InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le Millasson

Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le Millasson

De magische vanilletaart, le gâteau magique, dankt zijn naam aan het feit dat er zich een wonder voltrekt in de oven tijdens het bakken, het tamelijk dunne beslag waarvan de taart gemaakt wordt genereert uit zichzelf drie verschillende lagen waardoor er een stevige onderkant ontstaat, een heerlijk zacht middelste deel en een krokant knapperig korstje. De textuur en de subtiele smaak van vanille met een vleugje frisse citroen geeft deze in wezen eenvoudige taart precies dat rijke cachet dat gewoon is in de Franse keuken, in al zijn eenvoud toch bijzonder geraffineerd. Liefhebbers van uw kook- en bakkunsten zullen deze taart beslist zeer waarderen.

Eeuwenoude specialiteit uit Zuidwest-Frankrijk

Le gateau magique is een eeuwenoude specialiteit uit Zuidwest-Frankrijk, uit een gebied dat begrensd wordt door de Limousin, de Hauts de Garonne en de westelijke Pyreneeën. In die contreien spreekt men over de Millasson of Millas, een desserttaart die oorspronkelijk werd bereid met gierst, maar heden ten dage met maïsmeel. Elke familie heeft zo zijn eigen recept waarbij zowel meel van tarwe als van maïs gebruikt kan worden, in het recept laten we de keus hiervoor aan uzelf.


Traditioneel wordt de taart door Franse mannen gegeten ter afsluiting van 'La Fête du Cochon', het Festival van het Varken waarbij een heel varken aan het spit gebraden wordt dat verorberd wordt met salade vooraf, gepofte aardappel erbij en deze taart toe.

Siliconen taartvorm

Voor het bakken van deze taart gebruikt u bij voorkeur een siliconen taartvorm van 24 cm omdat u de taart na het bak- en afkoelproces dan het makkelijkst en onbeschadigd uit de vorm krijgt. Een andere mogelijkheid is dat u de taart bakt in een ronde ovenvaste schaal en de taart niet uit de schaal haalt maar de punten vanuit de schaal serveert.

Recept voor de magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le Millasson

De bereidingstijd en oventemperatuur luistert vrij nauw bij deze taart, te kort gebakken is de taart te vloeibaar van binnen en bij te lang bakken wordt de taart te gaar en dan verdwijnt ook de magische gelaagdheid. Hou er rekening mee dat elke oven zijn eigen specifieke eigenschappen heeft, naar gelang uw oven kunt u desgewenst de baktijd 5 minuten verkorten of verlengen.

Ingrediënten voor een taart voor 8 personen
  • 150 gr. witte basterdsuiker
  • 125 gr. gesmolten roomboter
  • 115 gr. gezeefde bloem of maismeel
  • 4 eieren
  • een zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/2 liter lauwe melk
  • 1 Bourbon vanillestokje
  • snufje zout

Bereiding van het beslag

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe het stokje en het merg bij de melk,
  • verwarm de melk op laag vuur, laat het een uur trekken, zodat de smaak van vanille goed tot zijn recht komt,
  • verwarm de oven voor op 160°C en vet de vorm van 22 à 24 cm lichtjes in met boter en bestuif dit met wat bloem,
  • zeef de bloem goed boven een wijde kom, door de bloem te zeven ontstaat een luchtiger baksel,
  • splits de eieren en klop de eiwitten met de mixer in 10 minuten zeer stijf,
  • smelt ondertussen de roomboter op laag vuur of in de magnetron,
  • doe de eierdooiers in een kom, voeg basterdsuiker en vanillesuiker toe en klop het met de mixer tot het romig is,
  • voeg terwijl u blijft kloppen de gesmolten boter toe en vervolgens de gezeefde bloem en het snufje zout,
  • zet de mixer op de laagste stand en voeg de lauwe melk toe en het citroensap toe, blijf daarna nog 5 minuten kloppen,
  • spatel vervolgens de stijfgeslagen eiwitten erdoor; spatelen, niet roeren, want dan raakt het eiwit zijn luchtigheid kwijt,
  • het eiwit moet in brokken in het mengsel drijven omdat de taart anders zijn gelaagdheid verliest,
  • giet het mengsel in de taartvorm, het is een tamelijk vloeibaar beslag, zo ongeveer als pannenkoekenbeslag,
  • bak de taart gedurende 50 minuten op 160 °C, de bovenkant moet mooi goudbruin worden,
  • laat de taart dan afkoelen, haal hem beslist nog niet uit de vorm en zet hem ongeveer 4 uur in de koelkast,
  • haal de taart daarna voorzichtig uit de vorm en bestrooi hem voor het opdienen met poedersuiker.

