Eenvoudige Indische pindasoep

Eenvoudige Indische pindasoep Een pindasoep op basis van pindakaas en kipfilet die snel en simpel te maken is met eenvoudige ingrediënten. Deze soep is lekker vullend, heeft een rijke smaak maar is niet te pittig. Heerlijk voor bij de lunch en met wat brood erbij is het een volledige avondmaaltijd. Door de sambal uit het recept weg te laten en apart op tafel te zetten is het ook geschikt voor kleine kinderen die mee-eten. Uit studies is ook gebleken dat het nuttigen van pinda's en pindakaas een cholesterolverlagend effect heeft en tevens helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Geniet dus met een gerust hart van deze pindasoep! Soep is één van de oudste gerechten ter wereld. In soep zit veel vocht en bevat door het toevoegen van groenten veel vezels en vitaminen. Hierdoor past het in een gezond eetpatroon. Daarbij heeft deze soep op basis van pindakaas een verzadigend effect en stilt het de honger. Deze pindasoep is rijk gevuld maar eenvoudig te maken.

Indische pindasoep

  • Totale bereidingstijd: 30 minuten
  • Genoeg voor: 4 soepkommen

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels wok olie
  • 150 gram kipfilet
  • 1 liter kippenbouillon
  • 125 gram pindakaas
  • Klein zakje soepgroenten (125 gram)
  • 75 gram taugé
  • 30 ml ketjap manis
  • Halve eetlepel kerriepoeder
  • Halve theelepel sambal oelek
  • 2 hardgekookte eieren

Zo maak je het:

Stap 1
Kook de eieren in 8 tot 10 minuten hard en laat ze even schrikken door er na het afgieten koud water overheen te laten stromen. Leg de eieren op een schoteltje even te rusten.

Stap 2
Snijd ondertussen de kipfilet klein en bak deze in twee eetlepels olie gaar. Zet de waterkoker aan en maak met twee bouillonblokjes een liter bouillon klaar. Maak van de ketjap, kerriepoeder en sambal een papje en voeg deze samen met de pindakaas aan de gebakken kipfilet toe. Roer het geheel even goed om. Giet nu de bouillon erbij. Zodra het kookt de soepgroenten toevoegen en zachtjes laten koken op laag vuur. Let op, doe dit zonder deksel op de pan anders kookt deze over.

Stap 3
Pel en snijd de eieren in plakjes terwijl de soep staat te pruttelen. Voeg na 5 minuten koken de eieren samen met de taugé als laatste toe en laat alles nogmaals 5 minuten koken. Dan is de soep klaar.

Lekker met Turks brood en kruidencrème.

Afkomst van het recept

Recepten voor pindasoep komen voornamelijk uit de Indonesische, Surinaamse en Afrikaanse keuken. De basis bestaat uit gemalen pinda's of pindakaas aangevuld met verschillende groenten en vaak kip. De pinda zelf komt echter oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Door Spaanse ontdekkingsreizigers kwam deze uiteindelijk terecht in Afrika en Azië. De Afrikaanse versie van deze soep wordt vaak met aardappel en rijst gemaakt. Het Surinaamse recept wordt gevuld met gekookte balletjes van Surinaamse bananen genaamd tom tom.

Pinda's eten werkt cholesterolverlagend

De pinda is een peulvrucht, geen noot zoals veel mensen denken, en zit boordevol vitamine E, B3 en zink. Tegenwoordig worden pinda's in allerlei producten verwerkt en in recepten gebruikt. Het is bekend dat het eten van pinda's een positief effect heeft op mensen met een te hoge cholesterolwaarde. Het was echter tot nu toe nog niet bekend of het bewerken van pinda's dit zou beïnvloeden. In 2010 is onderzoek gedaan aan de hand van 118 proefpersonen die dagelijks 56 gram pinda's nuttigden gedurende een periode van vier weken. De gemeten verschillen tussen de cholesterolgehaltes voor en na de studie toonden aan dat ook het eten van o.a. geroosterde pinda's en pindakaas een duidelijk cholesterolverlagende werking had bij mensen waarvan deze eerst te hoog was. Bij mensen met een normaal cholesterolgehalte was echter nauwelijks verschil te zien.

Eten van pinda's helpt hart- en vaatziekten voorkomen

De Nurses' Health studie is afkomstig uit Amerika en doet al sinds 1976 wereldwijd onderzoek naar factoren die invloed hebben op de gezondheid van vrouwen. Onderzoek in 2009 heeft aangetoond dat over een totaal van ruim 51.000 vrouwen die regelmatig over een periode van 8 jaar pinda's en noten aten een halve kilo in gewicht minder aankwamen dan vrouwen die dit bijna nooit aten. Bovendien is geconstateerd dat het nuttigen van pinda's, pindakaas en noten kan helpen voorkomen in het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Dit geldt ook voor vrouwen met diabetes type 2 die een verhoogd risico hiervoor hebben. In de studie werd het eetpatroon van ruim 6000 vrouwen met diabetes type 2 onderzocht. Over een periode van 22 jaar hadden de vrouwen die gemiddeld 5 porties pinda's en noten aten per week 44% minder kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Ook het nuttigen van pindakaas 5 maal per week bracht een percentage van wel 25% verlaagde kans.
© 2016 - 2024 Merrymagic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soep in 15 minuten: pindasoep en kerriesoepTwee snel te bereiden smakelijke soepen met eenvoudige ingrediënten. Zowel de kerriesoep als de pindasoep zijn binnen 15…
Recepten: lekkere Caribische gerechtenRecepten: lekkere Caribische gerechtenAls de zon niet naar ons toekomt, kunnen we het altijd nog bedenken met lekker eten. Een salade, een soepje of een bordj…
Is vette vis gezond? Een overzicht van gezonde vette visIs vette vis gezond? Een vraag die veel mensen zich stellen aangezien veel berichten tegenstrijdig zijn. Anderzijds word…
Voordelen van vezelrijk voedselDe voordelen voor de gezondheid van vezelrijk voedsel zijn legio. Het eten van een menu dat rij is aan vezels doet veel…

Gezonde recepten om te ontbijten met avocadoGezonde recepten om te ontbijten met avocadoDe avocado is lange tijd bij velen voornamelijk bekend geweest als hoofdingrediënt van guacamole. Maar daar lijkt langza…
Milhojas de merengue, de lekkere Spaanse zus van de tompoesMilhojas de merengue is vooral verwant aan de tompoes, of tompouce, door het gebruik van bladerdeeg en niet zozeer door…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KRiemer, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pindasoep (datum geraadpleegd 3 maart 2016)
  • http://surinaams-eten.blogspot.nl/2010/02/pindasoep-met-tom-tom.html (datum geraadpleegd 3 maart 2016)
  • https://www.aboutnuts.com/node/71 (datum geraadpleegd 3 maart 2016)
  • https://www.aboutnuts.com/node/714 (datum geraadpleegd 3 maart 2016)
  • https://www.aboutnuts.com/node/185 (datum geraadpleegd 3 maart 2016)
Merrymagic (20 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.