Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variaties

In dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonder gist te maken. Het vergt wat meer werk dan gistbrood, maar het is ideaal voor mensen die geen gist kunnen gebruiken vanwege een voedselallergie of intolerantie voor gist. Onderaan vind je diverse variaties en aanpassingen, ook voor zoet brood. Zuurdesem wordt gebruikt voor de bereiding van brooddeeg zonder gist. vooraleer men met het maken van het brood begint, moet men eerst de zuurdesem maken. Begin met de bereiding van de zuurdesem een paar dagen op voorhand. Als je een beginner bent, maak je best 2 zuurdesembereidingen in aparte potten, voor het geval er een mislukt.

Voor 150 gram zuurdesem:

Ingrediënten:

  • 60 gr bloem
  • 1,5 tl natuurlijke honing of ander zoetmiddel
  • 1,5 dl water, karnemelk of brooddrank

Bereiding:

Meng de gezeefde bloem met de honing en het vocht. Doe dit mengsel over in een glazen pot en sluit goed af. Gebruik bij voorkeur een weckpot. Bewaar de pot op een zo constant mogelijke kamertemperatuur. Roer het beslag 's ochtens en 's avonds goed door met een houten of plastieken lepel. Metaal heeft een slechte invloed op de zuurdesem.

Van zodra er zich belletjes of blaasjes gaan vormen en het beslag duidelijk is gaan gisten, roer je er 45 gram bloem en eventueel 1 à 1,5 eetlepel lauw water door. 12 uur later doe je dit nogmaals, en nog eens 12 uur later nogmaals.

De zuurdesem is klaar als het beslag na de laatste toevoeging weer is gaan gisten. Het beslag moet zurig ruiken, maar niet rot. Als er zich schimmel heeft gevormd of als het beslag rot ruikt, gooi het dan weg en begin opnieuw. Het is belangrijk dat je met goed propere materialen werkt, en de pot telkens weer goed afsluit. De zuurdesem die klaar is kun je maximaal 1 week bewaren in de koelkast.

Zuurdesembrood maken:

Ingrediënten:

  • 300 gr bloem
  • 120 gr zuurdesem
  • 1,5 dl lauw water
  • 1/2 to 1 tl zout
  • Extra bloem voor het werkblad

Bereiding:

  • Meng de zuurdesem met het water.
  • Zeef de bloem men meng er het zout door. Maak in het midden een kuiltje en giet er het zuurdesemvocht in. Roer de bloem er beetje bij beetje door en meng alles goed.
  • Kneed het deeg 10 minuten door op een met bloem bestoven werkblad.
  • Dek het af met een vochtige doek en laat het minstens 3 à 4 uur rijzen op een warme plaats, uit de tocht.
  • Kneed het deeg nogmaals 5 minuten, vorm het brood of de broodjes als gewenst op een ingevette bakplaat of in een ingevette vorm en dek het opnieuw af. Laat nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 240°C en plaats het brood in het midden van de oven. De baktijd varieert tussen 25 minuten (kleine broodjes) tot 45 minuten (groot brood).

Variaties:

  • Gekruid met kruiden en specerijen naar keuze: anijs, gember, kruidnagel, kaneel, koekkruiden, peterselie, kervel, bieslook,...
  • Met verse of droge vruchtenstukjes zoals abrikoos, appel, krenten, rozijnen, dadels, olijven, ...
  • Met noten en/of zaden
  • Met melk in plaats van water, en kaas
  • Met zoetmakers zoals honing, jam, stroop, vanillesuiker, ...
  • Varieer door verschillende soorten bloem te gebruiken: boekweit, rogge, maïs, rijst, ...
  • Varieer in vormen: bolletjes, krans, stokbrood, vlecht,...

Smakelijk!
© 2008 - 2024 Bron_van_kennis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zuurdesem?Zuurdesembrood is welbeschouwd een wondermiddel. Slechts twee ingrediënten: water en meel kan een zeer lekker smakende b…
Is zuurdesembrood gezond?Is zuurdesembrood gezond?Zuurdesembrood is een brood waarin de gist is vervangen door een natuurlijk alternatief: zuurdesem. Dit natuurlijk rijsm…
Zuurdesembrood bakken, hoe doe je het zelfZuurdesembrood bakken, hoe doe je het zelfVolgens de macrobiotiek is zuurdesembrood gezonder dan gistbrood en je kan het veel langer houden, zelfs uit de koelkast…
Heerlijke broccoli-cheddarsoep met spek in een broodkomIn de Verenigde Staten zijn er vele gerechten die in Nederland niet bekend zijn. Er worden combinaties gemaakt die we hi…

Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausPikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensausTwee maal gehaktballetjes voor aan de borreltafel, lekkere hapjes, of tapas zoals de Spanjaarden het noemen, heerlijk om…
Glutenvrij broodVeel mensen kunnen vanwege een allergie of intolerantie niet tegen gluten of tarwe. Op deze pagina vindt u een recept om…
Bron_van_kennis (9 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.