Interessante wetenswaardigheden over vanille

Vanille wordt gewonnen uit de gefermenteerde vruchtlichamen van de klimorchidee van het geslacht Vanilla. De plant is inheems in Mexico maar wordt nu vooral in Madagaskar gekweekt. Men plukt de zaaddozen nog voordat ze rijp zijn en verhit ze in een stoombad, hierna worden ze in de tropische zon langzaam gedroogd waarbij een fermentatieproces optreedt. Langzaam maar zeker verandert de onrijpe vrucht zo in het welbekende zwarte vanillestokje met de fijne geur en karakteristieke smaak.

Vanillecultuur in Bras-Panon, La Réunion / Bron: Onbekend / Wikimedia CommonsVanillecultuur in Bras-Panon, La Réunion / Bron: Onbekend / Wikimedia Commons

Ook op La Réunion, een eiland en Frans overzees departement in Afrika ten oosten van Madagaskar wordt veel vanille gekweekt, hier komt de fijne Bourbonvanille vandaan. De aromastof vanilline is verantwoordelijk voor de fijne geur en smaak van vanille. Vanille is na saffraan nog altijd de op één na duurste specerij en de aromastof vanilline wordt dan ook synthetisch vervaardigd voor het gebruik in allerlei levensmiddelen. Voor in de magische taart gebruikt u natuurlijk de echte vanillestokjes van goede kwaliteit zoals in het recept wordt beschreven, er gaat immers niets boven de smaak van echte vanille!

Lees verder

© 2016 - 2017 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakDe hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebakSuiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, bro…
Basisrecept voor (chocolade)taart en cakeHeeft u altijd al een vanille- of chocolade cake willen maken? Of een lekkere taart met een glazuurlaag die kan worden v…
Zuid-Afrikaanse melktert, oud Hollandse desserttaartWanneer we aan Zuid-Afrikaanse desserts denken dan hebben we het al gauw over Jan Ellis poeding, asynpoeding en brandypo…
Bronnen voor koolhydratenBronnen voor koolhydratenKoolhydraten zijn belangrijk in onze voeding, dus ze moeten voor 55-60% deel uitmaken van onze dagelijkse hoeveelheid vo…
Bronnen en referenties
  • 750g.com/le-gateau-magique-cest-pas-bon-et-ca-menerve-a14336.html
  • En.wikipedia.org/wiki/Vanilla
  • Carottecuisine.over-blog.com/article-35312473.html
  • Commons.wikimedia.org/wiki/Vanilla_planifolia#/media/File:Vanilla_planifolia_(6998639597).jpg
  • Commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanilla_fragrans_3.jpg
  • Commons.wikimedia.org/wiki/Vanilla_planifolia#/media/File:Vanilla_fragrans_2.jpg
  • Iletaitunefoislapatisserie.com/2013/06/gateau-magique-la-vanille.html#.VssmNn3hDs0
  • Iletaitunefoislapatisserie.com/2013/06/gateau-magique-la-vanille.html#.Vssmb33hDs1
  • Lesdelicesdenath.over-blog.com/article-millasson-86412469.html
  • Yokoblog.canalblog.com/archives/2015/04/07/31847471.html
  • Afbeelding bron 1: Onbekend / Wikimedia Commons

Reageer op het artikel "Magische vanilletaart, le gâteau magique ofwel le Millasson"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fijnesteyn
Gepubliceerd: 26-02-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Taart recepten
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!