de noten te grillen en te malen, dan kunt u zich in de natuurvoedingswinkel gemalen amandelpoeder aanschaffen.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfgemaakt broodbeleg met yoghurtMisschien zijn dit geen voor de hand liggende pasta’s voor de boterham, maar toch laat de aangename smaak van het beleg…
Aantal calorieën in broodbelegAantal calorieën in broodbelegVrijwel elke Nederlander eet brood. Maar welk beleg kun je beter kiezen en welk beleg is minder verstandig? Hoeveel calo…
Vrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteVrouw en voeding: een te hoog cholesterolgehalteKan een vrouw met een te hoog cholesterolgehalte dmv gezonde voeding het cholesterolgehalte verlagen? Wat kunnen de oorz…
Zelfgemaakt broodbeleg met groentenZelfgemaakt broodbeleg met groentenDe volgende recepten voor zelfgemaakt broodbeleg bestaan uit een mengsel van gepureerde groenten en verse kruiden. Op br…

Grootmoeders appelkruimeltaartIk heb lang gezocht naar het lekkerste appeltaart recept. En achteraf had ik eigenlijk niet ver hoeven te zoeken. Dit is…
Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausPikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausTwee maal gehaktballetjes voor aan de borreltafel, lekkere hapjes, of tapas zoals de Spanjaarden het noemen, heerlijk om…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 01-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.